Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Betty MacDonald píše:
A já bych z jednoho proplesknuti nedělala konec sluneční soustavy. Naše generace vyrůstala na vařečkách, opascích a pohlavcich zcela běžně a žádný psychický úpadek celé mé generace nevidím. Zato vidím vyrůstající generaci nevychovávaných spratku.
Já bohužel vidím a denně v ordinaci. Jak se děti nechtějí starat o své rodiče např. A většinou to okomentují, ospravedlňují své chování. Je za tím citový chlad, bití, tresty, přehnané naroky, jesle, celotýdenní školky..
Další je nárůst lidí užívajících antidepresiva či jiná psychofarmaka..a další pribehy.
Zhroucene ženy v ordinaci, obeti domácího násilí - život s citlivě vychovanym mužem. Však táta taky mámu sem tam zbil. a mohla bych pokracovat!
@Koblizkova1980 píše:
Já bohužel vidím a denně v ordinaci. Jak se děti nechtějí starat o své rodiče např. A většinou to okomentují, ospravedlňují své chování. Je za tím citový chlad, bití, tresty, přehnané naroky, jesle, celotýdenní školky..
Další je nárůst lidí užívajících antidepresiva či jiná psychofarmaka..a další pribehy.
Zhroucene ženy v ordinaci, obeti domácího násilí - život s citlivě vychovanym mužem. Však táta taky mámu sem tam zbil. a mohla bych pokracovat!
Ježiši ale já jen pleskla u přebalování. Netyrám své dítě. Mazlíme se, tulíme, do školky chocí od 7:30-14:20. Měnila jsem zaměstnání kvůli dcery (předtím jsem pracvoala 6-21). Neházej mě laskavě do jednoho pytle s takovými lidmi. Já se starám i o nevlastní dcery a řekla bych že dost vzorně.
@Koblizkova1980 píše:
@Veru1987 a co tvůj manžel? Taky ti jednu natáhne, když se na něčem nedohodnete? Jako jedna výchovná na hubu?
Celé skolkove období jsme se setkávali s agresorama či nenápadnými tyrany, kteří šikanovali své okolí. A byly to práve děti matek, co nesly pro ránu daleko. Nikdy to nedělaly ty vymazlene děti.
Zajímavé, u nás je v okolí pár „fracků“ (rozuměj šikanátorů a agresorů) a bez výjimky jsou to děti rodičů, kteří jedou alternativní styly výchovy, mluví jen klidně, vysvětlují a v životě by neplácli ani přes ruku ![]()
Nechci se zastávat @Veru1987, protože to napsala opravdu hodně nešikovně, ale osobně zastávám u batolat názor, že pokud nepomůže domluva raz dva tři, tak jedno plácnutí přes zadek, případně ruku, která sahá tam, kam nesmí (a prokazatelně to ví), je víc, než tisíc slov.
@unuděná píše:
Zajímavé, u nás je v okolí pár „fracků“ (rozuměj šikanátorů a agresorů) a bez výjimky jsou to děti rodičů, kteří jedou alternativní styly výchovy, mluví jen klidně, vysvětlují a v životě by neplácli ani přes rukuNechci se zastávat @Veru1987, protože to napsala opravdu hodně nešikovně, ale osobně zastávám u batolat názor, že pokud nepomůže domluva raz dva tři, tak jedno plácnutí přes zadek, případně ruku, která sahá tam, kam nesmí (a prokazatelně to ví), je víc, než tisíc slov.
Napsala jsem že jsem pleskla na dupu u přebalování. A mám ted z toho že mlátím své dítě a ve dvaceti bude u terapeuta za špatný vztah s matkou…
@Koblizkova1980 Srovnávat domácí násilí s výchovnou na zadek u malého dítěte, to je teda úlet. To, že se děti ve stáří vyprdnou na své rodiče, určitě není vinou nějaké přísnější výchovy. Navíc naopak, v generacích tak 3-6 zpět se děti řezaly jako žito a byl to naprostý společenský standart, stejně jako třeba vzít si babičku „na vejminek“ než dožije
Srovnáváš trochu nesrovnatelné.
@Veru1987 píše:
Napsala jsem že jsem pleskla na dupu u přebalování. A mám ted z toho že mlátím své dítě a ve dvaceti bude u terapeuta za špatný vztah s matkou…
No napsala jsi, až to plesklo a že byl řev a druhým dechem, že své dítě nebiješ ![]()
@Koblizkova1980 píše:
@Veru1987 proč to vztahujes na sebe?!
protože se tady řeší moje plesknutí na zadek v roce
@unuděná píše:
No napsala jsi, až to plesklo a že byl řev a druhým dechem, že své dítě nebiješ
tak na holou dupu to pleskne…
@Veru1987 píše:
tak na holou dupu to pleskne…
No jasně, a vařečkou se udělá modřina, a co jako? ![]()
@unuděná píše:
No jasně, a vařečkou se udělá modřina, a co jako?
Nebudu se obhajovat. Zbytečné uplně. Třeba dceru mlátim. Pošlete na mě sociálku klidně at to ověři.
@Veru1987 píše:
protože se tady řeší moje plesknutí na zadek v roce
Tak se paní vztahovacna podívej, komu jsem odpovídala..
@unuděná píše:
@Koblizkova1980 Srovnávat domácí násilí s výchovnou na zadek u malého dítěte, to je teda úlet. To, že se děti ve stáří vyprdnou na své rodiče, určitě není vinou nějaké přísnější výchovy. Navíc naopak, v generacích tak 3-6 zpět se děti řezaly jako žito a byl to naprostý společenský standart, stejně jako třeba vzít si babičku „na vejminek“ než dožijeSrovnáváš trochu nesrovnatelné.
Nesouhlasím. Denně s těmito lidmi pracuji, takže vím svoje. A nesrovnavala jsem jednu výchovnou na zadek u malého dítěte a domácí násilí. Ukázala jsem na příkladech, kam to může s jinými aspekty tvrdé výchovy vést. Vyjmenovaná jsem toho dost. Ve svém příspěvku jsem reagovala na tu řezanou a botou generaci. Tam je to opravdu běžné, odkládání do DD, nezájem, ignorace!
S těmi vejminky to také nebylo tak divoké. Spoustu lidí tam zemřelo pro nedostatek péče. Toto vím rovněž že vzpominek pacientů.
@Koblizkova1980 Aha, taky jsem myslela, že reaguješ na to plácnutí při přebalování
Ale tak nepředpokládám, že by tu někdo schvaloval „řezání dětí“ nebo klečení na hrachu, aby z toho dítě mělo doživotní trauma a bylo zralé na antidepresiva
To někteří rodiče zvládnou i bez fyzických trestů, takhle „zničit“ své děti
@Koblizkova1980 píše:
O své rodiče jsem se postarala až do toho smutného konce. I o mámu, která mě triskala za všechno. Brachu milovala, protěžovala, byl její Bůh a ten se na ni úplně doslova vysrral a ani na pohřeb ji nepřišel, přesto že by se pro něj rozkrajela. Čím to bude? Zajímalo by mě to z psychologického hlediska.