Očkování proti pneumokokům a meningokoku - očkovat nebo ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4844
13.5.20 13:34

My dali obe zminovane. A pridame jeste nestovice.
A ted navic nove pojistovna hradi vakcinu poti meningokovi, ale jinou, nez Bexero, je pro deti okolo 2 let. Myslim, ze je proti jinym typum, jeste jsem to nehledala.
To o zatezovani organizmu jsou kecy. Deti si tu imunitu musi vybudovat, setkavaji se s ruznymi patogeny na kazdem kroku a tim ockovanim se jim jen trochu prida. To je zadouci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
13.5.20 13:37
@Anonymní píše:
Ráda bych očkovala, ale je to trochu finančně náročnější a teď na tom zrovna nejsem finančně nejlépe. Děti mladší 6 měsíců budou mít meningokoka zdarma. Přeji jim to, ale mám dítě jen o 2 měsíce starší, tak mne to trochu mrzí :?

Ne, je to do dvou let. Jestli se bavime o stejne vakcine. Volala mi sestra od doktorky, jestli ji chceme. Prave se to chystam prostudovat. Bexero je 3× 2500 a pojistovna prispeje na jednu. To je fakt drahe, ale my to dali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
13.5.20 13:39
@Anonymní píše:
@Whitedog hexa+pneumokok, to je bomba, asi Vam žádný neurolog neříkal, že je se vakcíny nemaji v žádným případě dávat zároveň. Pokousite zdravi cns svého dítěte, rozhodne toto nedavejte jako návod jiným matkám.

A ktery neurolog vam to rikal? Nejaky anonymni jako vy? Doktorka, ktera ockuje, musi vedet, jestli muze dat vakciny spolecne. Nektere se muzou, jestli primo tyto jsem nestudovala, ale pokud to vi doktorka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.20 14:28

My jsme očkovali jen povinné očkování.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.5.20 15:04

@Petra Star pro doktorku je to pohodlnější, na papalit vše najednou, navíc není neurolog. Např. v Thomayerove nemocnici, na dětské neurologii? Dále mudr Klement? A další? Chce to se vic zajimat, ne se spoléhat na „vsebedouciho superodborneho pediatra“.

• Citovat
  • Upravit
849
13.5.20 15:48

Od kdy jsou neurologové odborníky na vakcinaci?
Doporučuji v první řadě pneumokoka. Meningokok má dva vrcholy výskytu, u dětí před druhým rokem života a pak u adolescentů. Celkově je ročně případů menigkokových nákaz do stovky, takže z tohoto důvodu považuji za prioritního pneumokoka do půl roku dítěte. Umí způsobit taky vážné až život ohrožující nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
13.5.20 18:27
@Petra Star píše:
My dali obe zminovane. A pridame jeste nestovice.
A ted navic nove pojistovna hradi vakcinu poti meningokovi, ale jinou, nez Bexero, je pro deti okolo 2 let. Myslim, ze je proti jinym typum, jeste jsem to nehledala.
To o zatezovani organizmu jsou kecy. Deti si tu imunitu musi vybudovat, setkavaji se s ruznymi patogeny na kazdem kroku a tim ockovanim se jim jen trochu prida. To je zadouci.

Ty nestovice jsem taky chtela, ale rikala doktorka, ze pro batolata je lepsi prodelat, ze by pak nechala ockovat az treba po sedmem roce, pokud to do tebe nechyti, tak nevim no :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
13.5.20 20:13

@Melodie91 No, tak vhledem k tomu, ze to vetsina chytne ve skolce, tak je 7 let pozde. Takze ja do skolky cekat nebudu…
Edit: pisu o nestovicich

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
14.5.20 01:22
@Petra Star píše:
A ktery neurolog vam to rikal? Nejaky anonymni jako vy? Doktorka, ktera ockuje, musi vedet, jestli muze dat vakciny spolecne. Nektere se muzou, jestli primo tyto jsem nestudovala, ale pokud to vi doktorka…

Při podání společně je vyšší riziko křečí, to stojí přímo v příbalovém letáku.
Navíc v případě nežádoucích účinků nevíš, po které vakcíně to je.

