Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Comenia script se mi nelíbí a jsem ráda, že dcera se učí ve škole klasické psací spojované písmo. Vyhraje si s psaním a moc ji to baví. Tolik činností je už dnes zjednodušených, že mi přijde zbytečné zjednodušovat dál.
PetraV.1 píše:
Comenia script se mi nelíbí a jsem ráda, že dcera se učí ve škole klasické psací spojované písmo. Vyhraje si s psaním a moc ji to baví. Tolik činností je už dnes zjednodušených, že mi přijde zbytečné zjednodušovat dál.
Opakuji: není to o zjednodušování učiva, ale jeho relevanci.
A co se týče „líbení“, tak mě se třeba nelíbí, že kuřáci odhazují na ulici vajgly. Na to jsem se tu ale neptala, že? Já se ptala PROČ.
Lizbeth píše: Život je stres..Nemá to být procházka růžovým sadem, aby pak děti dostaly v pracovním procesu facku, protože tam je stresu nikdo neušetří..
Jenže dětství mají jen jedno… A jestli tvoji dceru baví výzvy a na gymplu to tak uchopila, jenom dobře pro ni. Je ale spousta dětí (skoro bych řekla většina), které to neustojí a ze školy vycházejí pologramotní…
Marjanka píše:mayacz píše:Lizbeth píše:Naprosto souhlasím. Připadne mi, že se všechno v dnešní době snaží lidi dost zjednodušovat a dokonce i to učením,ale takhle to přece nejde.. a je to ani nezajímá, ty děti, že nic neumí..což je smutné..
Vadí mi hlavně to, že neustále snižujeme v zájmu „dobra“ nároky na naše děti. Děláme jim že školy cirkus plný zábavy a doufáme, že tímto efektem si toho zapamatují více a budou spokojené..Ano spokojené budou, ale o vědomostech se dá úspěšně pochybovat.
Na učení a biflování ještě nikdo neumřel ( nadsázka), takže já bych rozhodně dětem nic neulehčovala.Jenže o tom to není. Oni se nasnaží zjednodušovat, ale na úkor samoúčelného biflování učit to, co je podstatné a co budou děti potřebovat.
A tak to vidím s tím písmem já - pro prvňáka je stresů spousta, novým prostředím počínaje, přes nároky na výkon před ostatními, až po objem učiva. Tak nevím proč když jsme si v téhle době zadělávali na mindráky my, proč by to měly dělat i naše děti.
Abychom si rozumněly - já jsem ten případ šprta. Celou základku jsem prošla bez problémů, samé jedničky jsem měla i na gymplu. A k čemu? Data, kterými jsme byli zahrnuti, se mi vykouřila z hlavy. O ty ale nejde, ty si vždycky na internetu dohledám, ale nikdo mě (a evidentně ani nikoho dalšího) neučil, jak se chovat k druhým, jak si organizovat práci, jak pracovat s textem s porozuměním, atd. atd. atd. A to mi citelně chybí.
A taky když už jsme u srovnávání s cizinou - tak naše děti standardně dopadají nejlépe ve znalosti dat a faktů (páč to mají čerstvě nadřené), zatímco absolutně propadají v testech práce s textem a porozumění čtenému. Nechám na vás, abyste zvážili, co budou v životě potřebovat víc.
Moja mama bola poslednych 20 rokov ucitelka prvakov/druhakov. Ta nemoderna, skostnatena, stresujuca. Jej deti mali vzdy najlepsie vstupne pisomky do tretieho rocnika, tretiacke ucitelky sa skoro bili o jej triedu, rodicia ju chodili prehovarat nech nejde do dochodku, lebo maju doma este predskolaka a mala takmer plnu triedu „protekcnych“ ktori sa pytali specialne do jej triedy. Tie vystresovane pracujuce a znamkovane deti sa jej este teraz zdravia na ulici a chodia jej dakovat.
Ja osobne si myslim ze male dieta sa so stresom v prvej triede (podla mna len naroky na ucenie) vyrovna lepsie ako v piatej ci na strednej skole, a ze pre prvacika nie je nic dolezitejsie ako naucit sa v skole naozaj makat.
K tomu porozumeniu citaneho textu … nie je nic jednoduchsie, pokial to v skole zanedbavaju, uz ked sa ucite s dietatom doma citat dat mu precitat clanok a spytat sa ho o com to bolo. Nech to povie vlastnymi slovami. Malickost.
Marjanka píše:Jura007 píše:COŽE???
Myslím, že to vede ke zpohodlnění. Ten školní dril asi bude mít fakt pozitivní vliv na rozvoj pracovitosti a cílevědomosti malého človíčka…Tak proč ti největší šprti ve škole tak pracovíití a cílevědomí jsou pak ti nejméně úspěšní na trhu práce?
No protože jsou zvyklí hrát podle pravidel. Podle těch pravidel, která se učí respektovat. Je to myslím i součást občanské výchovy ve vyšších ročnících. A pak přijdou do světa, kde podrazy a protekce jsou denní normou chování. O tom bych mohl napsat ne jeden, ale několik románů.
BTW. Taky jsem byl třináct roků ŠPRT. A základní i střední školu jsem končil se samýma jedničkama. A mám teď problémy s uplatněním na trhu práce, protože hraju fér a jsem za všech okolností týmový hráč.
Ale to jsme odbočili…
Ano Juro, to máš pravdu. Na trhu práce, ve firmách, v bankách… vyhrávají „hajzlové a podrazáci“.
