Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Faktem je, že pokud už dnes někdo něco rukou píše pro ostatní, píše to tiskacím. Nevím samozřejmě jak to chodí všude, ale v technických oborech, kde se pohybuji, jsem psaní „klasicky“ snad ještě neviděl.
@AlphaOmega Jenom malá technická - není to písmo tiskací, ale psací nevázané.
@hanka.br. píše:
@AlphaOmega Jenom malá technická - není to písmo tiskací, ale psací nevázané.
Jo, jen sem chtěl dát k dobru svou zkušenost, s „klasikou“.
@AlphaOmega píše:
Jo, jen sem chtěl dát k dobru svou zkušenost, s „klasikou“.
Já vím. To jen abych byla důležitá. Na CS se moc těším, u nás jím děti píší čtvrtým rokem. Moje pátá se učila psát klasicky, víc než polovina dětí k CS přilnula zcela přirozeně. Předpokládám, že na všech školách, kam děti nastupují, proběhne pro rodiče schůzka, kde jim vše vysvětlí, přednesou výhody, důvody, proč ho zavádějí, a odpoví na všechny přítomné dotazy rodičů.
Díky moc za poznatky, to jsem zatím nikde nepostřehla, že děti budou umět psací písmo číst, to mi spadl velký balvan ze srdce.
Samozřejmě je pro mě výhodou Comenia Script jeho použitelnost v zahraničí. ![]()
@hanka.br. Uvědomuji si, že se nevyjadřuji zrovna odborně, nejsem v tomto oboru kovaná, ale pochopily jste mě, to je hlavní. ![]()
Schůzka na škole by měla proběhnout zítra, já se bohužel nemůžu zúčastnit, takže půjde manžel.
Zatím nevím, zda si můžu vybrat nebo je to povinné. Zítra budeme chytřejší, ale chtěla jsem si trochu utřídit myšlenky, než si s manželem ujasníme, na co se případně ptát. ![]()
@Zuzlík píše:Školy nezavádějí nové písmo z nudy nebo z potřeby přicházet o rodiče zaváděním nesmyslů. Klasické vázané písmo je krásné, sama ho mám moc ráda, ale i já uznávám, že jeho zvládnutí je náročné a je to v podstatě zbytečná námaha. Obsah sdělení nemůže ovlivnit to, jestli je napsané vázaně nebo nevázaně, ale čas, který děti věnují trénováním čtyř grafémů, jejich spojováním do slabik a slov lze krásně využít k tvůrčím činnostem. Neboj se toho.
Schůzka na škole by měla proběhnout zítra, já se bohužel nemůžu zúčastnit, takže půjde manžel.Zatím nevím, zda si můžu vybrat nebo je to povinné. Zítra budeme chytřejší, ale chtěla jsem si trochu utřídit myšlenky, než si s manželem ujasníme, na co se případně ptát.
Jedná se o písmo tiskací - ale malé tiskací;) nebo taky jinak řečeno perličkové písmo. Záleží, jak která škola to má nastavené, ale mělo by platit, že se od 2. třidy začnou děti učit číst kurzívní písmo. Z dosavadních výzkumů vyplývá, že se děti CScriptem naučí psát opravdu rychle a je to jednodušší, než kurzíva (stávající „psací“ písmo). Výzkumy také probíhají z písmoznaleckého hlediska (tj. soudní obor, který ověřuje pravost rukopisu a podpisů, ještě pozn. není to samé co grafologie, kt. se snaží podle rukopisu odhadnout charakter pisatele), a to z toho důvodu, zda např. podpisy budou obsahovat dostatečně individualizované znaky, aby mohl být pisatel identifikován. Ale jak už tady někdo psal, většina zemí perličkou píše a problémy s tím nikdo nemá. Takže za mně nevidím důvod, proč CS nepoužívat. Za zamyšlení možná stojí i názor, jestli to dětem v dnešní době moc neulehčujeme (obecně, ne jen v psaní), přece jen psací písmo je obtížnější, spousta dětí se s tím natrápí, ale taky se naučí překonávat překážky a jsou pak se sebou spokojené…
Omlouvám se za monolog, snad u toho neusnete:)
@Zuzlík, doporučila bych Ti - pro zajímavost - pročíst také tuto starší diskusi.
