Jaký máte názor na očkování?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25243
23.2.26 12:32
@Zuz186 píše: Více

více očkování najednou rozumný doktor nedá… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
23.2.26 12:52
@Aries6 píše: Více

Mně se to taky úplně nelíbí. Ale proč je to tedy v zahraničí úplně běžné? V Německu, kde žijeme, vydává Stálá očkovací komise při Institutu Roberta Kocha oficiální doporučení k tomu co, kdy a jak se má očkovat, kterým se pak lékaři řídí. Sice to není povinné (opravdu povinné je tu jen očkování proti spalničkám, které se tu zase vracejí), ale i většina rodičů tuto instituci respektuje a děti nechává očkovat podle oficiálního očkovacího kalendáře. A zatím jsem neslyšela (alespoň z okruhu rodiny a známých), že by nějaké dítě mělo po očkování problémy. Naopak mi tu děti i ve školce přijdou celkově zdravější. Tak nevím, jak to tedy je :nevim:. Ale to Bexsero bych k tomu všemu najednou píchnout už nenechala, to je vakcína, která sama hodně vyvolává reakce a dávat ji v kombinaci s jinými mi nepřipadá rozumné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
My Melody
23.2.26 13:08

K tomu hliniku, ja taky verila, ze je vsechno provereno a ze hlinik je bezpecny adjuvant, dokud jsem si neoverila informace a zjistuju, ze slogan " bezpecny a je ho tam malo" je spis vira, nez fakt. Aktualni otazka je moznost nahrady hlinika bezpecnejsim adjuvantem.

Casty argument je, ze bezne v potrave prijimame nejake mnozstvi hliniku a proto tak mala davka hliniku musi byt u ockovani neskodna. Realita je, ze pri konzumaci potravou je zapojenej digestivni filtr, hepatalni bariera, napriklad organismus dospeleho cloveka absorbuje jen 0,1%, u novorozence 10% alu. Nejde to zrovnavat se situaci, kdyz hlinik neprochazi intestinalni barierou, ale je pri ockovani injektovany intramuskularne.
Dalsi dogma, ze injektovana latka a adjuvant je „rozpustni“ v extracelularnim prostredi, studie ale ukazuji, ze se adjuvant nachazi v intracelularnim prostredi a dalsi z dogmat, ze tak mala davka nemuze byt toxicka, studie ukazala, ze u ockovani jde o mikro castice hliniku a velkost castic ovlivnuje kapacitu internalizace, atd.. ( publikace Crepeaux et al )

• Citovat
  • Upravit
10
23.2.26 15:00

Dáváme očkovat jenom co je povinné, jinak nic extra. Jinak je možné že budeme muset očkovat proti neštovicím, protože syn je ještě neměl a má 11.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
23.2.26 15:34

Vůbec neznám očkovací mechanismy jinde. Maji stejne schéma? Stejne očkovací látky? Výrobce? To by me docela zajímalo.
Ve školce jsou tam deti asi dřív, jak tady, ze?
Může to být spojitost mnoha věcí. Třeba kvalitnějších potravin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4172
23.2.26 15:39
Žiju také v DE a i já mám pocit, že tu jsou děti méně nemocné. Nikdo tu neřeší rekonvalescenci po nemoci, děti do institucí úplně běžně chodí s rýmou či kašlem, nebo i s atb po vymizení příznaků.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
23.2.26 15:58

Schéma mají asi podobné, jen se toho dává víc. V osmi týdnech Hexa + Prevenar + Rotarix, teď asi rok je k tomu přidané navíc Bexsero, o kterém se předtím dlouho diskutovalo, zda ho doporučit. Pak ve čtyřech měsících přeočkování. V jedenácti měsících už nás doktorka tlačila do MMR + plané neštovice, ale to jsem nechala dát o dva měsíce později. Až další dva měsíce potom poslední přeočkování hexy (mělo být už v roce). Spěch na všechna očkování je tu hlavně proto, že rodičovská dovolená trvá jen jeden rok a pak děti většinou navštěvují nějaké instituce (Tagesmutter nebo i normální školka). Nás nic netlačilo, syn šel normálně až ve třech letech. Vakcíny jsou některé asi stejné, ale některé jiné. Syn třeba dostal Vaxelis, Prevenar, Rotarix, v roce VaxPro a Varilrix a ve třech letech ještě MenQuadfi. Bexsero jsem nedávala, nejsem o té vakcíně úplně přesvědčená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38277
23.2.26 16:05

Pod čarou:
Doporučuji ke čtení celého Jamese Herriota. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
23.2.26 16:05
@Hibou píše: Více

Já mám taky pocit, že ve školce jsou pořád všechny děti. Některé mají rýmu nebo trochu kašlou, ale za ten rok a půl snad jenom dvakrát visela cedule s upozorněním na nějakou vážnější nemoc (loni spála, teď v lednu chřipka A).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
23.2.26 17:08

Zajímavý. Díky za osvětu.
Mně doktorka řekla, že dvě naráz zásadně nedává a když budu chtít nepovinné, tak to chce včas vědět, ať to pěkně naplánujeme a rozložíme. Jsem za ni ráda. Je obecně hodně nakloněná alternativám než dá opravdu léky. Možná že i díky tomu jsme měli a máme děti velmi málo nemocné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
My Melody
23.2.26 19:24

