Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj holky..
Jdu si k vam pro radu. Mam doma 14ti denni holcicku a premyslim ted cim dal vic nad koupi satku nebo nositka. Nejdrive mi prisla jako jasna volba satek, ale celkem jsem se zalekla toho vazani a ze by to pak bylo male proste nepohodlne, kdybych to uvazala nejak spatne. Takze jsem zase zacala vic premyslet nad nositkem. Tady u nas je obchod s nositky SRDICKO, chtela jsem tam zitra i s malou zajit a vyzkouset jestli by se ji v tom vubec libilo🤷🏻♀️
Moje otazka zni.. Co je vyhodnejsi na noseni prevazne na doma?
Cetla jsem si uz hodne clanku, ale je to tak 50:50.. co clovek, to nazor.
Ono je to fakt 50/50 běkdo nedá dopustit na šátek, jiný na nosítko, někdo to střídá. Stejně jako můžeš špatně navázat šátek, můžeš i špatnè nastavit nosítko. Já nosila dcerku až starší (kolem 5. měsíce) a chtěl nosit i manžel a proto jsme pořídili nosítko. U 14denního miminka bych šla spíš do šátku. Já třeba nakonec doma ani moc nenosila, jen když měla malá vysokou horečku. Špatně se mi přes ní něco dělalo a ona stejně chtěla všude koukat.
Hele ja do tech 4 mesicu nosila i venku, maly nenavidel kocarek. A mela jsem satek. Pak az vyrostl a byl tezsi, tak jsem presla na ergonomicke nositko.
Na tak malé miminko se obvykle doporučuje spíše šátek, protože se lépe přizpůsobí a obejme dítě, můžeš si ho poradne doutahovat, jak je potřeba
.
Já používala na dceru asi do 3 m šátek (elastický manduca), ale jsou i jiné (lepší). Když pak dorostla do rostoucího nosítka, pořídili jsme BeLenku 4ever, které ji vydrželo do doby, co se byla ochotna nosit (necelé 2 roky)
.
Určitě se dělají i kvalitní nosítka pro novorozence, ale pocitej s tím, že když budeš chtít nosit i dal větší mimčo, budeš muset po par měsících koupit nové nositko (ty novorozenecké jsou většinou max do roka, záleží na velikosti dítěte).
Na doma jsem měla pak levnější šátek, ale upřímně jsem ho moc nepoužívala, nositko si jednou nastavis a pak už jen vezmes, nasadis dítě, zapnes a jdeš
což mi vyhovovalo víc než vázat šátek
ale já na to nebyla ani moc sikovna, tak to je taky o tom, některé mamky jsou zrucne a šátek závaží za par vteřin ![]()
Jinak pokud mas FB, doporucuju skupinu Nosime děti, určitě ti tam pomůžou a poradi víc ![]()
Já jsem si v těhu hned koupila šátek, navíc „kilometrovej“, kdybych náhodou měla brzy druhé, aby bylo místo pro obě děti
…, Zkusila jsem si s břichem úvaz a byla úplně v pasti
, tak jsem se rozhodla objednat ergonomické nosítko, ale ze značek, které jsem měla vytipované byly dva druhy (od narození tuším do roka
a pak od 4m do cca 2-3let) a narovinu, bylo mi líto dávat tolik peněz za věc na rok, kterou nevím, jestli využijeme
, když vím, že za stejnou cenu můžu mít nosítko na mnohem delší dobu… Takže do 4m jsem se snažila vázat do šátku, přežily jsme to s dcerou obě a dokonce se jí tam líbilo
…a od 4m jede doteď jenom nosítko. Pro mě nepředstavitelné někde venku rozvázat a zavázat bez zrcadla
![]()
Jo, ale asi je taky super, že máš někde poblíž ten obchod a když ti tam ten nějaký základní úvaz ukážou, tak to bude možná lepší než někde z netu a zvládneš to pak v pohodě
![]()
Moje snahy o nošení opakovaně narážely na to, že moje dítě prostě odmítalo být navázané a dost se mu to nelíbilo. I tak to může dopadnout. Šátek jsem alespoň využila v těhotenství na zavázání břicha a to byla velká úleva pro moje záda.
