Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Gerberka moc ti děkuju
to víš strach mám velikej, přece jen doteď na ničem nebyl
Můj syn taky strašně chrápal a pak i hůře slyšel, často se ptal, co, co? Nedalo mi to a šla jsem na orl, tam mi řekla jasně, mandle musí ven, vycházela mu tympano křivka špatně na obě ouška. Operaci jsem odmítla, asi za dva měsíce jsem šla znovu na kontrolu, znovu proběhlo měření ušiček, koukala mu do nosu, a že mám jít na operaci, tak jsem se objednala na zákrok, asi měsíc po objednání přestal malý hrápat, už se ani nevyptával, prostě úplně normálně reagoval na vše co jsem mu říkala, zašla jsem znovu na orl, aby mu přeměřila, jestli slyší, a ono opravdu, vše měl v pořádku. Nikdy netrpěl na žádné rýmy, ani záněty středního ucha, prostě nic, proto jsem tak nějak vzdorovala a operaci odmítala. Zrovna včera jsem šla znovu na přeměření, jen tak pro kontrolu a vše dobré.
@chelsea001 Myslela jsem že tvůj syn je mladší, kdyby měl problémy, opravdu že by nedoslýchal, že by mu ta mandle tlačila na ouška tak bych neváhala a šla na zákrok, ale pokud by ne, tak bych zkoušela jiné možnosti.
absolutně tě chápu…já jsem nikdy v životě neměla narkozu, takže jsem si vůbec nedovedla představit, že ji bude mít ten malý, fakt. A taky do 4 let na ničem nebyl, žádný zákrok, nic. Ale věř, že ta nosní mandlička - to je ještě snad to nejmenší trápení u těch dětí…a je to dnes o něčem jiném než dřív, protože dítě je uspané, nic necítí a narkoza trvá cca 20 minut, než mu vše vyčistí…
Ahoj holky, len dotaz k tematu. Syn mi chrape len malinko, obcas, ale a to stale stale dycha pusou, ma ju celu vysusenu neustale. Plus sa nam navic objavili caste zapaly oci, takze sme z ocneho boli poslani opat na ORL, kde predtym narazili na zvatsenu mandlu ale ze by to nechali. Rymami moc netrpi, ale za to ty oci, to je neco. Nemate niekto skusenost prave s prepojenim oci a nosni mandle? neviem co robit, chystam sa na porovnanie este k inemu ORL. Kolko odbornych nazorov vlastne mozeme mat?
Já bych na trhání nosní mandle nešla, nám to způsobilo, že se nám rozjely laryngitidy- sedá mu to vše na krk. Doktoři nechtějí přiznat, že se to spustilo díky tomu, ale jedna doktorka přiznala, že to možné je. Takže pokud to není ze závažných důvodů, tak bych nešla.
To vse na krk, ved nosni mandle neni krcni…? to sa deje skor ked sa odstrani krcni, alebo sa pletiem?
Myslela jsem to tak, že pokud měl nosní mandli, tak sice rýmy měl (my jsme nosní mandli museli trhat z jiných důvodů, a stejně to ten problém nevyřešilo). Zhruba měsíc od operace přišel první atak laryngitidy - že jsme museli volat rychlou, a do 10 dnů další opět rychlá, opakuje se to doteď, né tak často, ale je to tu furt. Nachladne, normálně by se mu spustila rýma, nos prázdný, ale přitom plný, přijde laryngitida a pak se spustí rýma a kašel. Nosní mandle má svůj účel a né, že to trhají děckam na potkání, tak jak jsem to zažila. Za mě netrhat.
Ja bych asi prvne zkusila treba homeopatii nebo nejakou alternativu, kamoska rikala ze jeji kamoscin chlapecek mel potize a mel jit trhat ale nakonec mu pomohl plazmovy generator a ted je zdravy, a jina kamoska o nem taky mluvila ze ji to vylecilo cukrovku, kouknete http://all4life.eu/rekli-o-nas/ tu na to a co si o tom myslite? mam taky nejake neduhy, premyslim ze se tam objednam i ja sama
Ahoj holky, oživuji téma a prosím o zkušenosti. Malá skoro 3 roky v poslední době trpí na časté rýmy. Nic nepomáhá, antibiotické kapky na týden a je to zpátky. Teď naposledy měla kašel a rýmu. Kašel krásně zmizel, rýma stále trvá, každý den jí odsávám plnou odsávačku žlutých hlenů, sama to nevysmrká nemá na to sílu a já už toho mám dost, je to stále dokola, každá větší rýma se jí „vrazí“ do uší a má zánět. Naštěstí nehnisající. Zítra jdeme na kontrolu k doktorce tak to s ní proberu, ale obávám se že mi vrazí zase další kapky, který budou k ničemu a nazdar. Napadlo mě jestli nemůže mít zvětšené nosní mandle, jak se to u vašich dětí projevilo?
