Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@fashion_victim83 píše:
@Baba dobre,ale asi to nebude batolata, ale spis nasi generaci, ktera ma ockovani davno propadle. V Ústí byla nejaka epidemie,70 nakažených, pokud vim, nikdo neumřel a nema následky - postiženi byli hlavne tricatnici a myslim deti ve skole.Pro me je proste hrozba meningokok, ktery ma rychlý nástup a jde o každou hodinu a ne spalnicky, ktery každy úspěšně přežije.
No, pokud tvoje otázka zní, čeho se víc bojíš, když už jsi něčím nakažený, tak pochopitelně meninkogoka.
Ale na otázku, kdo je nebezpečnější, tak překvapivě spalničky. Hrozbu nečiní jen klinický průběh nemoci, když už se patogenu povede zaútočit, ale i třeba právě ta nakažlivost. Meningokok je zabiják, ale potřebuje speciální podmínky, aby mohl zaútočit.
@fashion_victim83 píše:
@Bábrdl to mas pravdu, nebojím. Mnohem vic se bojím meningokoka.Bylo například zrušeno ockovani na TBC, tudiz ho mala nema a taky nežiju ve strachu, ze jen tak nekde lehce tuberu.
zrovinka s ocko TBC mam vlastni zkusenost, ze ktere jsou usoudila, ze plosne ockovani za kazdou cenu je demagogie. kdyz jsem s prvorozenym lezela na nedonoseneckem, meli jsme byt propusteni, ale jedna nejmenovana doktorka to zatrhla, ze nas pusti az bude mit maly dostatecnou vahu aby mu mohli pichnout TBC, ze bez toho nas z nemocnice nepusti, prestoze uz bylo schvaleno a vedelo se, ze o par mesicu pozdeji toto ockovani povinne nebude (v ostatnich porodnicih dite vetsinou odeslo nenaockovane a po dosazeni vahy bylo doockovanp)
tak jsme tam jeste tyden pobyli
(psal se rijen 2009). od dva roky pozdeji, v te same nemocnici, ta sama doktorka na tom samem oddeleni na zadnem ockovani nebazirovala
to same se preci muze stat i s ockovanim MMR (bude se moci dati i pozdeji, myslim ze v nekterych zemich tomu tak je)… rovnez nechapu, proc se to rve mermomoci do tak malych deti… za nas klasika ocko monovakciny v pozdejsim veku a neznam nikoho, kdo by do te doby na nejakou nemoc z MMR umrel. myslim, ze vice lidi rocne umrelo na chripku nez na tyto detske nemoce…
Příspěvek upraven 14.07.16 v 20:31
@markytka3 píše:
zrovinka s ocko TBC mam vlastni zkusenost, ze ktere jsou usoudila, ze plosne ockovani za kazdou cenu je demagogie. kdyz jsem s prvorozenym lezela na nedonoseneckem, meli jsme byt propusteni, ale jedna nejmenovana doktorka to zatrhla, ze nas pusti az bude mit maly dostatecnou vahu aby mu mohli pichnout TBC, ze bez toho nas z nemocnice nepusti, prestoze uz bylo schvaleno a vedelo se, ze od ledna toto ockovani povinne nebude (v ostatnich porodnicih dite vetsinou odeslo nenaockovane a po dosazeni vahy bylo doockovanp)tak jsme tam jeste tyden pobyli
(psal se rijen 2009). od dva roky pozdeji, v te same nemocnici, ta sama doktorka na tom samem oddeleni na zadnem ockovani nebazirovala
![]()
to same se preci muze stat i s ockovanim MMR (bude se moci dati i pozdeji, myslim ze v nekterych zemich tomu tak je)… rovnez nechapu, proc se to rve mermomoci do tak malych deti… za nas klasika ocko monovakciny v pozdejsim veku a neznam nikoho, kdo by do te doby na nejakou nemoc z MMR umrel. myslim, ze vice lidi rocne umrelo na chripku nez na tyto detske nemoce…
jestli se nepletu, tak očkování proti TBC se rušilo k listopadu 2010
@markytka3 už jsem to psala vícekrát. Za nás se z MMR v dětském věku očkovaly spalničky asi tak od roku 1970, možná dříve, nechce se mi hledat přesný rok… Takže tak. Z těch 3 nemocí jsou právě spalničky nejvíce rizikové.
@Pam12 ano, ucinnost zakona zacla od 1.11.2010 ale schvaleno mnohem drive,… nejde mi o to, od kdy to platilo, ale ze vubec k takove absurdite doslo.
@markytka3 píše:
@Pam12 ano, ucinnost zakona zacla od 1.11.2010 ale schvaleno mnohem drive,… nejde mi o to, od kdy to platilo, ale ze vubec k takove absurdite doslo.
