Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nepamatuji si, že by mi ve škole dělalo problém a to jsem hodně nesoustředěná i teď
.
@krtek93 u dětí, kde hrozí nějaká dys-, jsou hůře soustředěné se CS doporučuje. Vidím to stejně jako ty… Je škoda, že si manžel prosazuje svou na nevhodném místě… Na dítěti bych rozhodnutí nenechávala. Neví, pro co se rozhoduje… Ale jestli budeš úkoly dělat výhradně ty, tak bys si prosadila vhodnější výuku psaní pro své dítě…
Pro rodiče i dítě je psací písmo na naučení složitější, ale rozvíjí to jemnou motoriku a podporuje soustředění. CS se každý postupem času „naučí“ sám. V rodině máme tři lidi s dyslexií a dysgrafií a všichni se psacím psát naučili, jen je to stálo větší úsilí.
Já to novodobé umetání cestiček, aby se někdo nepředřel, nemám ráda.
Ale pokud se budeš s dcerou učit výhradně ty, tak by rozhodnutí mělo být na tobě, ev. se poradit v PPP.
Já bych zase nikdy comenii pro své děti nevybrala. Naštěstí v jejich škole se učí klasika. Jsem přesvědčená, že naučit se psací písmo jim neuškodí, navíc tím získají možnost si rozvíjet jemnou motoriku zase jiným způsobem a hlavně jednou, až budou starší si sami zvolí, čím budou psát, nemůžou mi časem vytýkat, že to kvůli mně neumí. Dcera má výukové problémy, ale písmo jí opravdu problém nedělá i když to není naprosto krasopisně, zvládá to.
Kdybych měla možnost, tak bych kluka určitě dala na CS. Sama píšu dost podobným písmem. Bohužel u nás v okolí učí jenom klasiku ![]()
@Eveelin píše:
@krtek93 u dětí, kde hrozí nějaká dys-, jsou hůře soustředěné se CS doporučuje.
tohle asi bude věc názoru
můj kluk třeba několik dys má, chodí na hodiny speciální češtiny a hned na úvodním sezení mi speciální pedagožka říkala, že i když jinak ve vyučování děti mohou psát tiskace (obecně, nejenom dysděti, CS se na škole neučí), tak u ní se píše zásadně psace. zdůvodňovala to nějakými těmi spoji v mozku, jak už tu bylo zmíněno, větší soustředěností a menší roztěkaností a nějakou studií odkudsi ze severských zemí, kde po hromadném zavedení písma obdobného CS přibylo dětí, které vykazovaly dysobtíže. a je tedy pravda, že pod jejím vedením se kluk zlepšil, včetně tedy písma a má ty hodiny rád. a co je starší holka dysgrafička, ne tedy tak silná, jako kluk, ale ta taky lepších výsledků dosahovala s psacím písmem. jo, škrábala, ale to škrábala i tiskace. ale při psacím dělala míň chyb (ve smyslu vynechávání háčků, čárek… při tiskacím vynechávala i písmenka a dělalo jí problém dodržovat mezery mezi slovy).
@Anonymní píše:
Holky a neuci se psaci proto, ze to spojuje jakesi spoje v mozku?…Ja jsem prave taky chteka volit jednodussi pismo, navic mam syna, tedy pravdepodobne bude v technickem smeru i pokracovat a bylo mi receno, ze to Comenia nedostalo akreditaci na pokracovani.
Ze proste ten test zavedeni od roku 2009 do skol jako oficilani psani nedopadl dobre…
Ano, v podstatě máš pravdu. Doporučuji pročíst tuto starší diskusi:
https://www.emimino.cz/…ankovani/11/?…
Comenia Script je pouze ulehčování práce učitelům i dětem (což je možná pozitivní u dětí s různými diagnózami, ale u těch zdravých rozhodně ne).
Příspěvek upraven 19.04.17 v 09:37
Já děti teprve čekám, ale modlím se, abych pro ně našla jednou školu, kde učí psací písmo. Ano, každý si v průběhu života vyvine vlastní, ale psací je podle mě základ. Takhle bychom to za pár let mohli dopracovat k tomu, že děti budou v první třídě ťukat do klávesnice, protože psát už přece nepotřebují
(nadsázka).
@krtek93 to je asi jak kde
co jsem tak pochopila, ty různé kličky, klubíčka a tak jsou cviky na uvolnění rukou. jinak u nás na škole se děti učily číst po písmenkách, čili i to psaní tak probíhalo - nejdřív se učili (číst a psát) jenom velká tiskací, ty mívají běžně zvládnuté do začátku prosince (na Mikuláše bývá školní slavnost spojená se slavností čtení pro prvňáky, kde už děti normálně čtou všechno). pak jedou malá tiskací písmenka, to už bejvá rychlovka, protože i když se nejdřív cíleně učí jenom velká tiskací, tak ta malá u toho taky vidí, byť se na ně nezaměřují. psací písmo se učí až ve druhém pololetí. to první pololetí dělají právě ty deštíčky, vlaštovky a tak.
@krtek93 já jsem pro klasické psací písmo. Údajně toto klasické psací písmo vede k lepší jemné motorice ruky a dochází k lepšímu propojení v mozku. Já osobně nyní píši směsicí klasického psacího písma s lehkou tiskací formou, zvlášť po x letech učení se technické verze písma.
@krtek93 píše:
Ještě otázka - pokud se teda učí klasika, vázané psací písmo, ještě to dneska probíhá jako za nás, že pomalu půl roku děti píší jen čárky, kličky nad a pod linku atd atd a až pak se dostanou k samotným písmenkům? To si právě pamatuju, že mě jako dítě strašně otravovalo a demotivovalo (možná to trvalo jen pár týdnů, nicméně mně to tehdy připadalo jako věčnost, chtěla jsem opravdu psát, ne mydlit nějaký kličky „vlaštovičky“ a ještě bejt peskovaná, že nejsou všechny stejný). Ale koukala jsem, že nedávno s dětma něco takovýho dělali už ve školce, tak třeba je to dneska jinak, rychlejší?
Psací je základ a naopak u svých dětí vidím, že jim pomohlo i se soustředěním to, že se učily psát psacím. Na konci první třídy obě děti bez problémů psaly psacím i tiskacím písmem, umí obojí - psát i číst. Na konci první třídy bez problémů a plynule četly. A to se učily číst klasicky slabikováním. Tobě vadilo a nudilo dělat na začátku první třídy kudrlinky, spirálky, vlnky, ale tato cvičení jsou důležitá pro jemnou motoriku, je to příprava na psací písmo a mnoho dětí na začátku má s jemnou motorikou problém. I když se to tobě může zdát, že to není pravda. Vím, že děti před tím, než začaly psát, měly rozcvičovací básničky na ruce, které jim pomohly ručičky pěkně uvolnit a rozhýbat. To bylo jen v první třídě, ve druhé už jsou ruce OK.
@krtek93 píše:
No já si pořád kladu otázku - proč? Proč je zrovna tohle ten „základ“? Třeba kolem roku 1900 ten základ taky vypadal jinak ne? A děje se něco, že dneska neumíme všechny ty kudrlinky? Neděje
Já to tak prostě cítím, nemám pocit, že by mému dítěti ublížilo, že se něco naučí. To je jako polemizovat nad tím, jestli je k něčemu učit se vypočítat povrch hranolu. Mně zase nepřijde v pořádku dítě motivovat tím, že mu to co nejvíce ulehčím.
Tady nenajdeš nic jiného než plno názorů pro a proti, měli byste si to vyřešit hlavně s manželem.
@krtek93 píše:
No já si pořád kladu otázku - proč? Proč je zrovna tohle ten „základ“? Třeba kolem roku 1900 ten základ taky vypadal jinak ne? A děje se něco, že dneska neumíme všechny ty kudrlinky? Neděje
Kolem roku 1900 se také psalo psacím písmem. A dokonce se více od sebe odlišovalo psací a tiskací. Pro psanou formu se používalo výhradně psací. Je tomu tak už pár století. Učení psacího písma podporuje nejen lepší grafomotoriku, ale i rozvíjí více mozek, dětem pomáhá se lépe soustředit.
Holky a neuci se psaci proto, ze to spojuje jakesi spoje v mozku?
…
Ja jsem prave taky chteka volit jednodussi pismo, navic mam syna, tedy pravdepodobne bude v technickem smeru i pokracovat a bylo mi receno, ze to Comenia nedostalo akreditaci na pokracovani.
…
Ze proste ten test zavedeni od roku 2009 do skol jako oficilani psani nedopadl dobre
Nevim, jsou to slova nasi zname se specializovaneho pracoviste, proto i prosim o zachovani anonymu. dekuji