Nové písmo Comenia Script

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5527
16.2.11 14:07

Angu, možná až naliješ vodu do sklenice s kyselinou, tak ti to do té sklenice udělá pořádnou díru! Naštěstí kyselinu ve skle nemíváš a navíc určitě z hodin chemie víš, že vždycky se lije kyselina do vody a NIKDY opačně :lol:
Nicméně…s tvým názorem na psané písmo souhlasím. určitě bych to nijak nehrotila. Kdyby se naše škola rozhodla, že zavede učení CS, tak se možná zamyslím ale nebudu to hrotit tak, že bych dítě přihlásila jinam. Asi. Zatím mám nad čím přemýšlet, než z našeho batolete a kojence budou školáci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.2.11 14:15

Lulje, tak to právě vůbec nevím :mrgreen: Asi jsme málo sypali prakticky. Zato umím odříkat ný, natý, itý, ičitý… a vím, že když je v názvu AN, tak je tam kyslík. Což je mi k prdu, zvlášť, když budu mít díru v kuchyňské lince :lol: :lol: :lol:

To je myslím to, co psala Marjanka - ne, že to bude jednodušší, ale budou se učit především věci, které člověk skutečně potřebuje :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.2.11 14:17

Jo, vlastně ještě vím, že když si naliju na ruce kyselinu, tak si je mám umýt mýdlem a když to bude něco zásaditého (to ale nevím, co by to např. mohlo být), tak zase něčím kyselým. Dala bych ocet, ale jistá bych si nebyla :lol: :lol: :lol: To mám asi z pouček o bezpečnosti práce v laboratoři (jo, pár hodin jsme měli a bavily mě neskutečně, na rozdíl od těch teoretických).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
16.2.11 14:39

:lol: :lol: :lol:
Tak si prostě zapamatuj, že když naliješ do záchodu jakýkoli kyselinoý sajrajt, tak by se teoreticky nic stát nemělo, protože liješ kyselinu DO VODY. Když ale naliješ nějakou sračku do odpadu a následně to zaliješ vodou z kohoutku (resp. naliješ vodu DO KYSELINY), tak tě to může škaredě popálit (o oslepnutí nemluvě). Pak budeš mít možnost vyzkoušet, zda aplikace mýdla zabere :lol:

(A co se týče „ný, natý, itý…“, vždycky jsem přemýšlela, jakou pomůcku asi mají jinojazyčné národy :think: Nevíte někdo? ;) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.2.11 15:31

No, já akorát vím, že když nasypu Krtka do záchodu, zaliju ho vodou z konvice, nespláchnu a za čtvrt hodiny tam jdu na velkou, že se to spláchne při jednom, tak náhodné vyšplouchnutí pálí dost :lol: :lol: :lol:

Ale že někoho poprskal Krtek z odpadu už jsem teda slyšela, to je fakt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mončičanda858
26.10.12 12:01

Jsem pro zavedení nového písma. Nemyslím si, že je pro malé děti složitější se ho naučit než písmo tradiční. Můj názor je, že kvalita a úprava písma dospěláků, zejména mužů, vypovídá o tom že drilování tradičního písma potlačuje to co je jim přirozené a vnucuje sklon a úzká písmena. Spousta lidí - praváků později píše kulatěji, tiskace a dokonce i s opačným sklonem. Nové písmo mi připadá univerzálnější a věřím, že později si do něj každý přidá prvky odpovídající jeho osobnosti. Další můj názor je, že z tohoto písma se školákům bude lépe učit a pěkně se naučí psát i kluci. Porovnějte někdy písmo školáka v ČR a DE, USA, GB, pro mě je to šílený většinou nečitelný škrabopis proti úhlednému čitelnému písmu.
Upozorňuji, že přesto že mě grafoligie zajímá nejsem grafolog, psycholog apod. Vycházím pouze z toho co vidím kolem sebe a proto si myslím, že lpět na něčem co se dá (podle mě) dělat líp je zbytečné spátečnictví (a prosím tím se nechci nikoho dotknout). Mějte se :)

• Citovat
  • Upravit
17221
26.10.12 14:50
@Marjanka píše:
COŽE??? 8-o Tak proč ti největší šprti ve škole tak pracovíití a cílevědomí jsou pak ti nejméně úspěšní na trhu práce?

To je jen zdání. Všichni lenoši nejsou úspěšní, to jen ti, kteří ve skutečnosti nebyli líní, ale jen se jim nechtělo učit věci, které se jim nezdály užitečné.
Ti se pak třeba na VŠ učili jen tak, aby prolezli - tj. vynaložili minimální úsilí k dosažení požadovaného výsledku, ani o chlup úsilí víc. A pro život je tento přístup rozumnější, než se pokoučet nacpat do hlavy encyklopedické znalosti. :nevim:

A co se týká písma - podle mě je úplně jedno jakým písmem budou děti psát - podstatné pro život je, jak budou umět aplikovat získané znalosti a jak se dokáží domluvit s lidmi kolem sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jaromír19
18.12.12 19:36

Můj otec píše tímto písmem již 45 let, já 25 let a syn se ho bez jakéhokoliv vedení naučil sám. Je prostě přirozené. Každý není situovaný umělecky, aby se naučil složité kličky a napojování písmen. Podívejte se, jak psali Vaši rodiče a prarodiče, asi měli stejný problém s vývojem písma. A přesto jsme schopni jejich „prapísmo“ dnes přečíst. :)