Nikuskyn koment je ukazka nabozenskeho pristupu k ockovani.
„Stop antivaxerom“… @nikuska889900 nechces priblizit, proc je emimino antivax forum a kdo je „antivaxer“, protoze nalepka „antivaxer“ se uz nejakou dobu instrumentalizuje na zastaveneni legitimni debaty laicke i odborne verejnosti. Pripomina to nabozensky pristup: nedebatujte, zadne otazky a poslouchajte autoritu/ stat bez otazek a bez pochybnosti. :)

Ze se autorita/stat/vyssi zdravotni organy muzou mylit a vesele proklamuji blbiny/lzi ockovaci reklamy a s nimi ty voloviny opakovalo i tolik spatne, nedostatecne informovanych lekaru, jsme videli za covidove doby. Tohle je to, co duveru v ockovani u lidi znizuje a pokud ma byt duvera obnovena, hesla „stop antivaxerom“ nepomuzou, pomuze ozdraveni med. vedy od korupce a manipulace ockovaci reklamy a pomuze pravdiva informovanost pacientu, aby lidi ziskali duveru v to ockovani, ktere funguje.

• Citovat
  • Upravit
142
23.2.26 20:25

@Zuz186 Už přesně nevím, je to přes dvacet let, ale bylo to něco co ho pro příště ochránilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
23.2.26 20:55
@Jaňule08 píše: Více

Tak to nebylo ono, to je teď nové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3620
24.2.26 15:44

Aby sa mi laksie pisalo tak si povedzme ze su vakciny A a B.

Vakcina A chrani na 99.9999% (pocet 9 za desatinnou ciarkou je variabilny) pred danym ochorenim a vacsinou ma nejaku rozumnu dobu trvacnosti (povedzme 3, 5, 10 rokov)… (povedzme tetanus)

Vakcina B su najeke odbornym odhadom vybrate mutacie, nechrani pred chorobou ako takou a ak sa v populacii siri varianta ktora nebola vybrata tak mas smolu (povedzme vakcina proti chripke), tieto vakciny sa vacsinou vyznacuju velmi kratkou dobou ochrany (v jednotkach mesiacov).

Vakciny A si dovolim tvrdit ze mam asi vsetky ktore existuju ;-) Ockovaci preukaz mam asi na 20 stran aktualne. Vela som cestoval po svete a moj plan je kazdy rok sa dozit este o rok viac.

Je pravda ze vo vakcinach sa vyskytuju rozne nebezpecne, toxicke a inak neprijemne latky, ale jedna sa o ‚jednorazovu‘ expoziciu ktora je v zdravotnych limitoch (je jedno ci s nimi suhlasis alebo nie, pouzivam ich na ilustraciu), zatial co ked si pozries napriklad take ‚proteinove prasky‘ ktore tu rozoberame v inej diskusii s rmotom tak tam mas chronicku expoziciu a limity ortute daleko prekrocene…
Finalne rozhodnutie je na kazdom z nas, ale ja na nich nevidim nic nebezpecne ani zdraviu skodlive (a to som relativne dost kriticky).

Ci robit dve ockovania naraz - normalne by som to nikomu nedoporucil a podla mna je to zbytocne riskovanie, ale tiez som sa k tomu obcas uchylil, ked som to potreboval k vycestovaniu. Zalezi ako je schopny doktor, ako dobre pozna zavislosti, vzajomne posobenie atd… Doktor to naplanoval tak aby to vyslo a po ockovani si ma tam 2h nechal „pre istotu“, ale to bola naozaj spickova klinika kde mali vsetko okamzite k dispozicii, bol tam 24/7 dozor atd… Niekde v ambulancii kde nemaju ziadne vybavenie a ked odpadnes tak si to pol dna nikto nevsimne by som to nerobil.

Vakciny B nemam velmi v laske a kym sa da tak sa im vyhybam, mam problem s tym ze sa nieco co posobi na velmi obmedzenu skupinu povazuje za vakcinu (a prezentuje sa tak). Zaroven mi komplikuju zivot velmi caste preockovania (mam na praci aj lepsie veci) a v neposlednej rade vysoka cena tychto vakcin.

Dalsi mozny uhol pohladu je potencialny prinos. U vakcin B je to otazne, ked sa nezaockujes tak maximalne dostanes chripku, ked sa zaockujes tak ju dostanes s nizsou pravdepodobnostou. Pokial niesi rizikova skupina tak chripka pre teba nepredstavuje ohrozenie zdravia/zivota.
U vakcin A je ale situacia ina, tie choroby su tazko (ak vobec) liecitelne, maju tazky priebeh a zanechavaju trvale nasledky (ak teda prezijes co je tiez otazne). U ockovaneho jedinca je sanca ze chorobu dostane prakticky nulova (su zname jednotky pripadov na svete ked ockovany clovek danu chorobu dostal) a KAZDY je rizikova skupina, pretoze tie choroby su tak silne ze bez ohladu na vek, pohlavie, fyzicku silu, proste vzdy vyhravaju a s radostou zabijaju (v najhorsom pripade).

A mojmu pravidlu ze kazdy rok sa chcem dozit o rok viac teda jednoznacne vyhovuju vakciny A (upozornenie: rozdelenie A a B som si urobil ja sam ako vysvetlovaciu pomocku, medicina take pojmy nepozna).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1884
27.2.26 09:13
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat