Nové písmo Comenia Script

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2964
11.2.11 16:07
PetraV.1 píše:
Klasické psací písmo podporuje v dětech kreativitu, přispívá k rychlejšímu uvolnění ruky při psaní a právě proto jsem spokojená s tím, že se ho moje dcerka. Toť vše, netřeba hned útočit.

Já neútočím, ale pozadí svého příspěvku jsi nenapsala, takže jsem neměla ani šanci ho tušit. A jak víš, že CS kreativitu podporovat nebude?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
11.2.11 16:08
Marjanka píše:
Jura007 píše:
No ale to by znamenalo učit děti už na základní škole jak dělat podrazy a jak se podrazům bránit.
Já si myslím, že by se to učit mělo. Stejně jako sprostá slova, argot, info o drogách, sexu, atd. Svět, ve kterém žijí, není sterilní. Děti by měly poznat stejnou měrou, jaké jsou (komunikační) normy i jak vypadá jejich porušování, proč se děje a jaké má důsledky. Morální výchova ve škole taky chybí, možná proto, že morálka chybí v celé společnosti… Dneska jsem na parkovací místa „pro rodinu z dětmi“ nepustila hned dva bavoráky s nařáchanými řidiči, kteří v autě seděli sami…

Tvoje chování je mi sympatické, ale ty chceš, aby škola suplovala výchovu v rodině. Škola ji může pouze doplňovat - a měla by to dělat, s tím souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
11.2.11 16:09

Čím dřív se děti naučí pracovat s počítačem, tím líp :palec: Dnešní nové nb očím neškodí. Po škole ať děti sportují :-D

Bábi Zlopočasná píše:
lumáťa píše:
Písmo CS se mi líbí. Děti se ho naučí rychleji. Stejně dnes už rukou skoro nikdo nepíše a za 5-10let budou mít notebook i prvňáci :-D Bude stačit jen podpis :mrgreen: cha cha.
Toho sa prave desim, ze moje deti vyfasuju notas v prvej triede. Co to urobi s chrbticou a ocami … a vobec celym telom.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.2.11 16:18
Marjanka píše:
Bábi Zlopočasná píše:
K tomu porozumeniu citaneho textu … nie je nic jednoduchsie, pokial to v skole zanedbavaju, uz ked sa ucite s dietatom doma citat dat mu precitat clanok a spytat sa ho o com to bolo. Nech to povie vlastnymi slovami. Malickost.

jenže čtení s porozuměním není, jak si myslíš ty i většina lidí, říct, o čem byl text. Kdyby to bylo takhle jednoduché, tak bych o tom neměla potřebu vůbec mluvit. Navíc se tohle na škole dělá ve slohu.
To, o čem mluvím já, je např. poznat reklamní, strategický, demagogický text od prostého sdělení, umět text ohodnotit jako přínosný nebo plný balastu, atd., mj. také pochopit, že když někdo napíše „prosím ne pouze emoční výlevy typu líbí-nelíbí, ale argumenty pro a proti, proč by se to děti (ne)měly učit, zda byste chtěly, aby se to vaše děti učily nebo ne, proč, atd.?“, umět identifikovat, co tím myslí a že mu pod to nemám psát „Comenia script se mi nelíbí a jsem ráda, že dcera se učí ve škole klasické psací spojované písmo.“ Například.

A co se týče maminky - souhlasím, že osobnost učitelky první třídy může velmi ovlivnit směřování prvňáčků a jejich vztah ke škole. A pak je jedno, jaký používá slabikář, písmo, tresty, atd., protože to důležité dává dětem ze sebe. Jenže na tohle se v anonymním velkoměstě spoléhat bohužel nemůžu…

Rozpoznat reklamu od faktu a informaciu od omacky sa ale naucis az vo vyssich rocnikoch … a zase nie je nic jednoduchsie ako zobrat ucebnicu, trebars dejepis a nechat si vypisat len dolezite body. Ja viem ze uz s piatakom sa doma nikto neuci, ale nakoniec je to tiez jednoduche.