K jake absurdite? Ze se zmenilo ockovaci schema? To je prirozeny proces, menit se bude porad ![]()
@Baba píše:
K jake absurdite? Ze se zmenilo ockovaci schema? To je prirozeny proces, menit se bude porad
presne tak, v tom je jadro pudla
proste ted je schema hexa, mmr, kteri nektere demagogicky zastavaji a nepripousti jinou pravdu a za par let (doufam, ze brzy) bude schema zase jiny, doufam, ze setrnejsi… nejsem proti ockovani, jen se neztotoznuji s vakcinou mmr v tak rannem veku, a u sve holcicky pockam na pozdejsi vek, tot vse (jen zastavam nazor, ze kdyz dite nebude ockovano mmr dle ocko kalendare a posune se na pozdejsi vek, ze se prd stane)
@markytka3 píše:
presne tak, v tom je jadro pudla![]()
proste ted je schema hexa, mmr, kteri nektere demagogicky zastavaji a nepripousti jinou pravdu a za par let (doufam, ze brzy) bude schema zase jiny, doufam, ze setrnejsi… nejsem proti ockovani, jen se neztotoznuji s vakcinou mmr v tak rannem veku, a u sve holcicky pockam na pozdejsi vek, tot vse (jen zastavam nazor, ze kdyz dite nebude ockovano mmr dle ocko kalendare a posune se na pozdejsi vek, ze se prd stane)
Schéme se mění podle epidemiologické situace ![]()
@fashion_victim83 píše:
@Baba a proc neni schéma jednotné pro celou Evropu napr? Tam jsou podmínky pro epidemii jine? Pripadne, pokud bychom meli porovnat podobne velke státy/s podobnými pocty obyvatel.
Protože epidemiologická situace se liší.
@Baba pokud by se očkovací schéma upravovalo podle epidemiolocké situace, tak by se neočkovalo prakticky nic z toho co se očkuje. O vlastně ano, očkovaly by se příušnice, které teď propukly hlavně u puberťáků, protože díky očkování si je neprodělali v dětství jako neškodnou nemoc, ale byli raději očkování a teď ve věku, kdy už to taková sranda není vakcína už nefunguje a nemají dostatek protilátek.
@Lanna1 píše:
@Baba pokud by se očkovací schéma upravovalo podle epidemiolocké situace, tak by se neočkovalo prakticky nic z toho co se očkuje. O vlastně ano, očkovaly by se příušnice, které teď propukly hlavně u puberťáků, protože díky očkování si je neprodělali v dětství jako neškodnou nemoc, ale byli raději očkování a teď ve věku, kdy už to taková sranda není vakcína už nefunguje a nemají dostatek protilátek.
Ano, očkování se upravuje podle epidemiologické situace. Kdyby ne, tak se ještě očkuje proti pravým neštovicím. Nějak nechápu, co je na tom k nepochopení.
A nejsem epidemiolog, ani plánované změny nesleduju. ALe MMR se snad má posouvat do pozdějšího věku.
http://www.vakcinace.eu/…alendare.pdf
Ale to není jen epidemiologickou situaci @Baba, už jsem to dávala na Maminky co neockujete, ozvěte se ![]()
@Evčík2 píše:
http://www.vakcinace.eu/…alendare.pdfAle to není jen epidemiologickou situaci @Baba, už jsem to dávala na Maminky co neockujete, ozvěte se
A? Ja netvrdila, ze rozdil je jen v epidemiologicke situaci. Ale dik, zes tady dala ty dalsi duvody ![]()
@Bábrdl píše:
To je těžko říct (obecně), poznáš to, když to dítě vidíš, když víš, co hledáš.
Ale dítě, které popisuješ, podle mě není autík.Nejde to to, aby nutně v 15 měsících ukazovala. Jde o vnímala a chápala svět kolem sebe zdravým způsobem.
Až ji uvidíš, zkus takový test. (který před sestrou maskuj jako hru!). Vezmi míček ukaž jí ho a podej ho, pak natáhni ruku. Vrátí ho zpátky? A nebo třeba nevrátí, ale koukne na tebe a zamračí se, zavrtí hlavou atd.(aby dala najevo, vím, co chceš, ale míček ti nedám?)
Pak jí podej ještě jeden míček, sama si vem taky a až budeš mít její pozornost, ťukni s nimi o sebe. Zopakuje ten pohyb?
Pokud tím projde, autík (zjednodušeně řečeno) není. Pokud tím neprojde, třeba jen nemá nálada na hraní. A nebo je tam problém.
Tak u nás dneska byla neteřinka, hrála jsem si s ní a zkusila ten test, zvládla to úplně vpohodě.