Normální výchova?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Lutonka
29.9.15 11:10

@Špuntice1986 Souhlas. Já ty auta dala jen jako příklad, můj kluk naštěstí tyto elementární věci bez problému také chápe, ale vím, že jsou děti, které prostě ne. A ano, určitě je super nejprve zkusit vysvětlovat (tak, aby to platilo na to vaše konkrétní dítě) a pak až přistoupit k drastičtějším metodám. Osobně ale nevidím moc velký rozdíl v tom, když dítě násilím odtáhnu (z hřiště, obchodu, od silnice..) a tím, když dostane jednu na zadek. Oboje je to takové nedůstojné a ponižující, ale občas to holt nejde jinak.

• Citovat
  • Upravit
127
29.9.15 11:11

Tak já se snažím říkat vše v klidu, po dobrém. Něco stačí říct jednou, něco třikrát, a něco taky musím opakovat i 10×. Pokud jde o běhání po silnici, tak tam jsem je jako malé stáhla za ruku, a na chodníku vysvětlovala. Jinak u nás na vesnici před domem můžou být i chvíli samy (starší 8 let, mladší necelých 6). Od šesti pustím i do vsi, ale musím vědět, kde je. Takže když řekne, že jde ke kamarádce, je u ní. Ne že se seberou a jedou na hřiště na druhý konec vsi. Tedy může, ale staví se doma mi to říct. Když odešla ze zahrady a neřekla, měla povídání o zodpovědnosti, jak jsem nevěděla, kde je, a proč mi to má říct. Snažím se jim vysvětlovat i možná rizika, ale nestrašit je. A když řeknu desetkrát, že z kopce nemá utíkat a přitom si poskakovat, a ona pak letí, blbne, rozplácne se, dobitá noha, ruka, tepláky pomalu na popelnici, tak nejdřív zklidním, a pak jí v klidu řeknu, že právě tak jsem to myslela. Že to nebyly jen moje „kecy“, ale že prostě při běhu z kopce se to někdy už nedá ubrzdit jinak, než kolenem :lol:
Pokud jde o sociální cítění, tak vědí, že věci po nich dáváme jiným dětem, něco známým, něco do kojeňáku. A jako každý rok se zase už těší, až budeme dělat krabice pro děti, které nic nemají. (Akce Vánoce v krabici, spolupracujeme s rakouskou neziskovkou a shromažďujeme krabice s dárky, které oni pak dovezou do Rumunska, Moldávie a Bulharska). Samy vybírají, co do krabic dáme, vymýšlejí, jaké hračky by se těm dětem mohly líbit, i oblečení.. dáváme tam věci nové, tak se nemusí loučit se svými, to jim teda moc nejde :) Ale pomoct těm, kdo to potřebují, nesmát se těm, kdo něco nezvládnou, nemůžou, vytahovat se na ty, kdo nedokážou co ony, to je učím už odmala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lutonka
29.9.15 11:15

@mavejka Souhlasím, děti obvykle mnohem víc poslouchají, pokud s nimi normálně mluvíme, než když křičíme nebo vyhrožujeme.
Ale já mám bohužel teprve toho tříleťáka a přestože dřív s ním byla opravdu rozumná řeč, až se všichni kolem divili, tak dnes je to úplně o něčem jiném. Ovšem období vzdoru je specifická kategorie, tady se nedá mluvit o nějaké „výchově“. Spíš jde o to to přežít a udržet mantinely. Až později se ukáže, jak máme děti vychované.
Věřím, že děti jsou odrazem svých rodičů, stačí se podívat všude kolem sebe. A jít dítěti příkladem je to nejzákladnější, co pro ně můžeme dělat.