Stale ale trvam na tom, ze zjednodusovat pismo sa ma az vtedy, ked to vies tym tazsim sposobom. A naozaj by ma zaujimalo aky vplyv na jemnu motoriku bude mat to zjednodusene pismo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
11.2.11 16:18

Tak morálce by se děti měly učit hlavně doma, v rodině. Na ten dnešní svět by je měli připravit hlavně rodiče! Rodiče by měli jít příkladem ! A ukazovat na příkladech, že každý není hodný a že lidé vyhrávají i nečestně. Že existuje i nespravedlnost…atd atd atd.

Marjanka píše:
Jura007 píše:
No ale to by znamenalo učit děti už na základní škole jak dělat podrazy a jak se podrazům bránit.
Já si myslím, že by se to učit mělo. Stejně jako sprostá slova, argot, info o drogách, sexu, atd. Svět, ve kterém žijí, není sterilní. Děti by měly poznat stejnou měrou, jaké jsou (komunikační) normy i jak vypadá jejich porušování, proč se děje a jaké má důsledky. Morální výchova ve škole taky chybí, možná proto, že morálka chybí v celé společnosti… Dneska jsem na parkovací místa „pro rodinu z dětmi“ nepustila hned dva bavoráky s nařáchanými řidiči, kteří v autě seděli sami…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.2.11 16:19
lumáťa píše: Čím dřív se děti naučí pracovat s počítačem, tím líp :palec: Dnešní nové nb očím neškodí. Po škole ať děti sportují :-D
Bábi Zlopočasná píše:
lumáťa píše:
Písmo CS se mi líbí. Děti se ho naučí rychleji. Stejně dnes už rukou skoro nikdo nepíše a za 5-10let budou mít notebook i prvňáci :-D Bude stačit jen podpis :mrgreen: cha cha.
Toho sa prave desim, ze moje deti vyfasuju notas v prvej triede. Co to urobi s chrbticou a ocami … a vobec celym telom.

videla som experimentalnu triedu prvacikov s ntb. Vsetci nadseni len tie deti mali gulate chrbty …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
11.2.11 16:40
Ve škole stejně sedí, ne ? Pokud mají správně monitor a klávesnici, neškodí to o nic víc, než když sedí u sešitu !!!
Bábi Zlopočasná píše:
lumáťa píše: Čím dřív se děti naučí pracovat s počítačem, tím líp :palec: Dnešní nové nb očím neškodí. Po škole ať děti sportují :-D
Bábi Zlopočasná píše:
lumáťa píše:
videla som experimentalnu triedu prvacikov s ntb. Vsetci nadseni len tie deti mali gulate chrbty …
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.2.11 16:50
lumáťa píše:
Ve škole stejně sedí, ne ? Pokud mají správně monitor a klávesnici, neškodí to o nic víc, než když sedí u sešitu !!!
Bábi Zlopočasná píše:
Bábi Zlopočasná píše:
lumáťa píše:
videla som experimentalnu triedu prvacikov s ntb. Vsetci nadseni len tie deti mali gulate chrbty …

Ano, v skole sedia. Zosity su normalne na lavici a brada ma byt tak vysoko, ze ked polozis laket na lavicu, tak mas past pod bradou. Lenze to sa divas dolu na dosku. Obrazovka ntb je ale kolmo na dosku stola, takze by mala byt vo vyske tej paste. Ntb pre prvacikov ale musia vazit malo, to znamena ze su male a to znamena ze vrchna hrana obrazovky je tak nizko, ze sa ziacik musi ohnut aby dovidel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
11.2.11 16:51
…Morální výchova ve škole taky chybí, možná proto, že morálka chybí v celé společnosti… Dneska jsem na parkovací místa „pro rodinu z dětmi“ nepustila hned dva bavoráky s nařáchanými řidiči, kteří v autě seděli sami…
:lol: Tohle se nám stalo, když jsem byla na předvánočním nákupu s oběma dětmi - manžel odjel pracovat a po dvou hodinách nás přijel vyzvednout. A nějaká baba ho zdrbala jak malého kluka, že tam nemá co pohledávat, že to jsou místa pro „rodiny S dětmi“. Vtom jsem se přiřítila já s půlročním miminem a dvouletým prckem (dvojkočárem, nákupy…) a začala jsem je rvát do autosedaček… Baba červená až na prdeli sklopila uši a zmizela. Jo - ty sedačky nebyly za černými skly bavoráka vidět :lol:
Omlouvám se za odbočku, ale než někdo začne moralizovat druhé, možná by si měl nejdřív zamést před svým práhem. Já naivní blbec bych si třeba nikdy nemyslela, že tam chce někdo parkovat neprávem, a tudíž bych ho ani nikdy nepodezírala. To jen tak a okraj, když tady byla řeč o morálce. To je pak nějaké písmo úplně okrajová záležitost… Ale morálce ve škole děti nikdo nenaučí. To si musí přinést z domu.

Omlouvám se za OT, ale musela jsem reagovat :D

A k dotazu ohledně CS: Líbí-nelíbí máme zakázáno řešit, takže mlčím :-D A jestli bych nechala své děti CS učit? Vzhledem k tomu, že ty naše jsou inteligentní po mamince, nebude jim učení dělat problém, a nevidím důvod k jakémukoli usnadňování psaní. Moje děti se budou učit psát pěkně psacím (dcera už tiskací umí ve 2,5 letech :lol: ). Kdy je manžel začne učit azbuku, na tom jsme se ještě neshodli, ale tipuju to na druhou třídu. :think: A taky pěkně psací i tiskací, ať mu není líto, že latinku ovládají líp než azbuku :lol:

Ovšem - pokud by děti měly nějakou LMD, měly potíže s učením, motorikou apod., pak bych toto písmo možná uvítala. Proto za mě - nepaušalizovat! Jsou děti, které zvládnou několik písem levou zadní a je pro ně učení jen zábavou, ale jsou vedle nich děti, pro které je učení (nebo přímo PSANÍ) noční můrou, pak nevidím důvod, proč jim život neusnadnit. Když se dyslektikovi musí dát místo diktátu doplňovačka, proč by se třeba dysgrafik nemohl namísto psacího písma učit CS? ANo - většina ze zde diskutujících zvládala ZŠ, SŠ i VŠ s jedničkami a červenými diplomy, proto možná nemůže pochopit, že někomu může taková pitomost, jako je psací písmo, dělat šílené potíže. Takže já bych to nechala na ODBORNÍCÍCH. Myslím, že je fajn, že s tím někdo přišel, a ještě víc fajn je, že si pořád ještě můžeme vybrat, jak chceme nechat své děti naučit psát. :palec:

Takže odpověď na zakladatelčin úvodní dotaz - já chci, aby se mé děti naučily psát psacím, tiskacím, CS, navíc i azbukou, a klidně i švabachem… pokud na to budou mít a budou to zvládat. Pokud ale budou po tatínkovi, budu ráda, když se naučí psát aspoň hůlkovým :mrgreen: (Dělňas nebo doktor - ve finále ani po jednom stejně nic nepřečteš :mrgreen: )

(Berte prosím můj román s rezervou ;) Díky :huban: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
11.2.11 17:02

Lulje :palec: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
11.2.11 17:15
lulje píše: :lol: Tohle se nám stalo, když jsem byla na předvánočním nákupu s oběma dětmi - manžel odjel pracovat a po dvou hodinách nás přijel vyzvednout. A nějaká baba ho zdrbala jak malého kluka, že tam nemá co pohledávat, že to jsou místa pro „rodiny S dětmi“. Vtom jsem se přiřítila já s půlročním miminem a dvouletým prckem (dvojkočárem, nákupy…) a začala jsem je rvát do autosedaček… Baba červená až na prdeli sklopila uši a zmizela. Jo - ty sedačky nebyly za černými skly bavoráka vidět :lol:
Omlouvám se za odbočku, ale než někdo začne moralizovat druhé, možná by si měl nejdřív zamést před svým práhem. Já naivní blbec bych si třeba nikdy nemyslela, že tam chce někdo parkovat neprávem, a tudíž bych ho ani nikdy nepodezírala. To jen tak a okraj, když tady byla řeč o morálce. To je pak nějaké písmo úplně okrajová záležitost… Ale morálce ve škole děti nikdo nenaučí. To si musí přinést z domu.