• Citovat
  • Upravit
cajprtlik
4.1.13 15:58

souhlas

Comenia Script se mimoc líbí. všem, skoro, v diskuzi se písmo líbí ale nechtějí, aby jejich ratolest se takto učila. proč? jak vypadala dova, v níž jsme chodili do školy, učili se psát. měli jsem max psací sroj, dnešní děti vyrůstají v jiném světě. Písmo musí být jednoduší, děti píšou a neví co. jde o čtenářskou gramotnost, ne závod v krasomalbě. Po skončení prvního stupně děti automaticky přicházejí k rozpojenému písmu. nechci, aby se děti učili a ztráceli čas s písmem, které již nikdy nepoužijí. fandím i nové matematice prof. hejného - nabízí Fraus, které neučí děti tupě sčítat a odčítat nabifované sloupečky a závodit, ko vykřikne příklad rychleji- dnešní děti pořebují logicky uažovat, jednoduše a rychle napsat (Comenia aje určitě rychlejší, než napojované písmo). K plynulosti a rychosti mám své výhrady. děti si psací písmo rzpojují, doplňují háčky až čárky buď po skončení nebo rovnou, čímž se velice zpomalují a píšou tak bez uvědomění.
zdravím všechny konzervativce, hlavně učitele a maminky! učitele lupajda

• Citovat
  • Upravit
16906
4.1.13 20:19

Jsou tu maminky, které zařadily své dítě do tohoto programu? V naší škole se učí comenia script už 3.rokem. Příští rok mě čeká 1.třída a nevím, jestli na mě bude vedení tlačit, abych ho také učila, nebo zda si i jako učitelka můžu vybrat.
Jsou tu i učitelky, co mají osobní zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3113
12.1.16 18:16

Dobrý den, ráda bych oživila tuto diskuzi a zeptala se maminek, které mají osobní zkušenost - tedy jejichž děti již navštěvují školu, na které se vyučuje Comenia Script. Nelitujete, že jste takto zvolily? Jste spokojené? Jaké vidíte klady a zápory? Potěšil by mě i upřímný názor paní učitelky, která písmem již vyučuje a má srovnání.

Chystáme se na zápis do 1. třídy se synem a naše vybraná (a také spádová) škola vyučuje tímto písmem. Moje pocity jsou smíšené. Zatímco vyučování matematiky dle Prof. Hejného mě těší, z Comenia Script tak nadšená nejsem. Přijde mi, že děti, které budou umět klasické psací písmo, budou mít oproti dětem píšícím pouze Comenia Scriptem výhodu. Budou umět číst jak psacím písmem, tak Comenia Scriptem, a sami se budou moci ve vyšším věku rozhodnout, zda tímto písmem psát nebo ne. Naproti tomu děti, které se od první třídy budou učit pouze Comenia Script, text psaný psacím písmem jednoduše nepřečtou. Nedokážu odhadnout, jakým způsobem se bude zavádění Comenia Script ve školách vyvíjet, zda a kdy psací písmo „vymizí“ z běžného psaného projevu. Ale přijde mi dost pravděpodobné, že se můj syn i v dospělosti bude setkávat v psaném projevu s generací, která psací písmo bude ještě hojně využívat. A já si třeba neumím představit, že např. babička napíše synovi dopis a on si ho nebude umět přečíst. Nebo moje nadřízená třeba často vepisuje poznámky do mnou vytvořeného a vytištěného textu (a že občas ty poznámky jsou poměrně rozsáhlé :roll: :lol: ) a představa, že bych je neuměla přečíst je docela nepříjemná.
Mimoto jsem i četla, že učení psacího písma rozvíjí u dětí kreativitu a má prostě pozitivní vliv na rozvoj dítěte. :think:
Pominu-li tuto skutečnost, tato škola má z mého pohledu spoustu kladů (dostupnost, vyhlášená škola v našem městě, pozitivní zkušenost mých známých - bohužel jejich děti jsou starší a Comenia Scriptem se neučily, kamarádi ze školky, matematika podle Hejného, různé zajímavé projekty, specializované třídy na jazyky, informatiku, apod.) a vlastně bych nerada vybírala jinou školu.. Asi spíš potřebuji přesvědčit i o kladech Comenia Scriptu, tak doufám, že se nějaká pozitivní zkušenost najde. 8) Ale samozřejmě i negativní osobní zkušenosti budou pro mě přínosné. Děkuji :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
12.1.16 18:27

@Zuzlík Nemám žádnou zkušenost, ale vícekrát jsem četla o tom, že děti se psací písmo učí číst, jen ho nepíšou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
12.1.16 18:29

Ale oni ho budou umet precist, to se uci.

a krome toho, vetsina lidi ma v dospelosti takovy rukopis, ze to nema spolecneho nic s zadnym vyucovanym pismem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30474
12.1.16 18:37

Učím léta klasické písmo, od září budu začínat s výukou CS, dcera se CS právě v první třídě učí. Děti se učí číst vázané i tiskací písmo, v žádné nevýhodě tedy nebudou. Vývoj jejich kreativity ohrožen není - nevázaně píše většina civilizovaného světa a za více kreativní nebo více vyvinuté se opravdu považovat nemůžeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
12.1.16 18:39

@Zuzlík moje dítko se učilo normální psací písmo a za mě je to jedině dobře. Uvažuj do budoucna. Pokud bude dítě umět psát psací, tiskací se naučí, obráceně o tom pochybuji. Bude si moct vybrat, jak bude psát a hlavně, až dostane do ruky pas, občanku, různé smlouvy, nebude se podepisovat tiskacím písmem, ale normálním psacím, nehledě na to, že na tyto doklady se prostě tiskacím podepsat nemůže. Je to logické, protože pak by se fašovalo ve velkém, tiskací podpis napodobí každý :nevim:

Příspěvek upraven 12.01.16 v 19:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati