Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
už je to skoro 7 měsíců, co se Ládíček narodil. Vzpomněla jsem si, co mně ještě v porodnici strašně vyděsilo a chci se o to podělit.
Těsně před odchodem domů jsem si na plínce všimla jakoby krvavé (spíš slabě růžové) skvrnky. Už jsem ale strašně chtěla z porodnice domů a vyřešit to až doma s doktorkou.Ta bohužel měla zrovna dva dny dovolenou, tak jsem se strachovala a sledovala plínky. Naštěstí jsem se svěřila kamarádce a ta mě uklidnila, že to jsou vyplavované uráty a že je varovali v porodnici, aby se zbytečně maminky neděsily. Chtěla jsem se jen podělit o tuhle zkušenost a založit tak odkaz pro maminky, které se vyděsí jako já.
Během pár dní se všechna „růžová“ vyplavila a bylo po problému. Přeju zdravá a spokojená miminka!
A tady ještě jeden link, kde se o urátech taky zmiňuje https://www.emimino.cz/modules.php?…
Ahoj,
Honzik mel taky krev v moci, ptala jsem se na to sestricky a je to normalni,a le polekana jsem byla taky.
Tak tak, je to normální. Uklidňovala jsem spolubydlící na pokoji, když to našla u chlapečka.
měla jsem to u obou holek.
Lukášek to měl hnedka na první počůrané plínce, ukazovala jsem to sestřičce z novorozeneckého a tam mě ujistila, že o krev nejde. ![]()
jo,taky jsme to meli…a nejde o krev..jsou to nejake vysrazene soli …co se vyplavi ven..a je to uplne normalni…
J.
Ano je to sice normální. jsou to vysrážené soli tzv.urátová skvrna. Ale pokud to trvá dýl, je to známka dehydratování. Mělo by se miminko co nejdříve zavodnit.
![]()
na plienke nasho 2-mes. chlapceka sme pozorovali ružovkastú škvrnku tak 3× do týždňa. I z tejto diskuzie sme boli viac-menej upokojení, že ide o vykryštalizovanú kyselinu močovú, pre istotu sme však šli k doktorke, ktorá nechala vyšetriť moč najprv rýchlym vyšetrením a potom na kultiváciu.
Hypotéza urey sa potvrdila, nešlo o krv. Kultivácia však preukázala E.coli a malého okamžite dali na hospitalizáciu! E. coli pritom so škvrnkami nemalo nijakú súvislosť, šlo o samostatný problém. Malý nemal žiadne príznaky choroby! Keby nie škvrniek na plienke tak k lekarovi nejdeme!
Lekari nasadili silné antibiotiká, absolvovali sme sono obličiek (pre vylúčenie hypotézy poruchy akejsi chlopničky medzi močovodom a obličkou, čo sa vraj vrodene stáva chlapčekom, chlopnička prepúšťa moč späť a tam sa hromadia baktérie) s negat. výsledkom a po 4 dňoch bol aj kontrolný moč OK. Lekári tvrdia, že bezpríznaková prítomnosť E.coli môže bleskovo spôsobiť vážny zápal tak sa to musí preliečiť. Otvorené u nás zostávalo, odkiaľ sa teda nabrala baktéria v moči? Uzavrelo sa to tak, že z nánosov povlaku na predkožke! Tieto mu v nemocnici odstránili poriadnym pretiahnutím predkožky. Pritom týždeň predtým to robila pediatrička v rámci pravidelnej kontroly a nič si nevšimla… Záver: pre istotu ísť k lekárovi.
Můj syn 2měsíce to také měl. Protože spal celou noc, moč se koncentrovala a opravdu se jednalo o uraty.
@Jajena píše:
Můj syn 2měsíce to také měl. Protože spal celou noc, moč se koncentrovala a opravdu se jednalo o uraty.
Dnes rano me potkalo to same
Syn naposled jedl v 20.00 a pak vstaval v 6rano. Celou noc necural tak jsem mu i tak dala cistou plinku a sli jsme jeste chrupkat. Potom kdyz se vzbudil uz pocurany byl a mel tam cerveno ruzovy slaby flicek. Jsou nam dva mesice.. myslis ze to jsou ty utraty a nebo mame nabeh na zanet? Ted se to uz neopakuje.. plinka je pocurana ale bez flicku. Diky.. mam se znepokojovat?
@kaaminek tohle je přesně naše situace..MAlá ma dva měsíce, naposledy pila v 10večer a spala do 7 rána..dost me to vyděsilo..prosím o rady jestli mám zajít k doktorce… ![]()
@kaaminek tohle je přesně naše situace..MAlá ma dva měsíce, naposledy pila v 10večer a spala do 7 rána..dost me to vyděsilo..prosím o rady jestli mám zajít k doktorce… ![]()
@misssiska
A proč k doktorce? Ráno se napila normálně? Má počurané plínky?
@misssiska at hodne poje a dodrzuje pitny rezim. Ja bych az tehdy, kdyby se to opakovalo.