Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@hefilka píše:
Oživuji diskuzi,
zrovna teď řeším zda dát neštovice nebo ne. Naše doktorka nám dala k přemýšlení ještě jeden argument, proč má očkování smysl. Nijak na mě netlačí pouze mi dala na výběr. Pokud si člověk prodělá neštovice bez očkování, tak je velké riziko toho, že může dostat do budoucna pásový opar, protože u nervových zakončení zůstávají nějaké zbytky neštovic a při zvýšením stresu či oslabené imunitě může vypuknout pásový opar. Pokud se naočkuje proti neštovicím dříve než si je člověk prodělá, tak riziko pásového oparu nehrozí. Vzhledem k tomu, že máme v rodině lupenku (já, babička), ekzém(bratranec) a spousta alergií, což jsou také autoimunitní omnemocnění, tak zvažuji i riziko pásového oparu (babička ho i měla). Máte s tím některá zkušenost a stejnou informací od lékařky? Jenom upozorňuji, že mi nejde o peníze za očkování, ale při životu neohrožující nemoci mi připadá zbytečné očkovat.Co myslíte? Zkusím ještě nějaké informace vygooglit, ale chtěla bych slyšet zkušenoti ostatních rodičů.
Tak já jsem zase slyšela opak - jak při očkování, tak při prodělání neštovic se informace o viru ukládá do nervových ganglií a pásový opar vzniknout může (ale riziko je snížené asi 8×). Přeloženo - očkování nechrání proti pásovému oparu.
Příspěvek upraven 10.01.13 v 12:38
Zákeřnost očkování proti neštovicím je v tom, že titr protilátek je v krvi stabilní asi tak 10 let po očkování, pak klesá a protilátky mizí. Tím pádem děcko v pubertě už prakticky není chráněno proti neštovicím a může je chytit, pokud se s nimi setká (později je stejně ohrožená těhotná žena a vůbec v dospělosti to má horší průběh). Nevím, jestli se dá později znovu přeočkovat…ale nejlepší je si neštovice prodělat, tam je ochrana skoro 100%
@Anonymní píše:My jdem v pondělí na druhou dávku té Tetry a mudra mi říkala, že by malý měl být chráněn z 90ti %. Po druhé dávce by měl být chráněn na 100%. Ale co je dneska stoprocentní![]()
Říkala, pokud by je přeci jen chytil tak by měli velmi slabá průběh
Takže kdyby je přece jen chytl, tak by měl stejný průběh jako moje nenaočkované děti, které mají zřejmě mnohem horší imunitní systém než tvůj syn, protože ten tvůj i očkování snáší líp než ti moji. ![]()
Nejvyšší postvakcinační ochranný účinek se pozoruje první rok (tj. asi 97 %), druhý rok klesá na 85 %.
Pásový opar i neštovice způsobuje stejný virus. Nějak nevidím způsob, jakým by očkování mohlo zajistit to, že se neutvoří pásový opar
Ten virus v těle přece zůstane úplně stejně jako když se člověk neštovicema nakazí, jen je hned od začátku oslaben.
Jinak na vakcínách net je psáno o tom, že pokud se nechá očkovat proti neštovicích, je nutné toto očkování opakovat každých jedenáct let. Samozřejmě ani prodělané neštovice nemusí nutně znamenat doživotní imunitu (znám jednoho člověka, který je prodělal dvakrát - jednou asi ve čtyřech letech a podruhé v téměř pětatřiceti letech), nicméně představa, že do sebe budu prát tolikrát za život očkovací látku a ještě si to budu muset platit a hlídat mi přijde strašná (obecně špatně snáším injekce, to jen pro vysvětlení
)
@alifie tak to nevím jestli by naše děti měli stejný průběh
Mě mudra řekla, že by měl max pár pupínků a šlus. S očkováním nikdy neměl problém, ani s hexu ani se synflorixem ![]()
Holky děkuju, sice jsem se nedozvěděla co jsem potřebovala, ale už jsem se rozhodla pro očkování.
@Anonymní píše:
@alifie tak to nevím jestli by naše děti měli stejný průběhMě mudra řekla, že by měl max pár pupínků a šlus. S očkováním nikdy neměl problém, ani s hexu ani se synflorixem
Předpokládám, že pediatra nedefinovala přesný počet pupínků.
