Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A pro úplnost - jako strojař zvyklý kreslit výkresy píšu od svých patnácti všechny soukromé poznámky tiskací latinkou.
Lizbeth píše:
Vizuálně je krásné, ale s výukou nesouhlasím.
Připojuji se k argumentu - rychlost a plynulost psaní.
Každý at se potom dle své libosti a vypsanosti ruky rozhodne, zda upřednostní tiskací či psací styl projevu.Vadí mi hlavně to, že neustále snižujeme v zájmu „dobra“ nároky na naše děti. Děláme jim že školy cirkus plný zábavy a doufáme, že tímto efektem si toho zapamatují více a budou spokojené..Ano spokojené budou, ale o vědomostech se dá úspěšně pochybovat.
Na učení a biflování ještě nikdo neumřel ( nadsázka), takže já bych rozhodně dětem nic neulehčovala.
Naprosto souhlasím. Připadne mi, že se všechno v dnešní době snaží lidi dost zjednodušovat a dokonce i to učením,ale takhle to přece nejde.. a je to ani nezajímá, ty děti, že nic neumí..což je smutné..
Jura007 píše:
A pro úplnost - jako strojař zvyklý kreslit výkresy píšu od svých patnácti všechny soukromé poznámky tiskací latinkou.
Ale jak je vidět,až od svých 15 let, jak tu bylo řečeno. Děti si sami vyvinou svoje písmo.. postupem času,proto s tím spousta lidí nesouhlasí.
Jura007 píše:
Myslím, že to vede ke zpohodlnění. Ten školní dril asi bude mít fakt pozitivní vliv na rozvoj pracovitosti a cílevědomosti malého človíčka…
S tym musim suhlasit. Mna skola (zakladka) naucila ze nemusim prstom pohnut a aj tak ma budu davat za vzor. No pruser dalej, dodnes mam pocit ze „nemusim“, ze to proste nejak prirodzene vyjde. Takze ucit deti ze vlastne nemusia makat?
mayacz píše:Jura007 píše:Ale jak je vidět,až od svých 15 let, jak tu bylo řečeno. Děti si sami vyvinou svoje písmo.. postupem času,proto s tím spousta lidí nesouhlasí.
Pro mě bylo tehdy podstatné, že jsem dostal novou „nabídku“. Kolmé technické písmo jsmetehdy dost trénovali. Na základce nám dokonce zakazovali
psát tiskacím písmem.
Hodně lidí píše malým tiskacím,i když jsme se všichni učili psací povinně…přijde jim to čitelnější,hlavně když už člověk píše méně než kdysi…
Jura007 píše:mayacz píše:Pro mě bylo tehdy podstatné, že jsem dostal novou „nabídku“. Kolmé technické písmo jsmetehdy dost trénovali. Na základce nám dokonce zakazovaliJura007 píše:Ale jak je vidět,až od svých 15 let, jak tu bylo řečeno. Děti si sami vyvinou svoje písmo.. postupem času,proto s tím spousta lidí nesouhlasí.
A pro úplnost - jako strojař zvyklý kreslit výkresy píšu od svých patnácti všechny soukromé poznámky tiskací latinkou.psát tiskacím písmem.
No tak to mě teda nenutili, to jste měl dost divnou základní školu tedy:D u nás chtěli jen abychom psali například diktáty čitelně potom už,ale samozřejmě v prvním stupni,hlavně kdy si to psaní vůbec člověk teprve osvojuje,tak bych se nedivila,ale jinak co se toho týče,tak já měla dokonce na druhém stupni základní školy speciální hodinu pro psaní technického písma, ted nevím ale ve kterém předmětu jsme to brali, snad ve fyzice,nebo matematice, či podobném předmětu. Taky jsem neměla v té době žádnou vyuku co se informatiky týče ani jsem neměla počítač doma, na takové vymoženosti prostě nebyly prachy. S tím jsem se setkala až na střední škole nejvíc. takže tam jsem se taky naučila další a další psaní technického písma,ale zase jen okrajově, kvůli zaměření,ale to už je další vyvýjení a to bych zabruslila moc daleko.
každopádně u malého děcka 6-ti letého bych asi upředňostňovala klasické psací písmo, které si pak opravdu ten člověk upraví k sobě samému:) prostě stop lenosti
![]()
Nepřijde mi to pro prvňáky vhodné - odhlédnu-li od toho, co dělá klasické psací a tohle s rukou, děti s dysgrafií a slabší žáci budou mít ještě větší problémy s určením začátku a konce slova, oddělováním předložek apod., ztratí se v těch mezerách mezi písmeny.
