Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
verunka19 píše:
Ahojky taky jsem se dnes ve 12.týdnu dozvěděla že mám nízko položenou placentu a k tomu pár drobných sraženin v děloze.Taky špiním tak obden hnědý výtok,ale to je prý nejspíš kvůli těm sraženinám.Dokotrka mě vystrašila že nízko položená placenta znamená hodně rizikový těhotenství a mám prý jen ležet a ležet a chodit jen na záchod.Supr co.Už mě z toho ležení bolí záda:(Ale říkám si,jestli doktorka moc nestraší.Když na to přišli až teď a doted jsem dělala plno věcí kromě sexu jsem měla pohyb a mimi to přežilo,tak proč bych měla jenom ležet.Co sy myslíte?
Ahoj Ja také špinila.Ale už od 13 týdne je to v pohodě.taky jsem mela trošku sníženou placentu.Ted jsem byla na UZ a doktorka mi rekla, že už se mi docela zvedla.Tak jsem ráda.Ted mě čekají Triple testy.To je další kapitola!!Jinak ti držím palečky aby byla vše OK.hodně odpočívej ![]()
Taky mi přijde že ležením neovlivním jestli se placenta zvedne či ne.Ještě jsem se chtěla zeptat,jak jste měli velké mimi kolem 12.týdne? Nejsem si jistá těma tabulkama co jsou na netu…Naše mimi mělo začátkem 12.týdne 2,4 cm..se mě zdálo nějak málo…ale doktorka nic neříkala,tak je to asi normální.
no ono to ležení u té placenty má spíš smysl až je mimčo větší a placenta je pořád dole, protože je hodně překrvená a ten tlak může způsobovat krvácení, což z placenty je problém. Jinak jak psaly holky už, teď to ležení má smysl určitě kvůli těm hematomům. U nás kvůli tomu nechávají týden v nemocnici. Hlavně kvůli klidu.
Ahoj, já jsem špinila po milování v 18. týdnu, tak mi doktorka taky přišla na nízko položenou placentu. Nicméně se moc nešetřím, začala jsem i jezdit na kole a už bez problémů, protože kromě týdenní sexuální pauzy a konzumace vloček mi doktorka nic neradila. Teď na 20+2tt je podle UZ placenta stále nízko. Ranní a večerní bolení v podbřišku mívám, ale co jsem četla tady, tak údajně za to může rostoucí děloha, takže to neřeším, akorát vstávám pomaleji. Snad placentu děloha „vytáhne“ nahoru. Ležet se mi fakt nechce.
ahojky…já jsem skoro ve 22tt a minulý týden mi doktorka řekla, že se jí zdá placenta taky nízká, takže zákaz sexu a to už bylo během těhotenství několikrát…od pátku mě bolí pěkně břicho, tlačí a tvrdne…někdy mě chytí taková panika, že jsem chtěla jet na pohotovost, ale pak zase dobrý…že bych měla ležet mi řečeno nebylo, jen, že by se to mělo srovnat a mám přijít kdybych krvácela…nejsem z toho nadšená, bojim se o malou..jinak je v bříšku čilá až až ![]()
Jasně,děláš dobře že jenom neležíš.Taky jsem se na to vyprdla,Ale moje doktorka to moc přeháněla.Na velkým ultrazvuku říkal doktor že s tou placentou nemá cenu dělat žádný závěry,že se to většinou zvedne a o ležení mi nic neříkal,jen trochu v klidu,ale to kvůli hematomu.Mě by to ležení akorát zničilo,všechno by mě víc bolelo,mám už ted problém se zády,musím na ně posilovat,páč je mám kostnaté a mívám křeče.Špinit sem taky přestala od konce 12.týdne takže ted pohoda,klídek.S tou velikostí miminka už taky nemám strach,doktorka se asi sekla že by o týden vyrostlo o 3 cm je blbost.Budu přecházet do Brna,mají tam lepší ultrazvuky a všechno,nejsem moc se svou doktorkou spokojená.
Ahoj..zkusím obnovit tuhle diskuzi..včera jsem byla u dr a verdikt nízko položená placenta, už od začátku těhotenství mám problém..celou dobu neustále špiním, zjištěn hematom, klidový režim po týdnu nebylo nic vidět, ale špinění neustávalo, včera lehounké zakrvácení opět jsem letěla k dr a tam mi oznámil tohle, ale že se nemusím ničeho bát, to se lehko řekne..nenakázal mi přímo striktní klidový režim, jen, že se mám šetřit nic netahat..nesportovat..jsem 13+2 a prostě neustále špiním..nebyl ještě od začátku snad ani jeden den, abych nešpinila..je to opravdu otravné a hlavně mám pořád strach, miminko je v pořádku..roste krásně, screening negativní..ale i přesto..máte někdo zkušenost s neustálým špiněním, či drobným krvácením??dr mi říkal, že můžu takhle špinit až do 20tt..díky za jakoukoliv odezvu..
Neboj, není to nic neobvyklého. Placenta se vytáhne, jako potisk na nafukovacím balónku. Ležela jsem v nemocnici s několika ženama, které měly to samé, ale nebyly schopné dodržovat doma klidový režim.
A všechny postupně pustili domů a byly v pohodě.
@Kikla jj díky..nejhorší je prostě to každodenní špinění..ani prostě jeden den klid..a to fakt jen ležím..
teď mám v sobot u jet asi hodinu autem tam a pak hodinu autem zpátky a nevím jestli to můžu absolvovat či nikoliv..dr se netvářil vůbec, že by to bylo nějaké hrozné..
Můžeš, neboj. Pokud nejde čerstvá krev, tak se nic zase tak děsného neděje. Ale klid to chce. Raději ležet než sedět, jen na WC a do sprchy.
Příroda ví, co dělá. Držím palce.
@Kikla jj děkuji moc..ono je to spíš psychicky vyčerpávající..když už 2 měsíce špiním v kuse..
ato mi dr říkal, že mě to může provázet až do 20tt ![]()