@Kera1 píše:
Jedná se o písmo tiskací - ale malé tiskací;) nebo taky jinak řečeno perličkové písmo. Záleží, jak která škola to má nastavené, ale mělo by platit, že se od 2. třidy začnou děti učit číst kurzívní písmo. Z dosavadních výzkumů vyplývá, že se děti CScriptem naučí psát opravdu rychle a je to jednodušší, než kurzíva (stávající „psací“ písmo). Výzkumy také probíhají z písmoznaleckého hlediska (tj. soudní obor, který ověřuje pravost rukopisu a podpisů, ještě pozn. není to samé co grafologie, kt. se snaží podle rukopisu odhadnout charakter pisatele), a to z toho důvodu, zda např. podpisy budou obsahovat dostatečně individualizované znaky, aby mohl být pisatel identifikován. Ale jak už tady někdo psal, většina zemí perličkou píše a problémy s tím nikdo nemá. Takže za mně nevidím důvod, proč CS nepoužívat. Za zamyšlení možná stojí i názor, jestli to dětem v dnešní době moc neulehčujeme (obecně, ne jen v psaní), přece jen psací písmo je obtížnější, spousta dětí se s tím natrápí, ale taky se naučí překonávat překážky a jsou pak se sebou spokojené…
Omlouvám se za monolog, snad u toho neusnete:)
V první řadě to hlavně není písmo tiskací, ale psací, chceš-li psát o CS jako někdo, kdo o něm něco ví. Když už píšeš o ulehčování dětem - jak jsi na to přišla?
Pouze jsem napsala informace, které o tom vím. Pokud se někde uvádí, že jde o písmo „psací“, tak je to chyba, jde o perličkové, tedy malé tiskací písmo, velké tiskací = hůlkové (nesprávně to používají i učitelé, někteří dokonce tvrdí, že jde o kurzívu, tedy psací písmo, kterým skoro všichni píšeme), ale asi není třeba to tady nějak extra řešit:)
A pokud jde o ulehčování, např. http://neff.cz/…pisanka.html mi přijde jako zajímavý článek - ale nepsala jsem, že je to můj názor, jen, že je to názor k zamyšlení…
@Kera1 píše:
Pouze jsem napsala informace, které o tom vím. Pokud se někde uvádí, že jde o písmo „psací“, tak je to chyba, jde o perličkové, tedy malé tiskací písmo, velké tiskací = hůlkové (nesprávně to používají i učitelé, někteří dokonce tvrdí, že jde o kurzívu, tedy psací písmo, kterým skoro všichni píšeme), ale asi není třeba to tady nějak extra řešit:)
A pokud jde o ulehčování, např. http://neff.cz/…pisanka.html mi přijde jako zajímavý článek - ale nepsala jsem, že je to můj názor, jen, že je to názor k zamyšlení…
Tiskacím se tiskne, psacím se píše. Je to písmo psací, nevázané. Tak to prostě je, není třeba tvrdit něco, co není pravda. Myslela jsem, že svůj názor o tom, že se dětem ulehčuje, stavíš na něčem objektivním, než je nějaký článek o vietnamské čítance z osobního webu. Že máš pedagogické zkušenosti, nebo že o tom víš nějaká fakta. Tak nic.
@hanka.br.
Odborných znalostí mám myslím v tomhle směru poměrně dost, a proto je sem píšu. Co se týče druhů písma, nebudu se s Tebou dohadovat, jde o odbornou terminologii a tečka. A znovu opakuji, není to můj názor, jen informace, na kterou jsem narazila a se kterou jsem se setkala (např. na nedávné tiskové konferenci R. Lencové se to také řešilo…) Jestli jsi dobře četla můj první příspěvek, tak jsem psala, že nevidím důvod, proč CS nepoužívat, takže moc nechápu Tvojí bojovnost.
@Kera1 píše:
@hanka.br.
Odborných znalostí mám myslím v tomhle směru poměrně dost, a proto je sem píšu. Co se týče druhů písma, nebudu se s Tebou dohadovat, jde o odbornou terminologii a tečka. A znovu opakuji, není to můj názor, jen informace, na kterou jsem narazila a se kterou jsem se setkala (např. na nedávné tiskové konferenci R. Lencové se to také řešilo…) Jestli jsi dobře četla můj první příspěvek, tak jsem psala, že nevidím důvod, proč CS nepoužívat, takže moc nechápu Tvojí bojovnost.
Vůbec nejsem bojovná, jen ti prostě říkám - pro tvou informaci - že CS není písmo tiskací. To je vše.