Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
mám takový dotaz, s přítelem jsem se bavili o tom, že bychom se příští rok možná vzali, pokud finance dovolí.
Já jsem křtěná v husistském a přítel v římsko-katolickém kostele. Má některá z vás zkušenosti s obřadem v husitském kostele? Je tam také předmanželská příprava, sezení s farářem a podobně?
Děkuji za info ![]()
Ahoj, neměli jsme sice v kostele, nechtěli jsme, takže to bylo nakrásné letní louce..
Ano, příprava tam je, zejména pokud nejste praktikující věřící, takže se „zopáknou“ určité věci. Viděla bych asi problém v tom, že budoucí muž je katolík a ty jsi „podobojí“
, ale to opravdu nevím, my s manželem jsme oba „husité“ ![]()
Přípravka byla si 7 sezení, 1× týdně.
Já vím, že právě v římsko-katolickém kostele by nás neoddali. Sedm sezení? Tak tam přítele v životě nedostanu tolikrát
Tak bude svatba asi na úřadě ![]()
@lennkaa píše:
Já vím, že právě v římsko-katolickém kostele by nás neoddali. Sedm sezení? Tak tam přítele v životě nedostanu tolikrátTak bude svatba asi na úřadě
Určitě by Vás neoddali, když je pokřtěný u katolíků?
Jinak já bych měla asi svatbu tam, kam budu chodit (církev) jestli nehodláte praktikovat žádnou víru, tak bych volila radši ten úřad ![]()
Ono záleží vždycky na knězi ať je to jakákoliv církev. My jsme teda měli svatbu v katolickém kostele, ale příprav jsme měli asi 6 v průběhu čtvrt roku zhruba. Někdo chodí i 2× týdně a např. ve větší skupině…Je to fakt jak kdy..
Zkuste to, ono hodně záleží na faráři/farářce. Máme obojí, jsou to manželé. Nesmírně bezvadní lidé. Já byla asi na čtyřech, pak už jsem byla hodně těhu a byla jsem hotová, dokonce pan farář jezdil za námi domů.
Myslím, že když se dohodnete, tak se to dá snížit. Měli jsme krásný obřad v maličké kapličce, zbytek na louce, zrovna jsme tam křtili i dcerku
. Mně se do svatby nechtělo z přesvědčení, manžel je „vdávací“
.
P. S. Ať tam spolu jdete třeba 3 - 4×, pak to bude holt na tobě ![]()
No nejsme praktikující, ne že bych nevěřila, ale do kostela nechodím a přítel nevěří, spíš jde jen o podvolení se rodičům
Ikdyž po delším uvažování se mi církvení sňatek začal zamlouvat. No dojdu se zeptat asi přímo u nás v kostele a oni mi už poradí.
Každopádně děkuji za informace
@Temaho píše:
Určitě by Vás neoddali, když je pokřtěný u katolíků?
Jinak já bych měla asi svatbu tam, kam budu chodit (církev) jestli nehodláte praktikovat žádnou víru, tak bych volila radši ten úřad
No oddali, ale museli bychom absolvovat hodně sezení s farářem a podobně. Vím, že by byl lepší úřad, ale nevím, jestli to rodiče překousnou, ikdyž sami praktikující nejsou, ale trvaj na církevním, teda máma ![]()
@lennkaa píše:
No oddali, ale museli bychom absolvovat hodně sezení s farářem a podobně. Vím, že by byl lepší úřad, ale nevím, jestli to rodiče překousnou, ikdyž sami praktikující nejsou, ale trvaj na církevním, teda máma
a vdává se máma nebo ty? ![]()
@lennkaa píše:
Já vím, že právě v římsko-katolickém kostele by nás neoddali. Sedm sezení? Tak tam přítele v životě nedostanu tolikrátTak bude svatba asi na úřadě
lennkoo nešiř drby
v římsko- katolickém kostele (to je tedy nepřesně řečeno) by vás jako katolíka a husitu oddali. „katolíci“ a „husiti“ mají smlouvu a není důvod. jedině, žes to nšjak zjišťovala a nějaký konkrétní kněz měl nějaké výhrady a chtěl něco zjišťovat, ale aby vás neoddal, to určitě ne.
A přesněji řečeno nejde o kostel samotný ale o uzavření manželství v té které církvi (například římsko-katolické nebo československé husitské -a nemusí být nutně uzavřené přímo v kostele)
EDIT. hele, když už do toho manželství jdete, i když zjevně si u vás nestojí nijak vysoko, tak ti ta sezení s farářem vřele doporučuju. budete mluvit hlavně o vás dvou, o vašem manželství a skoro každému koho znám ta sezení něco dala. Můžete mluvit o tom co vás čeká, jaké máte na co názory, mne to připadá hodně ajn, pro lidi, kteří spolu chtějí strávit život.
Taky ta sezení obvykle vede člověk, ktrtá má koprv zkušeností s řešení partnerských vztahů - fakt to může být pro vás příjemně a účelně strávený čas.
Příspěvek upraven 01.10.13 v 15:56
@harpyje Špatně jsem to napsala, oddali by nás, oddali i mojí kamarádku, která není pokřtěná vůbec, ale museli toho celkem dost absolvovat, aby ten církevní obřad mohli mít.
EDIT. hele, když už do toho manželství jdete, i když zjevně si u vás nestojí nijak vysoko, tak ti ta sezení s farářem vřele doporučuju. budete mluvit hlavně o vás dvou, o vašem manželství a skoro každému koho znám ta sezení něco dala. Můžete mluvit o tom co vás čeká, jaké máte na co názory, mne to připadá hodně ajn, pro lidi, kteří spolu chtějí strávit život.
Taky ta sezení obvykle vede člověk, ktrtá má koprv zkušeností s řešení partnerských vztahů – fakt to může být pro vás příjemně a účelně strávený čas.
mně třeba připadalo zajímavé se na to podívat takhle - dělám tak stráááááášně důležitou práci, a mám tak dech beroucí koníčky, abych nemohla něco na chvíli vypustit a dojít si na pár přednášek, nota bene s chlapem, s kterým chci strávit zbytek života.
@harpyje píše:
Taky ta sezení obvykle vede člověk, ktrtá má koprv zkušeností s řešení partnerských vztahů – fakt to může být pro vás příjemně a účelně strávený čas.
Proč myslíš, že si u nás manželství nestojí nijak vysoko? ![]()
No to mne mrzí, že jsem tuhle větu napsala, zvláště když sis nakonec z c elého mého elaborátu vybrala jen tuhle.
ta věta nebyla podstatná jen z toho co píšeš mi to tak přišlo. (cítila jsem to tak, že vás tím rodiče otravujou a vy o to extra nestojíte
)
EDIT- přečetla jsem znovu a v tvém prvním příspěvku píšeš, že ta svatba je váš nápad- tedy beru zpět ![]()