Ale podle mě, je v podstatě jedno, jestli potíráš 10 pupínků nebo 100. Stejně s dítkem musíš být doma. ![]()
@hefilka Já se to teď snažila rychle prostudovat, být tebou, tak si to asi pročtu:
http://www.vakciny.net/…ani/vzv.html
Úplně dole je ale napsáno tohle
Incidence herpes zoster očkovaných osob (tj. 18 ze 100 000 očkovaných osob) je téměř 5krát nižší než neočkovaných, což dokazuje postvakcinační ochranný účinek vůči rekurentní varicelové nákaze. Výsledky PCR analýzy potvrzují, že původcem pásového oparu většiny očkovanců bývá divoký virus, někdy pravděpodobně v koexistenci s vakcinačním.
Dokonce se incidence herpes zoster očkovaných dětí s akutní lymfoblastickou leukémií snížila 2-3krát vzhledem k jeho incidenci neočkovaných stejně nemocných dětí.
Důvody, proč četnost výskytu pásového oparu u očkovaných osob může být nižší, pramení z toho, že se oslabený vakcinační virus pravděpodobně nesnadno reaktivuje tak jako divoký, nebo nemá pravděpodobně tak vysokou schopnost se latentně usídlit v senzorických gangliích, jak dokumentuje nižší výskyt postvakcinační virémie nebo kožní manifestace.
Tomu odpovídá i zjištění, že děti s postvakcinačními puchýřky bývají až 6krát častěji postiženy rekurentní infekcí, zatímco ostatní jen asi ve 2 % případů.
Dokumentován byl pouze jeden případ pásového oparu dospělého, který byl v minulosti očkován proti planým neštovicím, což představuje roční incidenci zhruba 12,8 na 100 000 osob. Ačkoli není znám přesný podíl incidence herpes zoster mezi neočkovanými a očkovanými osobami, předpokládá se častější mezi neočkovanými. Kromě toho průběh pásového oparu očkovanců bývá mírnější a bez komplikací. Žádná postvakcinační vyrážka zaznamenaná v rozsáhlé studii (zhruba 19 000 očkovaných osob) nebyla způsobena laboratorně prokázaným vakcinačním virem planých neštovic po očkování proti herpes zoster.
Takže možná má tvoje doktorka pravdu, respektive ale částečnou, protože pokud se tvoje dítě setká s divokým virem, tak pásový opar může chytit, nicméně měl by mít slabší průběh.
Jinak kromě toho je tam napsáno tohle:
Očkování není jednoznačně kontraindikováno osobám žijícím ve společné domácnosti s těhotnou ženou.
Z čehož vyplývá, že není stoprocentně jasné, zda může dojít k přenosu viru z očkovaného dítěte nebo nikoliv, takže možná bych spíš zauvažovala nad tím, jestli radši nepočkat a neočkovat až po porodu
(koukám na metříky)
@jannina1 píše:
Vždyť je to celkem nová vakcína, tak kde vzal tyto info? My chodili na neurologii, kde vyhlášená doktorka toto očkování doporučila. A naše dětská také, prý bylo hodně případů komplikací, i u dětí, které nemoci zvládali hravě. Máš ale pravdu, že by se mělo očkovat zvlášť.
Nechápu maminy, které chodí děti schválně nakazit. Z toho je mi zle.
No ty maminky chtějí, aby jejich dítě prodělalo dětské nemoci (neštovice, zarděnky, spalničky, příušnice) v dětství, což jim zanechá doživotní imunitu. Navíc tyhle nemoci mají v dětství daleko lehčí průběh než v dospělosti. Očkování naopak chrání jen velmi omezenou dobu - takže např. ačkoliv všechny dnešní těhotné ženy byly kdysi dávno jako děti očkované proti zarděnkám, téměř určitě už proti nim nemají protilátky, zvlášť když otěhotní až někdy kolem třicítky. Kdyby naopak zarděnky prodělaly v dětství, mají doživotní imunitu a nemusejí se v těhotenství strachovat.
@aiko24 Zrovna nedávno jsem nad tím spekulovala. Za mě se proti zarděnkám očkovalo ve třinácti letech. Nicméně tenkrát se děti pořizovaly kolem dvacítky. Nikdo nepočítal s tím, že naše generace bude rodit až po třicítce. já snad radši ani nechci vědět, jestli ještě mám protilátky. Co se spalniček týče, tak to prý je velmi nebezpečné onemocnění, takže nevím, jestli by se mi tím chtělo dítě nechat nakazit. Obzvlášť proto, že to snad dokonce podléhá hlášení? (výskyt spalniček). Jak to vlastně je? Můžou tě pak popotahovat? Příušnice jsem prodělala a musím říct nic moc. Přímo hrůza, ale přežila jsem to ![]()
Holky známá má tento problém je těhotná, neštovice prodělala, ale její syn 3 ne a má v září jít do školky..
