Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky
Moje malá se někdy při přebalování začne dusit. Ikdyž si po kojení odříhne, pak spí 3 hodiny bez problémů a zvracení, jak jí začnu přebalovat jde jí trochu mlíčko zpátky a někdy jí zaskočí a přestane dýchat.
Stalo se to poprvé už v porodnici a byla u toho sestra, takže malou chytla otočila na bříško a trochu hlavičkou dolu aby to vykuckala. Naštěstí jsem byla u toho a sestra mi ukázala jak jí držet. Mám malou doma týden a už se mi to přihodilo 2×.
Vždycky zrudne, celá v křeči, pusinku otevřenou a nemůže popadnout dech. Když jí otočim bříškem a hlavičkou dolu, trochu si ublinkne a popadne dech a začne plakat.
Stává se vám to taky některé? Zítra jdu do poradny, tak to doktorce řeknu. Občasné ublinknutí mi přijde normální, ale tohle…
Jsem z toho na nervy.
ahoj, nám náš Matýsek (4 m) už od narození také ublinkává, ale vždycky se tak maximálně zakucká a já ho poplácám po zádíčkách a je to ok. Možná že by se s tím i vypořádal sám, ale na to nemám nervy abych u něj stála a čekala, jestli to zvládne…
To dušení musí být tedy hrozné a zdá se mi to tedy divné. Určitě se s tím poraď u doktorky, třeba vás pošle na nějaké sono, jeslti je v krku a dýchacích cestách všechno v pořádku. Ale jinak rozhodně doporučuju naklonit postýlku a pořídit monitor dechu. Vím, že je drahý, já ho původně také nezamýšlela pořídit, ale vzhledem k tomu, že máme blinkací mimčo, tak jsem teď opravdu šťastná za alespoň trochu jistoty, že k němu stihnu přiběhnout včas a pomoct mu při dávení se.
Pokuď můžeš, tak nakloň i podložku v kočáře.
Vím že tyhle rady jsou spíše preventivní, ale ty toho asi víc neuděláš, zbytek bude na doktorovi, jestli ho napadne udělat nějaké vyšetření. Na tobě je ta prevence.
Zdenkak, díky za reakci. Monitor dechu jsem původně taky neplánovala, ale protože ho malá vyfasovala do vozítka už v porodnici,kde ho moc mimin nemělo, usoudila jsem, že ho rychle koupíme. Ještě než mě pustili z porodky.
Ona právě blinkací mimčo není. Málokdy si malinko ublinkne. Ale při tom přebalování, to je mazec. Snažím se jí co nejmíň zvedat prdelku a nožičky, ale nějak jí otřít musím. Uvidím co mi poví doktorka. Snad to nic nebude a přejde to.
Jevo, ono to viditelné ublinkávání je jen část toho, co se ve skutečnosti děje. Spousta ublinknutého mlíčka se ven ani nedostane, takže o tom ani nevíš. Nechci samozřejmě strašit, to ublinkávání je podle mně normální, ale dušení ne. Tak uvidíš, co řekne doktorka, a budu ráda, když pak dáš vědět, jak to dopadlo.
Jo a na ublinkávání trochu pomáhá Nutriton (neplést s Nutrilonem), kdyžtak si k tomu tady najdi nějaké diskuze. Ale raději se i s tím poraď s doktorkouk, nevím, jestli při tom dušení je vhodný - aby se to pak třebas ještě hůř nevykašlávalo …
Když jí přebaluješ, má hlavičku podloženou např. menším polštářkem ![]()
Mě si u přebalování z počátku Kačka taky ublinkla a zakuckala se, teď už je v pohodě, dávám jí hlavičku podložit ![]()
Tak me u přebalování blindil taky hodně. Vyřešila jsem to tím, že ho přebaluji před jídlem a pak nejdřív až když je opravdu potřeba. Minimálně pul hodky po jidle, když se pokaka. Nožky moc nezvedat a musela to být rychlost. Jinak jsem ho mohla krmit znova
(což jsem samozřejmě nedělala). A jak radí holky, hlavičku mit podloženou.
Zkus přebalovací prostor taky trochu napolohovat. Ale mudře bych to řekla a ptala se. Může to být reflux, snad nic jiného.
Zavolej doktorce, pošle tě na vyšetření a budeš mít jistotu. Spíš to vidím na blinkání - zkus napolohovat přebalovací pult.
Hodně stěstí a napiš, co to bylo? .
Takže jsem dnes byla v poradně. Paní doktorka konstatovala, že je to reflux, což je u novorozenců dost časté. Máme zatím mít vše napolohované, což máme a pokud bude hůř, dáme ten Nutriton na „zatížení“ žaludku. Ale chce počkat, až bude starší. Takže tak. Napolohováno máme vše už od včera tak doufám, že žádné dušení nebude.
Jevo, tak to je super, že je to „jen“ reflux. Je pravda, že je to dost otravné a trvá dlouho, než se to spraví, ale je to opravdu jen maličkost. Naštěstí to není nic vážnějšího, tak si vlastně můžete pogratulovat.
Dej pak vědět, jestli to polohování zabírá.
@Jeva dobrý den mohl poprosit kontakt máme s přítelkyni miminko 2 měsíční a máme podobný problém a chtěli by jsme se zeptat zda je to stejné nebo v něčem jiné už si nevíme rady kudy kam děkuji