A když už nemají děti psát obloučky, tak mi přijdou i ty „zobáčky“ na konci písmen zbytečné (špatně se píší, zdržují, a navíc jsem si jistá, že ty skutečně pintlich paní učitelky na jejich správné velikosti a sklonu budou bazírovat stejně důsledně jako na jediném správném tvaru a šířce spojovacího obloučku).
Nejsem odborník, takže moje odpověď vyplývá pouze z mé životní zkušenosti.
Podobným písmem se nepíše jen v Anglii, ale v podstatě ve všech zemích, které používají latinku ( má zkušenost je z Kuby, Indiie, Srí Lanky, Austalie + Evropa - aby to nevypadalo, že jsem byla všude
…to rozhodně ne ). Nebyl pro mě problém podobné písmo číst. V první třídě jsem se naučila tiskací i prací. Na druhou stranu po Evropě se psaná forma čas od času vyskytne a vůbec nebylo od věci v ni umět číst. Nemám zkušenost, ale nejsem si jistá, jestli by děti, které se budou učit pouze nový druh písma uměly přečíst třeba dopis psaný svou prababičkou nebo nápis u zelináře. Jsem dysgrafik a nepamatuji si, že by mě dělalo problém se oba druhy písma naučit. U nás na ZŠ se učilo tiskací i psací. A v podstatě jsem dne ráda, že umím oboje, i když 90% psaného textu klapu na klávesnici ![]()
Jako matka dvou dětí, u kterých hrozí, že se bude každé učit jiný druh psacího písma se o tuto problematiku zajímám.
Při náborových akcích nám učitelky ze školy kde CS pilotně jede vychvalovaly situaci, kdy prvňáci v září poprvé vezmou do ruky tužku, v říjnu umí celou abecedu…a v prosinci čtou souvislý text (což u spojovaného písma nejde, je toho víc a číst se začíná později). A taky že pro nácvik čtení propagují genetickou metodu čtení a že do 3. třídy neznámkují. Vše kvůli pokroku, snadnosti a vůbec pohodě…
Ač původně rozhodnutá zapsat staší dceru do této elitní školy, znejistěla jsem.
Dcera už asi tři měsíce sama od sebe čte. A to překonanou analyticko-syntetickou metodou (odleva, postupně spojuje písmena k sobě, slovo si rozloží a zase složí dokupy). Je to sportovec, duší sportovec, závodně plave, už má za sebou několik úspěchů i porážek. Ví, že vyhraje ten nejlepší a ti ostatní se podle výkonu řadí za něj. Ví, že pro to aby byla nejlepší musí hodně udělat a taky mít štěstí. A že nemá cenu se hroutit, když to nevyjde, potrénujem a zlepšíme se. Na hodnocení a zlepšování výkonu je zvyklá.
A že je CS jednodušší? To je zmíták oproti motýlku taky, ale zmítákem se sice neutopíte, ale jinak to není k ničemu (daleko nedoplujete ani rychle ani vás nikdo nepochválí jak je to ladné…).
Takže my jdem v pondělí na zápis do školy kde bude dceru učit trenérka z oddílu (přísná, staromódně spravedlivá, tvrdí, že „bez práce nejsou koláče“ a podobné nemoderní fráze), do typické velosídlištní školy kde se známkuje a slabikuje a CS nemají (a snad ještě aspoň dva roky mít nebudou ať mi doma holky nenosí ke kontrole dvoje písanky a umí si po sobě navzájem přečíst text).
Jsem asi divná, ale já mnohem rychleji píšu tímhle novým, než klasickým spojovaným
Navíc mi to přijde přehlednější a hezčí. Takže za mě výuka ano ![]()
Jura007 píše:
Myslím, že to vede ke zpohodlnění. Ten školní dril asi bude mít fakt pozitivní vliv na rozvoj pracovitosti a cílevědomosti malého človíčka…
COŽE???
Tak proč ti největší šprti ve škole tak pracovíití a cílevědomí jsou pak ti nejméně úspěšní na trhu práce?
mayacz píše:Lizbeth píše:Naprosto souhlasím. Připadne mi, že se všechno v dnešní době snaží lidi dost zjednodušovat a dokonce i to učením,ale takhle to přece nejde.. a je to ani nezajímá, ty děti, že nic neumí..což je smutné..
