Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Belll jen jsem te chtela podporit - nase dcera spi od 7mi tydnu ve svem pokojiku a od te doby spi celou noc 12 h. kazdy den. Takz ebych si nedovolila tvrdit, jako nektere zeny zde, z eje to 100% tim, z enemas maleho u sebe v loznici
.
Zeptala bych se MUDr. jak postupovat.
@Belll píše:
@Purelily @petramrk Tím že není v ložnici to určitě není-je zvyklý spát v pokojíčku už od svého šestého týdne. Snad to budou zoubky-ještě žádný nemá ale náznak tedy také žádný…uvidíme. díky
A v 6 mesici muze jit o rustovy spurt
Hezký večer,
obnovuji diskuzi ( i když nevím, jestli správně ) a zároveň hned na úvod prosím adminy o zachování anonymity - nerada bych, aby to zjistilo mé okolí, děkuji.
Mám dlouhodobý problém, který už nevím, jak řešit.
Je to rok, co jsem se přestěhovali s mužem do nového bytu. Nejdříve mě budilo lupání topení ( celou noc ), ale na to se dalo zvyknout, vše bylo pár měsíců v pohodě. Ale pak se něco zlomilo a mě se vrátily děsy a můry, které jsem mívala v dětství. Poslední týdny se to ale moc stupňuje a už nevím, co s tím dělat. Když jdu spát, jak magor několikrát kontroluji dveře, okna, skříně, jestli je všude zavřeno, zamčeno, nikde nikdo není. Pak si lehnu, snažím se usnout a v tom nějaká rána ( od sousedů, z chodby, topení, z venku ), okamžitě vyletím a nejsem schopná usnout. Toto se děje x krát za noc. Kolikrát probudím i muže, aby se šel podívat, jestli nikde nikdo není. Do toho mám i zlé sny, ze kterých se budím také úplně mokrá a vyděšená. Občas pomůže obejmutí od manžela, ale fakt jen občas. Další věc - když se probudím nějakým hlukem a mám pocit, že se něco děje, tak prostě vidím stíny ( jako že tam fakt někdo je ). Je mi líto i muže, protože brzy ráno vstává a kolikrát, když ho vzbudím, tak pak má problém usnout. Abych třeba spala sama v obýváku, to také nejde - je tu balkon a to je další kámen úrazu ( i když bydlíme v 5p ). Když mi bylo 12, tak ještě u rodičů k nám na balkon vlezl úchyl a ukradl nám tam spodní prádlo. Tenkrát já spala v pokoji a máma v obýváku a zavřené dveře a když se pak bavila s policajty, tak jí říkali dobu, kdy ho chytili pod tím balkonem ( jeli náhodou kolem ). Máma si tehdy spočítala, že těsně předtím, co tam vlezl, zavřela dveře na ten balkon.
Měla jsem období, kdy jsem byla v klidu - na koleji, když byli doma psi a kdysi v mém bývalém bytě ( paradox - velká terasa v 1. patře, kolem jen 5 sousedů a pode mnou hospoda ). Tam, když jsem si zvykla, tak v pohodě.
Bohužel teď psa mít nemůžeme, nebyl by na něj čas, takže jen občas hlídáme a to je doba, kdy se mi spí skvěle. Zbylé období je prostě hrůza.
Nemáte někdo radu, co s tím dělat? Případně - nezažil to někdo z vás? Dobrovolně přiznávám, že se mi k psychologovi nechce… nemám s nimi moc dobré zkušenosti.
Pozn: Omlouvám se za tak dlouhý a zmatený příspěvek, ale věřím, že ho přelouskáte.
Ahoj, to musi byt opravdu neprijemne. urcite by to chtelo zajit za odbornikem nebo vyzkouset nejakou alternativni cestu odblokovani zazitku z minulosti. asi bych vazne premyslela o tom pejskovi, jsou i nenarocna plemena ktera se moc vencit nemusi a jak sama pises vis ze by to pomohlo. preji klidne noci ![]()
Prodelavas v zivote nejakou zmenu? Nemas v praci velky stres? Asi jsi hodne citliva a uzkostliva.
Zažila jsem též trauma a zvládla to odbourat jestli chceš napiš do sz
@superandrysek Děkuji moc. Pejsek, ač bychom rádi, tak to opravdu. Manžel chce časem do baráku, tam by pak byl, ale nevím, jestli já to tam zvládnu psychicky ( snad když tam bude ten pes, tak ano ).
@Sanlitun Změnu - dlouhodobé problémy v práci. Napřed šéf, který něco řekl a druhý den to obrátil proti nám, pak vyhazov, protože na mě neměl prostředky a teď marné hledání práce, protože mi bude 30 a nemám děti, takže dle personalistů je již brzy budu mít. ( Kdyby věděli, že to není tak jednoduché - 2× jsem o mimčo přišla. Poprvé to je několik let zpět, podruhé necelý rok ). Ale s tímto jsem se celkem už srovnala. Jediné, co mi dere nervy, je ten přístup personalistů a celkově pracovní trh.
Jinak máš pravdu, citlivá a úzkostlivá jsem byla vždy.
Dnes pro změnu jsem měla pocit, že slyším po bytě kroky, takže jsem zase byla jak magor - nevím, jak to popsat - přepadla mě úzkost, strach, panika, že nevím, co budu dělat, i když mám muže vedle sebe a do toho se mi zdál pak tak hnusný sen, že jsem zralá jít si lehnout do Bohnic.
Tak vis co, to by se podepsalo na psychice kazdeho. Je toho na tebe zkratka moc. Myslim, ze to prejde, kdyz vyresis ten problem s nalezenim nove prace. Ale proto, abys ji nasla, se musis dat trochu do klidu ![]()
Zkus si sepsat na papir fakta:
Tvoje operne body - tvuj manzel, tvoje uspory, ze kterych muzes urcitou dobu zit, tzn nejsi v akutnim stavu existencniho ohrozeni
Co jsi ziskala/ ztratila pdchodem z prace
Obecne skutecnosti - to si vtloukam do hlavy v kritickych momentech:
Klidne napis sz. ![]()