Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Veveří A kdyz si nestovice prodelas, tak mas dozivotni imunitu? Ja jsem cetla, ze uvadi 10let jako uplne minimum a ze riziko onemocneni je minimalni, stejne jako kdyz uz nekdo nestovice mel, ale nevim…
Vendy, když proděláš plané neštovice, tak bys měla mít doživotní imunitu (ale asi nějaké to promile selhání tam bude) - nejsem odborník, ale asi proto že se tělo popere s živým virem a ne s oslabeným jako je to u očkování, takže asi i imunitní odpověď bude jiná. Titr protilátek z očkování časem klesá. Věřím tomu, co mi říkala o očkování proti neštovkám kamarádka doktorka, prý to řešili s nějakým profesorem při atestaci…víc nevím.
V podstatě u žádného očkování není jistosta, že se v těle vytvoří dost protilátek,ale očkování nás chrání, protože s většinou virů, proti kterým je povinné očkování namířeno, se v ČR prakticky nedá setkat. Přesto mi neuniká, že poslední dobou narůstá počet případů tuberkulózy. Proč asi? Podle mě je to tím, že naše těla už nemají dost protilátek (a to jsme všichni očkovaní) a začali k nám jezdit gastarbeiteři ze zahraničí, kteří nám ty viry tady zase vozí. A pokud se nedáme přeočkovat (pokud to vůbec jde), tak je docela velké riziko, že při setkání s virem TBC onemocníme.
@Katulka87 píše:
Maminky jaký máte názor na očkování proti neštovicím??? Váhám jestli ho mám Elince nechat očkovat či ne? Tak sbírám informace kde se dá:-D Děkuji za vaše názory
Pokud nemáte v rodinné anamnéze vážné komplikace při onemocnění neštovicemi, tak bych neočkovala. Neštovice mi nepřijdou jako život ohrožující onemocnění - ano, je nepříjemné, ano, může zůstat pár jizviček - ale není to něco, co by dítě mělo vážně ohrozit ![]()
Máš nějaké speciální důvody proč očkovat?
Jiná situace je u dospělého, tam může očkování tělo ochránit úplně nebo alespoň připravit na nákazu…
S tema nestovicema do jednoho roku by dala bacha. Muj syn je chytil v sesti mesicich a kdyz jsem si precetla, ze do jednoho roku muzou poskodit mozek, malem to se mnou seklo. Ted jedna znama prodelala se s vym synem pasovy opar a diteti to poskodilo mozek. Je mu kolem 5ti m. Pasovej opar je stejnej druh virusu. Takze radsi moc nevandrovat s malyma detma po nestovicich. Chytili jsme to na prebalovaku v bazenu.
Oživuji diskuzi,
zrovna teď řeším zda dát neštovice nebo ne. Naše doktorka nám dala k přemýšlení ještě jeden argument, proč má očkování smysl. Nijak na mě netlačí pouze mi dala na výběr. Pokud si člověk prodělá neštovice bez očkování, tak je velké riziko toho, že může dostat do budoucna pásový opar, protože u nervových zakončení zůstávají nějaké zbytky neštovic a při zvýšením stresu či oslabené imunitě může vypuknout pásový opar. Pokud se naočkuje proti neštovicím dříve než si je člověk prodělá, tak riziko pásového oparu nehrozí. Vzhledem k tomu, že máme v rodině lupenku (já, babička), ekzém(bratranec) a spousta alergií, což jsou také autoimunitní omnemocnění, tak zvažuji i riziko pásového oparu (babička ho i měla). Máte s tím některá zkušenost a stejnou informací od lékařky? Jenom upozorňuji, že mi nejde o peníze za očkování, ale při životu neohrožující nemoci mi připadá zbytečné očkovat.
Co myslíte? Zkusím ještě nějaké informace vygooglit, ale chtěla bych slyšet zkušenoti ostatních rodičů.
Dr. mi rikal, ze u deti naockovanych nestovicemi se v budoucnu mohou projevit napriklad vetsi sklony k oparum, genitalnim bradavicim apod. Taky ze pokud uz se clovek rozhodne ockovat tak ne kombinovanou vakcinou spolu s MMR, ale zvlast.
Očkovali jsme a jsem ráda. Pokud proděláš neštovice, můžeš je za leta dostat také. Přece není problém dítě třeba před pubertou přeočkovat. Ten pásový opar je výhoda, v dospělosti je nepříjemný a způsobuje mnoho komplikací. Nejsem jinak moc zastánce očkování, ale toto mi připadá smysluplné, jelikož viru se stejně nevyhneš, tak proč to dostat v plné parádě?
Očkování je velkou zátěží pro imunitu, pokud máte v rodině autoimunintí onemocnění, bála bych se, že nadměrná vakcinace to může ještě zhoršit a zvýšit tím riziko alergií nebo ekzému u dítěte.
@74paja
No ja ockovana nejsem, nestovice jsem jako dite mela a oparu si uzivam bohate…
@74paja píše:
Dr. mi rikal, ze u deti naockovanych nestovicemi se v budoucnu mohou projevit napriklad vetsi sklony k oparum, genitalnim bradavicim apod. Taky ze pokud uz se clovek rozhodne ockovat tak ne kombinovanou vakcinou spolu s MMR, ale zvlast.
Vždyť je to celkem nová vakcína, tak kde vzal tyto info? My chodili na neurologii, kde vyhlášená doktorka toto očkování doporučila. A naše dětská také, prý bylo hodně případů komplikací, i u dětí, které nemoci zvládali hravě. Máš ale pravdu, že by se mělo očkovat zvlášť.
Nechápu maminy, které chodí děti schválně nakazit. Z toho je mi zle.
Nemoc je také velká zátěž pro organismus, rozhází se s ní imunita na půl roku.
@aiko24
Ale to onemocneni samotne je taky hrozna zatez. Moje kamaradka neockovala, jeji prcek to chytil ve skolce, prubeh uplne sileny a imunita rozhozena na pul roku.
Jako kazda volba ma sve pro a proti a kazdy ma jine zkusenosti. Ale prave proto bych u takovych pripadu (dedicne choroby, zatez, alergie) proste dala na lekare…
@jannina1 Vakcina je mozna nova, ale ockovani ruznymi druhy vakcin proti nestovicim uz probihaji pekne dlouho. Jestli se nepletu tak nekdy od 18. stoleti…
Ja jsem očkovat nechala. Moje mudra není moc zastánce očkování, ale tohle mi doporučila. Přítel má lupénku, právě teď má pásový opar a já mám cukrovku