• Citovat
  • Upravit
14679
29.9.15 11:52

Každý má jinou výchovu, a každý vychovává tak jak si myslí, že je to nejlepší. Když vezmu, tak jsme 3 sestry a každá vychovává jinak. Jedna je přísná, druhá jim povolí vše. Já se snažím být zlatá střední cesta. Pač mám mladší děti než ony a vidím jak to fungovalo či né :lol:
Nejsem zastánce fyzických trestů, a opravdu se snažím nekřičet, vysvětluji, vysvětluji, vysvětluji a vysvětluji i po 1, a po 20. ale když po 21. to udělá či neudělá znova tak to už křičím :zed:
Teď procházíme obdobím vzdoru, a já se snažím přežít a nezešílet. Ale jsem ráda a jsem pyšná na to, že se v provozu umí chovat, i když mi to dala spoustu práce.

Ale je fakt, že spoustu dětí mi přijde nevychovaných, sprostých, bez respektu k druhým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
30.9.15 13:58

@Lussye Vysvětlovat 20×, není to už trochu mockrát? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
30.9.15 14:07
@Maty1989 píše:
@Lussye Vysvětlovat 20×, není to už trochu mockrát? :nevim:

no je, ale jak jinak :nevim: Celý den jí honím, vem si bačkůrky :zed: Co myslíš vezme si je, a za chvíli je zase bez nich :cert: Jak když mluvíš do zdi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
30.9.15 14:13

@Lussye No právě, to známe taky a víc jak 3× to fakt neopakuju. Když ignoruje, tak já taky a viděla bys, jak pak najednou všechno jde :D Nechce se převlíct, chce to a to. Nevidím, neslyším. Za chvíli přijde převlečená a ještě poprosí, že chce to a to :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
2.10.15 21:15

Dělám to podobně, taky jim pak ukážu, že nevidím a neslyším, když něco chtějí, pokud ignorují mé žádosti. A hlavně se snažím být důsledná, protože to je podle mě důležitá věc ve výchově. Jasně, že někdy jde třeba něco zakázat, a pak trochu povolit a zdůvodnit, ale spíš mě to donutilo nevypouštět z úst zákazy nebo varování, které pak nechci nebo nemůžu dodržet.
Ještě se vrátím k té „volné výchově“ - podle mě spíš nevýchově. O prázdninách přijeli do sousedství dvě děti, kluk trochu přes 6 a holčička asi 2,5 roku. Chtěli, aby si moje holky šly k nim hrát. Nechtěla jsem, že ještě máme něco v plánu. Některý začal plakat, maminka mě prosila, aspoň na chvíli, že je za hodinku přivede. Přišly skoro za dvě hodiny, jen děti moje a jejich. A hrnuly se na dvorek, že si jdou ještě hrát k nám. Řekla jsem, že bohužel ne, že ještě něco máme, a dovolila jsem na kratší dobu, než tam byly, tak ať přijdou kdyžtak zítra. Starší chlapec mi suveréně oznámil, že si ještě chtějí jít s holkama na trampolínu aspoň na půl hodiny. Po mé zamítavé odpovědi se rozeřval, jako bych mu vystřílela rodinu do pátého kolena, naprosto zoufalý z toho, že není po jeho. A sestřička se přidala. Takže od nás odcházeli a ječeli na půl vesnice. No co si mysleli rodiče nevím, ale měla maminka dodržet slib a přivést holky za hodinu, a ne mi ještě poslat její a že si budou hrát dál. Holky byly naštvané, že si k nim už jít hrát nechtějí, že se k nim chovali povýšeně. A ono to tak i vyznělo, že si je chtějí půjčit jako by to byly hračky. Chlapečka mi bylo až líto, to dítě si evidentně bylo zvyklé vyřvat cokoliv, a dostalo to, aby neplakalo. A to kruté zklamání, že svět neběží, jak on chce, jednou přijít musí. Takže tímto způsobem bych děti nikdy nevychovávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lutonka
2.10.15 21:35

Pro mě je vždy snadnější si důsledně trvat na svém pokud si syn něco vynucuje řevem. To mě tak akorát nase re a zakážu i to, co bych jinak povolila :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML