Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tosidelassrandu třeba my teď nonstop nemocní byli. Syn nastoupil do školky. Takže co čtrnáct dní viróza. Než jsme se prostřídaly všichni jelo se další kolo. Od září fakt šílenost. Takže to naprosto chápu. Děti se ven vytáhnou v pohodě. Horší když padne maminka.
@Anonymní píše:
Ahoj, nezlobte se za anonym, ale stydim se. Mám dvě děti, 4 toky a 2 roky. Starší má dysfázii a doted nemluví. Menší je dost uřvaný dítě a i ted ve skoro dvou letech pořád kňourá nebo ječí. Ale to je jedno. Už jsem si na to tak nějak zvykla. Sice mám pořád občas nutkání se sebrat a někam zdrhnout a sice se někdy vytočím tak, že je mi doslova zle, ale zatím to dávám. Abych se dostala k jádru pudla. Co dělaji vaše deti celý dny, když jste doma, například když maji chřipku? Já už jsem z nich taková unavená a otupělá a občas i demotivovaná. Neustále se perou, starší napadá mladšího, pořád hlídám, aby si neubližovali, snažím se je zapojit do domácích prací, ale to vždycky skončí nějakou katastrofou a mě to vždycky přidělá tolik práce, že už ani nemam chut je do něčeho zapojovat. Samozřejmě že si s nima i hraju, ale poslední dobou starší ani nechce a pořád by se jen díval na televizi. Ráno vstane, vezme ovladač a zapne jí. Když schováme ovladač, zapne si TV ručně na TV. Přes den tv vypínám, ale po dvou hodinách vypnutí je starší už absolutně neukočírovatelný. Nemluví, a já vím že tv není dobrej nápad, ale já mám pocit, že se někdy prostě zbláznim tak jsem za tu tv ráda. Úkoly od logpedky ted pořád bojkotuje a ani sladkosti ho nepřimějou se mnou cvičit. MLadšího TV nezajímá, ten je pořád u mně, i na wc se mnou vždycky musí jít. Jak to děláte vy? Jsem už totál vyhořelá. Chlap nepomáhá. A ani na to nemá nervy, vydrží je pohídat deset minut a už tu šílí jaký jsou děti bordeláři a že na ně nemá nervy.
Venuju se dítěti a všichni kroutí očima, že jsem mu měla pořídit sourozence, ideálně 2 roky odstup, protože pak by si vyhrali spolu
![]()
@Bubla Bůčková to ale záleží na dětech a i samozřejmě rodičích. My máme právě ty dva roky mezi dětmi a je to skvělý. Fakt si spolu vyhrají. V tomto je to jednodušší než jedno dítě. Nemusím dělat neustále zábavu já. Kdo má v okolí dvouleté dítě bez sourozence tak v mých očích mi to přijde náročné. Ale celkově ta péče o dvě děti s malým věkovým rozdílem je v něčem náročnější. To je jasný.