Neví, jestli ho očkovat, protože se bojí, že ji to donese domů, až bude mít doma několikadenní mimčo…
Co pak??? Jak toto řešit? Očkovat nebo ne
@Amys píše:
@aiko24 Co se spalniček týče, tak to prý je velmi nebezpečné onemocnění, takže nevím, jestli by se mi tím chtělo dítě nechat nakazit.
Spalničky - „Nejtěžší formy onemocnění jsou pozorovány u podvyživených dětí a i dnes bývají spalničky příčinou vysoké úmrtnosti dětí v rozvojových zemích.“
Nedokážu posoudit nebezpečnost spalniček, ale mluvila jsem se sousedkou - důchodkyní a ta spalničky ohodnotila, jako že to bývalo za jejího dětství a mládí běžné a nepovažovala je (na rozdíl od černého kašle) za nebezpečné. Takže předpokládám, že spalničky budou pro děti podobně nebezpečné onemocnění jako třeba zarděnky, neštovice, příušnice - tj. u dobře živených dětí obvykle bezproblémový průběh. Takže fakt nechápu, proč se to (spalničky, zarděnky, příušnice) u nás očkuje batolatům a ne až před pubertou, jako to dělají na Slovensku. ![]()
@alifie Ono vůbec nechápu, proč se všechna očkování takhle cpou dohromady a co nejdřív… Možná že postupně s věkem klesá účinnost očkování? Myšleno, jakože když naočkují teď, dosahuje větší účinnosti, než když se naočkuje v pubertě? Jiný důvod snad ani nemůže existovat (kromě teda peněz, kterých takhle získají víc, ale to snad ani nemá smysl komentovat). Ale je to tak se vším. Zajímalo by mě, jestli se vůbec dělala studie, jak je to s protilátkama vzhledem k věku, připadá mi, že ne. Já bych klidně na ty testy na protilátky šla, kdyby se to někdo rozhodl prozkoumat. Ale tady to nikoho nezajímá, radši se bude dogmaticky očkovat plošně v určitou dobu a hotovo ![]()
@Amys píše:
@aiko24 Zrovna nedávno jsem nad tím spekulovala. Za mě se proti zarděnkám očkovalo ve třinácti letech. Nicméně tenkrát se děti pořizovaly kolem dvacítky. Nikdo nepočítal s tím, že naše generace bude rodit až po třicítce. já snad radši ani nechci vědět, jestli ještě mám protilátky. Co se spalniček týče, tak to prý je velmi nebezpečné onemocnění, takže nevím, jestli by se mi tím chtělo dítě nechat nakazit. Obzvlášť proto, že to snad dokonce podléhá hlášení? (výskyt spalniček). Jak to vlastně je? Můžou tě pak popotahovat? Příušnice jsem prodělala a musím říct nic moc. Přímo hrůza, ale přežila jsem to
Přesně tak, četla jsem, se někteří odborníci doporučují, aby si žena před plánovaným těhotenstvím nechat vzít protilátky na zarděnky a pokud je nemá, nechat se naočkovat. Tohle ale nikomu běžně lékař neřekne, protože by se tím zpochybnil celý očkovací systém, který se tváří, jakože imunita proti zarděnkám trvá až do smrti.
Spalničkami není tak lehké se v ČR v dnešní době nakazit, např. za rok 2010 nebyl hlášen ani jeden případ. Podléhají ohlašovací povinnosti, tj. musí je nahlásit ošetřující lékař. Nikdo Tě ale přece nemůže popotahovat za to, že se Tvé dítě nakazilo infekční nemocí - to se může stát každému ![]()
Z toho, co jsem zatím o spalničkách četla, mi vychází, že jsou rizikové hlavně pro děti z rozvojových zemí, které jsou podvyživené a mají špatné hygienické podmínky. Martin Hirte v Knize Očkování pro a proti doporučuje spíše vyčkávat, jestli dítě spalničky neprodělá, a pak očkovat ve školním věku (např. v deseti letech), protože v dospělosti mohou mít spalničky horší průběh.
@aiko24 Tady jde o to, když ti doktorka vyhrožuje, protože tvoje dítě ještě nemá očkování proti MMR…