Přes okna vidět bylo, sedačka s dítětem (ani bez něj) tam nebyla. A já teda mám potřebu to řešit, když vidím, že tam najíždí někdo, kdo nebere ohledy. Neřeším to u aut, co tam už stojí a sedačky nemají. Beru to tak, že mají vajíčko s miminem asi s sebou. Tmavá skla taky neřeším: nevidím, nemůžu soudit.
A co se týče morálky z domova, souhlasím, že základ má být odtud. A po škole bych chtěla, aby některé věci s dětmi probírala výslovně. Ne všude se to v rodinách děje.
A co se týče prospěchu a jedniček - sebekriticky přiznávám, že mi opravdu byly k ničemu a že mi brání v chápání různých věcí. A protože to takhle vidím, tak nechci, aby mé děti procházely tímtéž. A jenom přemýšlím, jak to udělat. Zrovna písmo a jeho nácvik mi přijde jako jedna ze zásadních věcí. Možná dělám z prdu kuličku a bylo by lepší věci řešit míň, ale nějak si nemůžu pomoct…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5588
11.2.11 17:30
Jura007 píše:
Marjanka píše:
Jura007 píše:
Tvoje chování je mi sympatické, ale ty chceš, aby škola suplovala výchovu v rodině. Škola ji může pouze doplňovat - a měla by to dělat, s tím souhlasím.

Tak toto jsem pochopila ze všech těch příspěvků to opravdu vypadá, že Marjanka by chtěla, aby ji dítka vychovávala jen škola :-? tak a já odpovím proč nechci abych toto já třeba měla nechat podstoupit svoje dítě : a to proto, že škola by neměla vychovávat ve všech směrech děti jiných, oni jsou tam od toho aby se je snažili něco naučit. Rodič je od toho,aby doma tomu děcku případně s učivem pomáhal a co se týče životních otázek, tak to samozřejmě by měl znovu obstarat rodič a snažit se ratolest sám připravovat na život. To písmo se mi nelíbí a nesouhlasím s tím a budu se raději snažit pomoct tomu děcku s psanými texty sama i s mým přítelem,ale psané spojovací písmo o to ho připravit nenechám. Jinak po mě taky houby přečte. :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
11.2.11 17:59

Tak nejdřív: nečetla jsem vše, diskuse se poněkud odchýlila od tématu samotného.
K tématu: mě se to de facto netýká, protože než toto k nám na ves dolehne, děti už asi I. stupeň opustí.
Myslím si však o tom, že to není špatná věc: psací písmo je svým způsobem relikt a já se ptám: má smysl děti dřít něco, co už na II. stupni většina přestává používat. A to v době, kdy se vzděláváním začínají a z psaní se stává většinou největší stres? Co já sama si pamatuju (taky „postižená jedničkářka“ :mrgreen: ), tak právě z psaní jsem měla největší nervy, protože tam jedině mi hrozila dvojka. A to fungovalo perfektně - stres-napětí- ručička se neuvolní tuplem-kdybych se přerazila, nebude to „dokonalé“ dle soudružky a je to. :roll:
A dneska? Kdo z nás píše psací T s očíčkem u linky, kdo dělá velké F s vlnkou, psací velké S, T, K atd.
Já jsem taky staromilec, ale říkám si, jestli to opravdu je smysluplné.
Argument rychlosti byl bezesporu důvod zavedení vázané formy písma, což jak víme z historie nebylo obvyklé, kurent mu předcházel, ale starší písma byla „malovaná“ (a z dnešního pohledu i lépe čitelná).
Jenže: zastavme se každý u sebe: co píšete rukou? Já lístky na nákup, na lednici, popisky do alba. Delší text téměř výhradně na počítači. Vůbec v dnešní době se počítač rozšiřuje všude. Vzpomeňte si, že my jsme ještě dostávali vysvědčení=úřední dokument psaný ručně! Vždycky jsem litovala učitelku, co musí tisíckrát napsat „výborně, chvalitebně“… :roll: Dneska i ty nejbanálnější zprávy - ve zdravotnictví, v úřadech atd. se píší na počítači. Já sama ještě VŠ absolvovala, že jsme na koleně psali poznámky z přednášky. Dneska kamarádky učitelky na gymnáziu říkají, že už většina má svůj notebook. Já sama bych dnes na VŠ se taky nenamáhala psát to ručně-proč? Snáz bychom si předaly poznámky tomu, kdo chyběl, ne že jsme směšně opisovaly nebo kdo „nešetřil“, tak vystál frontu na kopírku :lol: Je to 10 let a vypadá to jak pravěk. Co myslíte, že bude za 10 let dál? Takže si říkám, jestli ten čas a dril, které tomu děti v tom prvním období ve škole věnují, je opravdu účelně využitý.
Jediný argument, který nemohu zatím úplně posoudit, je ten vliv psaní na rozvoj kreativity či čeho. Nevím, nepřipadá mi, že uvolněná-neuvolněná ruka, dělající dokonale kličky nad-pod linkou, by měla vliv na to, jestli dítě je tvořivé. Připadá mi to spíš jako cvičení drilu, soustředění, dokonalé kopie předepsaného.
Jo a že by psaly naše děti díky tomu čitelněji než v zahraničí - ehm, tchýně je učitelka na gymnáziu a při diktátech, kdy skutečně záleží na tom, co dotyční napsali, je z nich vždy na nervy, kolik vlnek to m či n má, jestli jsou tam n jedno nebo dvě. A to ve chvíli, kdy se ještě snaží, protože dobře vědí, že co učitelka nepřečte, to prostě je chyba a nediskutuje se o tom.

