Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mohu se zeptat, co znamená nízký estrogen, jak to víš? Udělal ti lékař Hormonální profil a jaké jsi měla hodnoty? Třeba já jsem měla podobný problém, špatná hladina hormonů, neměla jsem estrogen ani v normě, měla jsem tam ještě nižší hodnotu pod normou a doktoři mi řekli, že se to spravit nedá. Bylinky můžeš pro klid duše zkusit, ale na to zase doktoři řeknou, že to nebude mít efekt, ptž bylinky jsou slabé.
Říkala jsem si, sakra, jak je možné, že by se to nedalo spravit, existují přece různé léky? Jenomže tyto léky už jsou součástí třeba cílené léčby neplodnosti, kdy je cyklus hormonálně řízený s pomocí léků: Estrofem a progesteronové léky jako Utrogestan, Duphaston, Amelgen, to se všechno používá při Ivf léčbě. Takže pokud se snažíš o miminko, jít do Caru a poradit s nimi o nejlepším postupu ![]()
Ahoj, o miminko jsme se s partnerem snažili dlouho, ale i když mi dělali hormonální profil, všechno jsem měla v normě. Což je zvláštní, protože mi na druhou stranu všichni tvrdí, že endometrióza je způsobená estrogenovou dominancí…
Nicméně - začala jsem pátrat po nějakých bylinkách a na Moravě je jeden klučina, který to dělá především proto, že ho to baví. U něj jsem si koupila kapky na hormonální nerovnováhu, užívala je pár měsíců a…momentálně čekám dvojčátka 😊 (A to mám endošku 4. stupně, všude srůsty a neprůchozí levý vejcovod, podle doktorů minimální šance na přirozené početí…)
Na Facebooku je k nalezení jeho stránka Víťovy bylinky z Moravy, popiš mu problém a on ti poradí. Za tuhle kúru jsem dala cca 1500 a podle mě je to prostě zázrak 🙂 Nebyla jsem první, kdo mu pak psal děkovná slova - občas něco anonymně zveřejní. Zkusila bych ho kontaktovat a uvidíš ![]()
Spineni pred MS byva zpusobeno nedostatecnosti zluteho teliska, ktera je zpusobena nedostatkem progesteronu. Mne na to pomaha drmek.
@Hibou super vyzkouším a ty to bereš v tabletách? Nebo jsem se dívala že jsou i kapky
@CatOnTheMoon
To je určitě krásný příběh a radostný šťastný konec, že jsi otěhotněla a čekáš dokonce dvojčata. Ale zdá se, že máš úplně jinou anamnézu než zakl. a máš endometriozu, ona ji vůbec nemá. Ta píše již v nadpisu, že má nízký estrogen a prg, bohužel nepíše hodnoty z HP, ale vyplývá z toho, že Hp je asi mimo normu.
Přičemž ty píšeš, že jsi měla všechno v normě. Pak je jasné, že u tebe bylinky zabrat mohou, ptž zákl. hormony jsou v normě a bylinky to jen podpoří. Ty bylinky ti zřejmě zmírnily projevy té endometriozy. Ale samotné bylinky nespraví celý probl. a nevrátí komplet Hp do normy. Mnohokrát mi i v online lékařské poradně tady napsali Dr., že bylinky nebudou mít takový efekt. To už spraví jen vhodná dávka léků. Léky jsou vždycky víc než bylinky.
Navíc bylinkové tinktury a doplňky na horm. rovnováhu jsou známé, např. Jeřáb ptačí, dále je na to pupalkový olej, takže Pupalka s vitamínem E v kapslích, dají se sehnat v lékárně.
Záleží samozřejmě na zakl., může zkusit bylinky, u nějaké menšiny (jako u tebe) třeba zaberou, ale když ne, stejně ji čekají léky jako většinu žen…
@Mandarinka104 Ta směs bylinek, kterou jsem užívala, obsahuje fytoestrogeny a fytoprogesterony, že kterých si tělo vezme jen tolik, kolik potřebuje, takže nevadí, že má někdo estrogenovou dominanci nebo naopak nedostatek, tělo si vezme jen to, co potřebuje 🙂
Osobně jsem také zkoušela všechny možné volně dostupné doplňky z lékárny, bohužel nic nezabíralo, až ty bylinky 🙂
Jestli před ms spinis, máš malo progesteronu a hodně estrogenu (jednoho hormonu je malo, druhého je hodně, proto se tomu říká hormonální nerovnováha). Progesteron zkus doplnit tim Drmekem, ale uvidíš. Ja pouzivala obden třeba ještě probiotika, protože jsem se někde dočetla, že ve střevě se i estrogen štěpí a vylučuje z těla.. neumím to nijak odborně popsat
Rozhodně nekupuj gynex, ten estrogen snad ještě zvysuje. A nech si udělat hormonální profil na gynde a může ti doktor predepsat utrogestan nebo amelgen. Můžeš chodit pravidelně i na gyndu na folikumetrii, aby ti vždy řekl, kdy a že opravdu by měla být ovulace. Může ti predepsat i ovitrele injekci, kterou si před ovulaci pichnes..je toho hodně ![]()
@suzka1 tak zkusím ještě ten drmek a pak se kdyztak objednám na gyndu na vyšetření. Ať si udělám ten hormonální profil
Zkus ten drmek. Existují ještě nějaké progesteronove kremy, ale nevim upřímně kde, to by bylo na googlovani. A vycti si, kdy ten drmek brat, jestli před ovulaci nebo po, to možná je také důležité. Ja to brala prakticky celý měsíc, protože jsem otehotnet nechtela, ale nakonec jsem nějakým zázrakem otehotnela 😁 🤪 Kolik ti je? Máš čas něco vlastně jen tak zkoušet? A to nemyslim nijak ve zlém..
Hezký den, kdo z vás měl nebo má nízký esteogen? Chci se snažít o miminko, ale vždycky třeba týden před ms začnu špinit. Co vám pomohlo jaké bylinky třeba?