Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dnes jsem byla na kontrole prvně a jsem 7.tt a tluče i
lepší jít dyl než dřív, aby tam bylo vidět komplet vše a bez stresu ![]()
Můžeš doktorce zavolat a říct, že chceš jít na kontrolu později. To ti nikdo zakazovat nemůže a ani se na tebe nikdo nebude zlobit. Spousta doktorů honí první kontrolu brzy, protože jim před ordinací beztak ženský nervně přešlapují už v 5TT a byly by naštvané, kdyby jim lékař řekl, že dřív než třeba v osmém, devátém týdnu uvidí prd (dvoumilimetrovou tečku bez srdíčka) a nemají chodit.
Já si pamatuju sebe, když jsem šla na první kontrolu někdy 5+4 a další jsem měla až 11+3 nebo tak nějak. Taky sem byla skoro napučená, proč až tak dlouho, na druhou stranu, co by to změnilo? Ve finále nic
Z prvního UTZ (vnitřního) bylo potvrzeno těhotenství v děloze a dál je to „děj se vůle boží“ ![]()
@MartinaKoub.k A z čeho konkrétně máš strach? Že ti ublíží tím vnitřním UZ? To je nepravděpodobné. Pokud tedy není dr. sadista
Neboj, všechno bude v pořádku. Zvlášť, když se cítíš dobře. Já mám docela čerstvou zkušenost s potratem v 7 tt. A UZ za něj rozhodně nemohl. Pokud se bojíš vnitřního UZ, tak to z tebe asi manžel moc radost mít nebude ![]()
@Zdendula82 Manzela nemam
jen pritele
proc? Ja se nebojim toho ze do me pujde, spis aby to nijak neublizilo plodu
@MartinaKoub.k Přítel nebo manžel, to je jedno
UZ není rentgen. Nemusíš se bát. Spíš občas někomu mechanicky podráždí čípek. Ale pokud máš silné obavy, tak zavolej dr. a přeobjednej se.
Já bych klidně šla, nevidím důvod, proč by vyšetření mělo vyvolat potrat. A mě by teda zajímalo, jestli je v děloze. Ono takový mimoděložní těhotenství může nadělat pěknou paseku, v krajním případě až život (matky) ohrožující stav. A když nebude ještě srdíčko, tak to není důvod k panice takhle brzo.
@MartinaKoub.k potratila jsem 4× a při 5tém těhotenství jsem byla na UTZ 5+6tt, 6+1tt atd atd měla jsem problémy se špiněním a fakt jsem byla snad každý týden na UTZ a těhotenství dopadlo dobře. Měla jsem nervy, že srdíčko nebude atd UTZ mě sice do klidu nehodil, ale tak nějak vnitřně potěšil, že mimčo bojuje. Držím palce. v 6+1 jsem měla krásně vidět srdíčko
Já jsem dnes v 7+0, kontroly za sebou mám už dvě- kvůli krvácení. první proběhla v 5+4 kdy jsem začala krvácet, po poradě s dr jsem přišla, pak další kontrolní 6+6 která byla včera. už s poradnou, braní krve, ranní moč a td. a srdíčko bilo ( dle menstruace jsem už v 7+5, dle dr jsem dnes v 7+0). vyšetření proběhlo ultrazvukem. teď jdu až za měsíc a mám předepsané prášky. Jsem ráda, že mne doktorka vzala tak brzo a já se nenervovala kvůli krvácení.
Osobně bych tak brzo na kontrolu nešla (chodím až ve 13.tt), ale kontrola by neměla mít vliv na případný potrat (který je v tom 7.- 8. týdnu poměrně častý. Vnitřní vyšetření bych si ale dělat nenechala (přínos není vůbec žádný, narozdíl od rizika).
Tak co, byla jsi nakonec na kontrole, nebo ne?
Tak uz jsem doma. Obe prohlidky dopadly dobre. Mimco je jen maly cudlik
dr. zjistila ze jsem v 5+2. Ze doslo k pozdnimu oplodneni. Ale ze se vyvyji dobre. Akorat tam mam cystu pry o velikosti 5 cm. Ale neda se stim nic delat pry. Ale je to rizikovejsi. Dalsi kontrola je 27.1 tak uvidime co dal ![]()