• Citovat
  • Upravit
Betty03
11.2.11 18:07

A ještě jsem si četla výše: jemná motorika a psaní, to jsou dvě možno rozdělitelné oblasti: znám dysgrafika, který je vynikající chemik, což jak známo obnáší práci s titěrnými skleněnými nástroji, jen si zkusit odvážit ty mikro… a nasypat atd. člověk nešikovný nezvládne. Přitom písmo přímo horor, a to ho samozřejmě lámali tím správným psacím.
Já sama třeba píšu hrozně, dysgrafik nejsem, ale vidím, že už mi chybí praxe, jak člověk nepíše dlouhé texty, když musím napsat stránku, bolí mě ruka.
A k tomu, že se má nejdřív dítě naučit to těžší a pak ať si to zjednoduší - to jde trochu proti obecné logice postupu, nezdá se vám? Že bych při výuce jazyka např. začali nejdřív složitými výjimkami a pak dali to jednoduché. Nebo nejdřív zkusíme čínštinu a pak teprve angličtinu? Nebo co takhle nejdřív jezdit na jednokolce a pak teprve na normálním kole?? :roll:

• Citovat
  • Upravit
2964
11.2.11 18:22
mayacz píše:
Tak toto jsem pochopila ze všech těch příspěvků to opravdu vypadá, že Marjanka by chtěla, aby ji dítka vychovávala jen škola :-? tak a já odpovím proč nechci abych toto já třeba měla nechat podstoupit svoje dítě : a to proto, že škola by neměla vychovávat ve všech směrech děti jiných, oni jsou tam od toho aby se je snažili něco naučit. Rodič je od toho,aby doma tomu děcku případně s učivem pomáhal a co se týče životních otázek, tak to samozřejmě by měl znovu obstarat rodič a snažit se ratolest sám připravovat na život. To písmo se mi nelíbí a nesouhlasím s tím a budu se raději snažit pomoct tomu děcku s psanými texty sama i s mým přítelem,ale psané spojovací písmo o to ho připravit nenechám. Jinak po mě taky houby přečte. :-?

A to si myslíš proč? Co se mých dětí týče, strach nemám. Za ně si svoji zodpovědnost nesu. Jde mi o komplexní výchovu, o to, aby se děti učily to, co opravdu použijí. A proč by se měla učit etika, je celkem jasné. Ne všichni rodiče mají na to, aby sami eticky nejednající své dítě k etice vychovali.
A s tím čtením po dospělých to myslíš vážně? Copak jsi jako dítě dokázala přečíst něco z „krasopisu“ dospěláků???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí