Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli se máte zkušenost nebo aspoň rady… pracuji v sociálních službách a tedka nám nabídli se naočkovat, jsem v druhém trimestru a přemýšlím, jestli se mám nechat očkovat nebo ne, přeci jenom když bude člověk očkovaný otevírají se mu dveře pro cestování atd.. za týden jdu k doktorovi, tak to s nímurčitě pořeším, jenom jestli někdo z vás nemá zkušenosti…děkuji
Ač jsem silně pro očkování, tak v těhotenství bych se očkovat nenechala. Podle mě ti to ani doktor nedoporučí.
Určitě bych se očkovat nechat chtěla, ale zeptala bych se doktora, zdali je to ok.
Zrovna jsem slyšela ve zprávách, že Rakousko spustí přednostní očkování žen těhotných déle než 13týdnů. Prý velmi riziková skupina
Mě osobně to překvapilo, když pro některé je i Paralen v těhotenství zlo ![]()
V Izraeli prý těhotné očkují běžně. Ne, jako těhotná bych si nedala ani tetanovku, fakt ne, nic. ![]()
V těhotenství bych se tedy očkovat rozhodně nenechala. A cestování? Lze i s testem.
Ač jsem zastáncem očkováni a sama naockovana jsem, v těhotenství bych se rozhodne naockovat nenenechala jakoukoliv vakcinou
@nikola1515 v těhotenství ne, a už tu stejná diskuse je - snad ze soboty
Tohle je strašně individuální. Pokud jsi naprosto zdravá a nepatříš mezi ty s vyšším rizikem (cukrovka, obezita atd.) tak bych do toho asi nešla. Po porodu s malým miminem stejně nebudeš nikam cestovat, takže není třeba spěchat. A když tak se můžeš nechat naočkovat později.
Pokud patříš mezi tu skupinu, co má vyšší rizika, tak je to na zvážení doktora, jestli je přínos očkování větší než rizika, která v těhotenství může způsobit.
@nikola1515 Upřímně řečeno, k čemu ti bude ve vyšším stupni těhotenství možnost cestovat? Nebo pak s novošem? Plus tedy je předpoklad, že v řádu několika měsíců nebude problém tohle očkování získat, takže proč to hrotit v těhotenství.
Ja si myslim, ze samotne těhotenství je pro telo zatez a vakcinou mu nalozis o to vic. Navic nekdo ma po ockovani i teploty a dalsi vedlejsi priznaky… ale pokud ti to lekar schvali a jses s tim ok, tak je to samozrejme na tobe.. ale ja bych se bala a zbytecne stresovala 🙈.. navic jsou uz vubec nejake klinicke studie?
V Izraeli ockuji bezne a me i gynekolog doporucil ze pokud bych mela prochazejici tetanovku okolo tehotenstvi, ze je dobry to doockovat ve tretim trimestru spolu s cernym kaslem a zaskrtem. Uz jsem to tu jednou psala, ale ockovani se pro tehotny pomalilinku presouva z totalni tabu do kdyz je to potreba (covid, ten cerny kasel) tak je to vlastne to nejlepsi co zena muze udelat.
Ale je asi dost na zreteli brat v potaz minuly ockovani, pokud po ockovani nemas reakce nebo jen zanedbatelny tak bych sla do toho, pokud Ti po ockovani reaguje imunita dost bourlive tak bych do toho nesla.
Tady napriklad k tomu cernemu kasli a pripadne si dogooglujte dalsi stranky
https://www.nzip.cz/…ernemu-kasli