Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Daisy Veronica NAše to tak taky měla - teda ty óčka, chodila až v 16 měsících. Doktorka akorát doporučila dávat déle Vigantol.
Je jí 3,5 a teď zase řešíme, že se mi nelíbí, že je má do X. Dětská doktorka říkala, že je to dobrý a očivdně to je poslední dobou lepší. Pokud ji vyšetřil otroped, tak bych byla v klidu ![]()
Moje dcera taky měla nohy strašně do O. Bylo to do nebe volající. Paní doktorka prohlédla zápěstí a kolena a pravila, že má křivici - žádná hrůza, Vigantol to zpravil během několika týdnů. Dneska je z holky pomalu modelka ![]()
@Aries6 Já jsem to u dcery měla stejně, dlouho nohy do O. A protože to bylo první dítě a já jsem plašan, tak jsem se nechala poslat cca ve 2 letech na ortopedii. Tam na holku doktorka koukla, řekla, že mám být v klidu, že ještě bude mít nohy do X a pak se to srovná. A fakt, že okolo 3 let hrozný Xky a v 5 letech úplně v pořádku.
@Daisy Veronica píše:
@Aries6 Ano ano, Vigantol dávám dál také. Tak to jsem ráda, že u vás se to lepšísnad nás tedy čeká to samé a bude to dobré. @Jarr Dámy, moc děkuji. Spadl mi kámen ze srdce. Člověka tyhle podpůrný věty hned hodí do jiného modu
No lepší… šlo to do druhého extrému. Ale doktorka je klidná a já taky… věřím ji. Chci pak zkusit nějakou gymnastiku nebo něco takového, prej to hodně pomáhá.
@ivašot. To ráda slyším… sama vidím zlepšení, ale stejně trochu stresuju… ![]()
Chtěl la bych oživit tuto diskuzi. Naše dcera cca 14 dni chodí, pomalu už i venku v botickach. Vsimli jsme si ale o víkendu, ze levou nozicku ma do O a pravou ma rovnější. Ted otázka, zda se prava srovnala rychleji než leva a ještě se obě narovnaji a nebo to můze byt špatnou chůzi? Chodit se naučila sama, neměla žádnou podporu, krom obcházení zdi a nábytku. Nemáte některá děti s krivyma nohama? Dceři je rok a k doktorce jdeme za 14 dni na prevenci, určité se ji zeptam, ale rada bych si přečetla vaše postřehy ![]()
@Balatonek Já sem postnu foto, až se malá probudí, jaké nohy má, chuděrka. U dětské dr. mi řekli, že to dramatizuju, když jsem si řekla o žádanku k ortopedovi. Ten jí udělal jen utz kolínek a když jsem mu řekla, ať se podívá, jak chodí, že na levou nohu našlapuje obloukem a má ji dost rapidně do „o“, tak mi řekl, ať neplaším, že ji vidět nepotřebuje, protože se to prý srovná. Každopádně dceři je 13 měsíců, ale už od 7.měsíce obcházela nábytek a stála mi v kočáru ![]()
@Daisy Veronica já právě chci taky požádat naší mudru o žádanku na ortopedii, tak snad se něco dozvím, ona ji naše malá nemá nějak extra vytočenou, ale zdá se mi, že na tu levou nohu došlapuje dost z venku a kolínko má vytočené, tak nevím, třeba jen plaším a srovná se to. Nám právě taky začala od 7. měsíce obcházet nábytek.
Ahojky my meli celkem brutalni nohy do O mudra nam rekla, ze se to dorovna ze jemusime mit strach…opravdu je mela hodne a ve dvou letech je ma spis naopak trosku do X…budte v klidu nozky se srovnaji, ale za zeptani urcite nic nedate…:-)
@Balatonek Ahojky, jdu tě uklidnit, taky mám doma takové třetí dítě, chvilku lozil a poprvé si stoupl v šesti a půl měsíci a mě z něho málem odvezli, pořád se snažil stát a pak padal. A nedal si to vymluvit. Po roce jsem si všimla, že má jednu nohu více do O, bylo to dost viditelné, i se mi zdálo, že hodně padá, i na rovném terénu z ničeho nic spadl, ale doktorka mě ujišťovala, že poroste teď hodně rychle a vše se srovná a musím jí dát za pravdu, po půl roce se syn hodně vytáhl a nožky má rovné a lítá jak drak. Jen malinko vtáčí špičku na té nožičce, ale to je jen můj pohled, pro ostatní není viditělný. Teď mě zas točí tím, že chodí hodně po špičkách, je to drak, tak se neboj, myslím si, že se to v tom věku děje dost často a děti z toho vyrostou. Dcera naopak chodila normálně v roce a má nožky trošku do X, ale problémy s nožkami jinak nemá, tak uvidím, jestli se to ještě spraví. ![]()
@LadySi @sjuzn1 tak to jste mě uklidnily
já jsem četla o tom, že jdou dětem nožičky nejprve do O, pak do X a pak se definitivně srovnají, ale prvomatka, tak mě děsí tyhle pro mě „odchylky“ ![]()
Moje dcerka chodila od 10 měsíců, nožičky měla také hodně do O, taky jsem ji objednávala na ortopedii, kde mě doktorka uklidnila, že se to časem vyrovná, ale hlavně… nenechat moc dlouho dítě chodit (zátěž na kolenní klouby) a pořídit kvalitní kotníčkovou obuv - takže místo abychom všem „ukázali“, jak už si to mašíruje po svých, tak jsme ji raději vozili v kočáru a vysvětlovali ostatním, že sice už dávno chodí, ale nožičky si musí šetřit, opravdu se to samo pak vyrovnalo
![]()
@Cinska Marenka zrovna před 14 dny jsme kupovali superfity tak snad dobra kvalitní obuv, když se všude chválí a z 90% se porad vozí nebo nosí. Takže doufám, ze se to opravdu srovná.