Tak dcera byla ve 4 letech na nosní a v šesti na zmenšení krčních. Jak se to projevovalo? Nijak než nastoupila do školky tak žádná rýma nic… pak jsme se nemohli zbavit rýmy dlouho a na ORL nám bylo doporučeno nosní odstranit, že je moc velká… hodně chrápala… pak 2× angína a začala mít apnoické pauzy prokázané ve spánkové laboratoři. Na nosní jsem byla ve Vinohradské nem. a na krční teď ORL Modřany. V Modřanech jsou moc milí stojí to peníze, ale nelituju jich je 1m po operaci a vše se upravilo. Zašla bych na ORL a zjistila stav zda je to potřeba či ne… na " babské rady " tady bych moc nedávala ![]()
@Blanka S píše:
Tak dcera byla ve 4 letech na nosní a v šesti na zmenšení krčních. Jak se to projevovalo? Nijak než nastoupila do školky tak žádná rýma nic… pak jsme se nemohli zbavit rýmy dlouho a na ORL nám bylo doporučeno nosní odstranit, že je moc velká… hodně chrápala… pak 2× angína a začala mít apnoické pauzy prokázané ve spánkové laboratoři. Na nosní jsem byla ve Vinohradské nem. a na krční teď ORL Modřany. V Modřanech jsou moc milí stojí to peníze, ale nelituju jich je 1m po operaci a vše se upravilo. Zašla bych na ORL a zjistila stav zda je to potřeba či ne… na " babské rady " tady bych moc nedávala
Děkuju, to jsem chtěla vědět. Na ORL určitě půjdem, uvidím jak se zítra domluvím s dr. Ona se právě léčí z angíny a do toho zase ta rýma
nejhorší je, že odsávání a kapání je u ní neskutečný boj, kapiček jsme měli už milion a nic nezabírá. Dneska muž nadhodil ty nosní mandle tak mi to vrtá hlavou. U nás v rodině na to nikdo netrpěl, ani na ty uši a ona to má už po 3 za pár měsíců. Už si vyčítám jestli nedělám něco špatně, že to není možný.
@terien
Dcera to má přesně tak. Od října neustále ucpaný nos, huhlá, ale odsát toho moc nejde, o vysmrkání ani nemluvím. K tomu v noci kašel, jak jí to stéká do krku, a chrápe jak starej chlap. Po antibiotických kapkách se to uvolnilo, ale po dokapání bylo vše zpět.
Na ORL jsem ji nechala poslat sama, protože mě mandle okamžitě napadla. Jsme po vyšetření, údajně ale mandle zvětšená nevypadá, jen má plný nosohltan hlenu, který podle doktorky nemá šanci vysmrkat ani odsát odsávačkou. Když jsem se tedy ptala, co s tím, bylo mi řečeno proplachovat mořskou vodou nebo Vincentkou
. Jenže to je naprosto k ničemu. Zkoušela jsem dávat Sinupret, který chválí, jak dobře uvolňuje i třeba z dutin, ale taky nic.
Nechala jsem jí znovu napsat ATB kapky, kapeme třetí den a zase se jí to krásně spouští, ale stejně jako Ty mám obavu, že po vykapání to bude zpátky.
Jsem přesvědčená o tom, že to ta mandle je. Syn to totiž měl podobně, celou zimu hustá zelená rýma, nechali jsme nosní mandli odstranit a od té doby má pokoj a rýmu neměl, ani nepamatuju.
Takže pokud jste ještě nebyli na ORL, určitě si nech napsat doporučení, aspoň aby tu mandli zkontrolovali, případně poradili nějaké účinnější léky.
Tak na ORL doporučení mít nemusíš. Jinak co se týče těch krčních tak ve spánkové lab. jsem mněla ve zprávě… prokázané apnoické pauzy, chrápe odstranění nebo zmenšení krčních mandlí nedoporučujeme… na ORL ve Vin. nem. mi bylo řečeno, že zmenšení nedělají a není to tak hrozné… dětská kroutila jen hlavou a říkala, že mandle jsou hrozně velké a nechápala zprávám… tak jsem zašla do Modřan a do 3 týdnů byla dcera po operaci. Šli jsme hned domů a pokud dodržuješ pokyny tak super. Doma bolí vše míň a dítě líp zabavíš… mám ještě 22m takže se to zvládlo takhle.