Jura007 píše:Marjanka píše:Jura007 píše:COŽE???
Myslím, že to vede ke zpohodlnění. Ten školní dril asi bude mít fakt pozitivní vliv na rozvoj pracovitosti a cílevědomosti malého človíčka…Tak proč ti největší šprti ve škole tak pracovíití a cílevědomí jsou pak ti nejméně úspěšní na trhu práce?
No protože jsou zvyklí hrát podle pravidel. Podle těch pravidel, která se učí respektovat. Je to myslím i součást občanské výchovy ve vyšších ročnících. A pak přijdou do světa, kde podrazy a protekce jsou denní normou chování. O tom bych mohl napsat ne jeden, ale několik románů.
Ale to jsme odbočili…
BTW. Taky jsem byl třináct roků ŠPRT. A základní i střední školu jsem končil se samýma jedničkama. A mám teď problémy s uplatněním na trhu práce, protože hraju fér a jsem za všech okolností týmový hráč.
Písmo CS se mi líbí. Děti se ho naučí rychleji. Stejně dnes už rukou skoro nikdo nepíše a za 5-10let budou mít notebook i prvňáci
Bude stačit jen podpis
cha cha.
Jura007 píše:Marjanka píše:Jura007 píše:COŽE???
Ale to jsme odbočili…
Juro, neodbočili. Škola by měla připravovat na opravdový svět a ne na ideální… Si myslím.
Mimochodem, Marjanko - teď budu asi hodně otravný se svým koníčkem, s historií - když si projdeš prvních patnáct let poválečné existence Československa, tedy roky 1945 až 1960, tak tam nebylo poctivého prakticky nic. A zátěž z těch let si s sebou naše společnost táhne dodnes. Viz to, co se dneska projednávalo v Parlamentu - najdete to na www.novinky.cz
Marjanka píše:Jura007 píše:Juro, neodbočili. Škola by měla připravovat na opravdový svět a ne na ideální… Si myslím.Marjanka píše:Jura007 píše:COŽE???
Ale to jsme odbočili…
No ale to by znamenalo učit děti už na základní škole jak dělat podrazy a jak se podrazům bránit.
Tak to si radši přečti knížku „Chrt“ od Václava Kosmáka. Pokud ti nebude vadit, že autor projevoval velké sympatie katolické školní výchově… ![]()
BTW: V té knížce se popisuje, co vyroste z člověka, který už jako dítě je učený „uzákoněným křivárnám“.
Příspěvek upraven 11.02.11 v 15:58
Bábi Zlopočasná píše:
K tomu porozumeniu citaneho textu … nie je nic jednoduchsie, pokial to v skole zanedbavaju, uz ked sa ucite s dietatom doma citat dat mu precitat clanok a spytat sa ho o com to bolo. Nech to povie vlastnymi slovami. Malickost.
jenže čtení s porozuměním není, jak si myslíš ty i většina lidí, říct, o čem byl text. Kdyby to bylo takhle jednoduché, tak bych o tom neměla potřebu vůbec mluvit. Navíc se tohle na škole dělá ve slohu.
To, o čem mluvím já, je např. poznat reklamní, strategický, demagogický text od prostého sdělení, umět text ohodnotit jako přínosný nebo plný balastu, atd., mj. také pochopit, že když někdo napíše „prosím ne pouze emoční výlevy typu líbí-nelíbí, ale argumenty pro a proti, proč by se to děti (ne)měly učit, zda byste chtěly, aby se to vaše děti učily nebo ne, proč, atd.?“, umět identifikovat, co tím myslí a že mu pod to nemám psát „Comenia script se mi nelíbí a jsem ráda, že dcera se učí ve škole klasické psací spojované písmo.“ Například.
A co se týče maminky - souhlasím, že osobnost učitelky první třídy může velmi ovlivnit směřování prvňáčků a jejich vztah ke škole. A pak je jedno, jaký používá slabikář, písmo, tresty, atd., protože to důležité dává dětem ze sebe. Jenže na tohle se v anonymním velkoměstě spoléhat bohužel nemůžu…
lumáťa píše:
Písmo CS se mi líbí. Děti se ho naučí rychleji. Stejně dnes už rukou skoro nikdo nepíše a za 5-10let budou mít notebook i prvňáciBude stačit jen podpis
cha cha.
Toho sa prave desim, ze moje deti vyfasuju notas v prvej triede. Co to urobi s chrbticou a ocami … a vobec celym telom.
Marjanko, pokud narážíš na mou odpověď, že se mi comenia script nelíbí, pak Tě ujišťuji, že to není „emoční výlev“, pouhý názor grafologa. Klasické psací písmo podporuje v dětech kreativitu, přispívá k rychlejšímu uvolnění ruky při psaní a právě proto jsem spokojená s tím, že se ho moje dcerka. Toť vše, netřeba hned útočit.
Jura007 píše:
No ale to by znamenalo učit děti už na základní škole jak dělat podrazy a jak se podrazům bránit.
Já si myslím, že by se to učit mělo. Stejně jako sprostá slova, argot, info o drogách, sexu, atd. Svět, ve kterém žijí, není sterilní. Děti by měly poznat stejnou měrou, jaké jsou (komunikační) normy i jak vypadá jejich porušování, proč se děje a jaké má důsledky. Morální výchova ve škole taky chybí, možná proto, že morálka chybí v celé společnosti… Dneska jsem na parkovací místa „pro rodinu z dětmi“ nepustila hned dva bavoráky s nařáchanými řidiči, kteří v autě seděli sami…