Vadí mi hlavně to, že neustále snižujeme v zájmu „dobra“ nároky na naše děti. Děláme jim že školy cirkus plný zábavy a doufáme, že tímto efektem si toho zapamatují více a budou spokojené..Ano spokojené budou, ale o vědomostech se dá úspěšně pochybovat.
Na učení a biflování ještě nikdo neumřel ( nadsázka), takže já bych rozhodně dětem nic neulehčovala.
Jenže o tom to není. Oni se nasnaží zjednodušovat, ale na úkor samoúčelného biflování učit to, co je podstatné a co budou děti potřebovat.
A tak to vidím s tím písmem já - pro prvňáka je stresů spousta, novým prostředím počínaje, přes nároky na výkon před ostatními, až po objem učiva. Tak nevím proč když jsme si v téhle době zadělávali na mindráky my, proč by to měly dělat i naše děti.
Abychom si rozumněly - já jsem ten případ šprta. Celou základku jsem prošla bez problémů, samé jedničky jsem měla i na gymplu. A k čemu? Data, kterými jsme byli zahrnuti, se mi vykouřila z hlavy. O ty ale nejde, ty si vždycky na internetu dohledám, ale nikdo mě (a evidentně ani nikoho dalšího) neučil, jak se chovat k druhým, jak si organizovat práci, jak pracovat s textem s porozuměním, atd. atd. atd. A to mi citelně chybí.
A taky když už jsme u srovnávání s cizinou - tak naše děti standardně dopadají nejlépe ve znalosti dat a faktů (páč to mají čerstvě nadřené), zatímco absolutně propadají v testech práce s textem a porozumění čtenému. Nechám na vás, abyste zvážili, co budou v životě potřebovat víc.
Podle posledního srovnávání s cizinou byl výrazný ( až děsivě) pokles i těch vědomostí..takže to celé jde do kelu.
Také jsem byla jedničkář..
Má dcera je také jedničkář a k tomu umí kulový..Proto jsem jí dala na gympl, aby to neměla jednoduché a neměla konečně ty jedničky, které dostávala za nic a s prstem v nose. Konečně má trojky, učí se a hlavně jí to konečně BAVÍ!!!!!!!
Život je stres..Nemá to být procházka růžovým sadem, aby pak děti dostaly v pracovním procesu facku, protože tam je stresu nikdo neušetří..
O tom jak uspějí v životě nakonec rozhodne stejně jejich povaha..Ale já budu ráda, když to ve škole neprofláká..
Lizbeth píše:
Podle posledního srovnávání s cizinou byl výrazný ( až děsivě) pokles i těch vědomostí..takže to celé jde do kelu.
Také jsem byla jedničkář..
Má dcera je také jedničkář a k tomu umí kulový..Proto jsem jí dala na gympl, aby to neměla jednoduché a neměla konečně ty jedničky, které dostávala za nic a s prstem v nose. Konečně má trojky, učí se a hlavně jí to konečně BAVÍ!!!!!!!Život je stres..Nemá to být procházka růžovým sadem, aby pak děti dostaly v pracovním procesu facku, protože tam je stresu nikdo neušetří..
O tom jak uspějí v životě nakonec rozhodne stejně jejich povaha..Ale já budu ráda, když to ve škole neprofláká..
Myslím si že toto je docela realistický názor.. Viděla jsem učivo, které mají tady v Uk děti momentálně 9 letá dcera jednoho z našich známých co tu máme a byla jsem v šoku.. to že se učí psát číst a počítat a neumí ani základní násobilku,to je docela na pováženou. Jde o to, že tady rostou parchanti. To že tu v minulých letech byl vysoký růst byznysu a rodiče tím pádem neměli čas na své děti a tím pádem to taky tak dopadalo a proto sem dojelo spousta aupair, které to s nima taky neměli lehké, potom ta jejich populace vypadá..ale to je jiné téma.
Já si opravdu myslím, že nároky na prvňáčky by měli být tak jako byly i na mě, a to jsem nebyla blbá a vím, že mě to bavilo. Jediné co teda zavést je ta věc aby se děti tedy naučili i pracovat s textem.. takže je to na nás na rodičích.. ![]()