Ja mam taky dite narozene v zime a i kvuli dvema starsim a potrebe rukou, jsem chtela nosit. Prvni mesice v zimni bunde, tedy krom satku/ nositka by to znamenalo koupit taky nosici bundu, capacky, apod. s nejistotou, jestli to obe dame. Doma jsem parkrat uvazala satek, ale nez jsem dovazala, byla jsem zpocena, mala urvana, manzel stejna zkusenost. Koupila jsem satkove nositko od peti mesicu do dvou let. Zapnuti trva doslova nekolik vterin, takze jsem si ho vozila v aute bez potreby kocarku, raz dva jsem cvakla mimco na bricho, stejne rychle jsem ho sundala, v satku bych se asi potila dal, abych ho nemusela dlouze sundavat a za chvili znovu motat. Taky vymena s manzelem na ture byla rychla. Po prvnim nastaveni, vyzkouseni a vyskoleni kamaradkou, co utahuje/povoluje ktery popruh, je nositko vzdy dokonale. U satku jsem musela nekolikrat popravovat uvaz, dost me to odradilo. Prvnich par noseni se to male nelibilo, stejne jako v cyklosedacce, ale pak jsme diky nositku obesli celou republiku. Za mne to byla ta nejlepsi vec, co jsme si poridili pro mimco.
@Monika-121 Mým dětem jako úplně malinkým víc vyhovoval šátek, byli v něm víc schovaní, mohli si to tam zafunět, bylo tam víc přítmí, což jim vyhovovalo. Vázání se neboj, zas tak složité to není. Je jsem se nemazala se složitými úvazy, dělala jsem kříž s kapsou uvnitř a stačilo mi to.
Já jsem si koupila nosítko, ve kterém můžu nosit malou od narození.
Má teď 6 týdnů a už jsem ho párkrát využila. Má novorozeneckou vložku, kterou až trochu vyroste vyndám a dá se v něm nosit dítě až do 20 kilo, což nemá ani můj 6,5 letý
Takže jiné do budoucna potřeba určitě nebude.
Šátek jsem si koupila u prvního syna a nebyla jsem prostě schopná si ho správně na sebe uvázat, ať jsem se snažila sebevíc, takže nakonec skončil nevyužitý ve skříni. Za mě tedy určitě nosítko ![]()
Zas se říká, že blbě navázaný šátek je furt lepší, než blbě nastavené nosítko. Já měla šátek,. navázat to jde, ale trvá mi to. Navíc potřebuji zrcadlo, takže třeba na výletě to byl vždy očistec. Od cca 5. měsíce mám nosítko. Teď čekám druhé, budu pořizovat caboo. Rozhodně chci šátek, ale nechci vázat deset minut.
Za mě šátek, pro mě bylo daleko složitější furt nastavovat nosítko, navíc dost nepohodlné oproti šátku, pro obě strany ![]()
@Kolicek95 píše:
Zas se říká, že blbě navázaný šátek je furt lepší, než blbě nastavené nosítko.
To by mě docela zajímalo proč. Za mě je špatně blbě nastavené cokoliv. Já když vídám lidi, kteří nosí dítě permanentně v šátku tak, že má jedno koleno o 10cm výš, než druhé, tak si říkám, jestli by pro ně nebylo vhodnější nosítko.
@Hoa Mai píše:
To by mě docela zajímalo proč. Za mě je špatně blbě nastavené cokoliv. Já když vídám lidi, kteří nosí dítě permanentně v šátku tak, že má jedno koleno o 10cm výš, než druhé, tak si říkám, jestli by pro ně nebylo vhodnější nosítko.
Podle mě proto, že v tom šátku je pevně utažený a nevlaje, není to nestabilní.