Neštovice bych neočkovala, ochrana je pofidérní, člověk se pak bude muset celý život přeočkovávat nebo riskovat nemoc.
Dcera přinesla neštovice domů v době mého těhotenství a jak jsem byla vděčná, že jsem je prodělala, že nejsem „jenom“ očkovaná.

Jinak pneumokok i meningokok, když si to člověk čistě matematicky spočítá podle příbalového letáku, tak podle mě riziko komplikací vyšší po vakcinaci, než že to člověk dstane a ještě bude mít komplikace.
Co se týče pneumokoka, chrání pouze proti vybraným kmenům. Ty jakoby uvolní místo v nosohltanu neočkovaným kmenům a ty mohou taky způsobit onemocnění i u očkovaného dítěte. Dokonce některé zprávy (např. z Kalifornie) tvrdí, že tyto neočkované kmeny (některé) jsou daleko horší (těžší průběh) než ty očkované a díky očkování se více dostávají ke slovu.

Stejně je rozhodnutí jen a jen na tobě, nelze se spoléhat tady na to, že ti dva napíšou, že očkují, a druzí dva, že ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
14.5.20 09:33

@Lucie_SxAsi záleží jaké komplikace po vakcinaci myslíte. Nemůžete srovnávat běžné jako jednodenní horečku, bolestivost a zarudnutí v místě vpichu, podrážděnost či únavu s komplikacemi po prodělané pneumokové nebo meningokové meningitidě. Jinak by mě zajímal zdroj informace z Kalifornie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
14.5.20 09:35

@Lucie_Sx Ano, s temi nestovicemi je to castecne pravda a u holky bych mozna vic zvazovala ji to nechat prodelat. Ale ja trpim na pasovy opar a ten je zpusoveny virem nestovic. ten bych fakt radsi nemela…
U meningokoka je smrtelne riziko, komplikace po vakcinaci jsou proti tomu zanedbatelne. Jen je mala sance, ze to chyti, jsou to nizke desitky pripadu rocne. takze to zas tak nebezpecne neni, ale kdyz uz to dite chyti, je to fatalni.
To si kazdy musi zvazit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
14.5.20 09:37

@Petra Star smrtelné riziko je i u pnemokoka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
14.5.20 09:40

@Petra Star Souhlasím s @Lucie_Sx. To prodělání zajistí doživotní imunitu. Proč myslíš, že je lepší je očkovat?
Když jsem měla před porodem, tak syn se potkal s chlapečkem s neštovicemi (nevěděli jsme to, tomu chlapečkovi se objevily až druhý den po naší návštěvě) a čekali jsme, jestli je syn dostane nebo ne. A jak jsem byla ráda, že jsem neštovice prodělala a mohla jsem být v tom těhotenství v relativním klidu. Mimochodem, syn ty neštovice opravdu dostal a objevily se mu v den, kdy nás pouštěli z porodnice.

• Citovat
  • Upravit
34322
14.5.20 11:56
@Daisy86 píše: @Lucie_SxAsi záleží jaké komplikace po vakcinaci myslíte. Nemůžete srovnávat běžné jako jednodenní horečku, bolestivost a zarudnutí v místě vpichu, podrážděnost či únavu s komplikacemi po prodělané pneumokové nebo meningokové meningitidě. Jinak by mě zajímal zdroj informace z Kalifornie?

Tak si přečti příbalový leták a spočítej si četnosti. Je to jednoduché. A ne, opravdu nemyslím teplotku.

Zdroj si můžeš dohledat, nemám to tu. Udělali nějakou studii poté, co je to tam už několik let povinné. Případy jim šly prudce dolů, ale prudce jim narostly ty komplikované. V absolutních číslech je to zatím málo, ale prostě z toho plyne, že ty případy, které zůstanou, jsou výrazně horší. Některý pneumo kmen, který začal působit potíže, prý nejde snadno detekovat (umí se schovat), další nereaguje na penicilin atd. Přesné detaily už nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35489
14.5.20 11:58

Meningokok jasne ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie