Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Limi123 takže radíš při každé scéné vytahnout z vody a jít? Nebo přestat chodit? To by mi bylo velmi líto protože je šikovná a baví ji to. Strach z vody opravdu nemá a že ze začátku vypila litry za lekci
ale to všecnny děti. Myslím že instruktorka toho viděla už hodně. Je to chytrá, milá a zkušená ženská s dlouhou praxí a já jí věřím, tak neřešme loknutí vody při histeráku kvůli prkotinám ale to, jak jim předcházet. ![]()
Mimochodem opravdu bych jí nenechala utopit
jde jen o takové,, ale, co to děláš, proč to děláš, maminka tě neudrží, chceš se potopit?,,
Ja bych na ni asi netlacila aby si neudelala averzi na plavani, to by byla skoda. Proste se dostava do veku, kdy se uci zpracovavat emoce. Nenutila bych ji delat co nechce, casem sama prijde na to, ze prichazi o kus zabavy. Ale kdyz to je organizovany cviceni tak ji vem bud do rohu bazenu nebo treba i az do satny - ji treba dojde ze kdyz se rozciluje utika ji cas, tobe nebude hloupe pred ostatnimi ( ale na ty klidne kasli
). V klidu ji vysvetli ze ma narok neco nechtit delat, ze chapes ze je treba nastvana, ale ze tim nemuzete rusit ostatni ze pujdete vedle. Nas triletak dnes dostal hysterak pred spanim ze nechce curat. Uplne se zasekl, nechtel nic, svyho draka, pomazlit, nic… utekl pred nama pod stul, tak jsme holt nechali si to odvztekat s tim ze na nej cekame v posteli az bude chtit at prijde, no nakonec prisel nechal si precist pohadku rekli jsme si ze se mame radi a dobry…ale takovej zachvat jsem u nej zazila asi dvakrat, takze me to taky trochu rozhodilo. Jen tim chci rict - je to normalni, nejsi v tom sama, vcera jsme ve skolce meli besedu na tema detskych emoci a ty pribehy rodicu byli casto jak pres kopirak
. Proste zkusit dcerku pochopit co ji stve rozciluje, zkusit to v ramci moznosti respektovat, nechat ji naucit se to zpracovat.
@Marie432875 píše:
A ja bych ji na tom plavani nechala dělat co sama bude chtít - pokud tim nenaruší program. Klidne ať se někde v rohu bazénu placa po svém, vždyť jde o zábavu a radost, ne povinnost…myslim, ze takhle malinke deti jsou na nějakou extra řízenou činnost proste malinke. Některé to zvládají lépe, jiné hur, někdy je dobry den a jindy proste naprd. Vubec se tim nestresuj, ze na tebe někdo kouká. Ty lidi jsou cizi, dcera je tvá - s ni komunikuj a soustred se na ni. A obecně radost z vody - no, můj syn (28 mesicu) ji taky miluje, kaluze ho přitahují jako magnet. Rad,,umyva” nádobí, Kdyz prší, říká,,prosim ven” - ma proste radost z vody. Pokud to jen trosku jde, necham ho, napustim mu lavorek, vezmu ven do deště…on je šťastný a to je důležitý.
No asi by to narušilo protože ona prostě chce to co vidí. Vidí někoho chodit po mole a chce taky, nechce čekat až na ni přijde řada. Nebo chce zrovna ty rukávky co má chlapeček vedle nás a ne ty svoje. O ty skoky ani tak nejde, to co nechce, neděláme. To je jasné že je to v první řadě pro děti, aby si hrály. Přirovnala bych to k tomu, jako vzít na hřiště dítě, kterého to tam baví ale nerespektuje ostatní a chce na klouzačku, houpačku na které je zrovna někdo jiný a když nemůže tak začne histerčit. Nevím jestli by bylo řešení přestat chodit na hřiště.
@czaky děkuju, jenomže ona ještě nemá ani dva roky, nerozuměla by mi co jí říkám. Možná jen trochu. Asi nezbyde čekat až to přejde ![]()
@Korculalala píše:
@Limi123 takže radíš při každé scéné vytahnout z vody a jít? Nebo přestat chodit? To by mi bylo velmi líto protože je šikovná a baví ji to. Strach z vody opravdu nemá a že ze začátku vypila litry za lekciale to všecnny děti. Myslím že instruktorka toho viděla už hodně. Je to chytrá, milá a zkušená ženská s dlouhou praxí a já jí věřím, tak neřešme loknutí vody při histeráku kvůli prkotinám ale to, jak jim předcházet.
Mimochodem opravdu bych jí nenechala utopitjde jen o takové,, ale, co to děláš, proč to děláš, maminka tě neudrží, chceš se potopit?,,
Nám začalo období vzdoru také tak nějak a synovi je dva a čtvrt a je to čím dál horší. Nepomáhá prostě nic, jen nechat vyvztekat, ale příště je vztek kvůli stejné věci znovu. Nepomáhá dát na zadek, nepomáhá za trest od někud odejít, stejně se to opakuje pořád a pořád znovu. Musí z toho prostě vyrůst.
Takže má rada:
Mně také říkala lektorka plavání, že máme i nadále zkoušet potápění, když se to synovi nelíbilo. Byl mu rok, když jsme chodit přestali a od té doby nesnese vodu na obličeji, i mytí vlasů je pro nás problém. V bazénu nejde hlobuš než po kolena. Jako miminko se ale vody nebál. A myslím, že to je tím potápěním. Lektorka na plavání nemusí mít vždy pravdu.
Ještě dodám že se na mě asi zlobí protože měla rýmu a ještě semtam má trochu nudli, smrkat odmítá a tak na ni musím s odsavačkou a to jsou panečku scény. Asi při nich zjistila, že umí křičet.. Asi by to odpovídalo i časově.
@Korculalala píše:
No asi by to narušilo protože ona prostě chce to co vidí. Vidí někoho chodit po mole a chce taky, nechce čekat až na ni přijde řada. Nebo chce zrovna ty rukávky co má chlapeček vedle nás a ne ty svoje. O ty skoky ani tak nejde, to co nechce, neděláme. To je jasné že je to v první řadě pro děti, aby si hrály. Přirovnala bych to k tomu, jako vzít na hřiště dítě, kterého to tam baví ale nerespektuje ostatní a chce na klouzačku, houpačku na které je zrovna někdo jiný a když nemůže tak začne histerčit. Nevím jestli by bylo řešení přestat chodit na hřiště.
V tomto případě je řešením přestat chodit na hřiště. Protože jí to nevysvětlíte, pro ni to zábava není a ostatním to ruší hodinu. Choďte si plavat do bazénku samy, ne organizovaně. A za půl roku to můžete zkusit znovu organizovaně.
@Limi123 pár takových dětí jsem tam zažila. Ale to nebude případ mé dcerky. Ona jde pod vodu vždy s úsměvem. Jinak bych ji nikdy nenutila. Jen ty skoky teď moc nechce. Ale jak říkám, nebudu ji nutit. Jen nevím jestli je správné vytáhnout ji pokaždé z vody. Ale zkusím to. V sobotu jdeme na náhradu a ty jsou volnější tak jí nechám dělat co chce. Děkuju
@Limi123 píše:
V tomto případě je řešením přestat chodit na hřiště. Protože jí to nevysvětlíte, pro ni to zábava není a ostatním to ruší hodinu. Choďte si plavat do bazénku samy, ne organizovaně. A za půl roku to můžete zkusit znovu organizovaně.
Hm. Tak já nevím, nechci se svámi nějak přít ale opravdu je kvůli období vzdoru vhodné na půl roku přerušit kontakt s dětmi? To se mi nezdá ale i tak děkuji za reakci.
@Korculalala píše:
Hm. Tak já nevím, nechci se svámi nějak přít ale opravdu je kvůli období vzdoru vhodné na půl roku přerušit kontakt s dětmi? To se mi nezdá ale i tak děkuji za reakci.
Je to Tvé dítě, tak asi poznáš nejlépe, o co zájem má. Třeba o kontakt s dětmi nestojí a právě teď ho nepotřebuje, ale chce jen Tebe?
@Korculalala nepodcenuj ji, ve dvou uz deti rozumi fakt hodne vecem
. Co se tyka cekani ve fronte, tam nezbyva nez cekat vysvetlovat znova a znova. Nechces cekat az na tebe prijde rada? Fajn pujdem delat neco jinyho. Potrebuje brecet, fajn brec. Chces jit pres molo? Jedina cesta je pockat ve fronte, vyber si je to jen na tobe… fakt ty deti rozumi hodne moc - i kdyz treba reakce neodpovida, presype se jim to v makovickach treba o neco pozdeji. Uznavam ze mam vyhodu ze mi prcek zacinal mluvit kolem roku a pul taze fakt vim co vsechno i prtata poberou.
@czaky píše:
@Korculalala nepodcenuj ji, ve dvou uz deti rozumi fakt hodne vecem. Co se tyka cekani ve fronte, tam nezbyva nez cekat vysvetlovat znova a znova. Nechces cekat az na tebe prijde rada? Fajn pujdem delat neco jinyho. Potrebuje brecet, fajn brec. Chces jit pres molo? Jedina cesta je pockat ve fronte, vyber si je to jen na tobe… fakt ty deti rozumi hodne moc - i kdyz treba reakce neodpovida, presype se jim to v makovickach treba o neco pozdeji. Uznavam ze mam vyhodu ze mi prcek zacinal mluvit kolem roku a pul taze fakt vim co vsechno i prtata poberou.
Jé to bych taky chtěla aby mi řekla co vlastně chce
děkuju za radu, budu sní více mluvit ![]()
Ja si myslim ze vyhybat se ‚konfliktnim‘ situacim neni idealni, ze i tim konfliktem a afektem se dite neco uci. Vyhybala bych se tomu kdybych mela pocit ze to dote fakt stresuje ale pokud se vzekne jednou dvakraz za lekci jinak je v pohode, pak bych to nerusila.
@czaky neni to vhodné, potvrdil by to i každý pedagog, psycholog. V tomhle mám jasno, nebudu jí izolovat od dětí a toho co má ráda, podle mne se musí naučit ovladat vztek. Jen musím počítat a tím že se najdou matky kterým to bude vadit. V životě i na emiminu
@Korculalala na ostatni ‚dokonaly‘ maminky kaslu… zadna maminka ani dite neni dokonala resp dokonaly, jeden se vzteka ve vode, jinej neji, dalsi nemluvi…kdyz je nejhur opakuju si slova moji kamaradky ‚vsechno je jen obdobi a jednou skonci‘ ![]()