Očkovat, ano či ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
karamelína
6.8.10 11:20

Náš syn očkovaný není a ani to neplánuju. Tenkrát očkování ještě nebylo hrazeno a tak jsem se o tom bavila s naší doktorkou, jestli ano nebo ne… V televizi furt dávali tu reklamu na Prevenar a člověk fakt nevěděl. Říkala mi, že se za 40 let svý praxe s pneumokokem nesetkala a ani kolegové na školeních neměli tu zkušenost. Takže z mého pohledu, jde více než o riziko nakažení spíše o lobby farmaceutických firem. Tím samozřejmě nepopírám možnost nakažení, ale pravděpodobnost vidím jako nízkou. Myslím, že je spousta nemocí, o kterých pomalu ani nevíme a dítě to může chytit.
Co se týká očkování, máme navíc jen fsme (klíšťovku). S tou jsme začali brzy, ale jen kvůli vysokému infikování klíšťat na Benešovsku, kam jezdíme každý víkend na chatu.
Toť můj názor.

• Citovat
  • Upravit
916
6.8.10 13:03

Bibi, domnívám se, že v ojedinělých případech má očkování svůj význam. Mám 5 dětí a ani jedno nemám proti pneumokokům očkované. Rozhodně jsem proti plošnému očkování. Jestli máte zdravé miminko, neočkovala bych - toť můj osobní názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
6.8.10 13:45

Očkování

Děkuji všem za názory,malinko jsem doufala,že se tu maminky shodnou na jednom,aby se mi lépe rohodovalo,ale je opravdu vidět,že co člověk,to jiný názor. :-) Vím že rozhodnutí bude na mě a mém přiteli,tak snad to bude dobré rozhodnutí,máme čas do konce srpna :think: :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
6.8.10 20:29
bibixx píše:
Angua píše:
Naše doktorka je toho názoru, že je to pro takové malé miminko zbytečná pecka (hexa + pneumokok), ale pneumokoka určitě ano - takže jsme ho dávali v roce - dvě dávky…

Ale teď je to asi jinak s tím hrazeným…

Příspěvek upraven 05.08.10 v 19:47
A není to pozdě očkovat v 1roce?Cetla jsem právě nejvíce jsou ohroženy děti do 1roku :nevim: .Nechci nic zanedbat,ale také si myslím,že je to pro malá miminka velká zátež.Ach jo tak nevím :zed: :zed:

Nám doktorka zas říkala, že nejvíc jsou ohrožené děti, které chodí do kolektivu. Třeba kdybych ho dala v půlroce do jeslí nebo tak. Trochu nás teda strašila plaváním mimin, že tam to určitě chytne hnedka (nechytl nic), jinak do dětských kolektivů nechodíme, kamarádů s dětma moc nemáme, mateřská centra nenavštěvujeme. Takže u nás bylo dost nepravděpodobné, že by k tomu někde kolem baráku na pasekách nebo na procházce ve městě přišel :nevim:

Je to všecko na zvážení, no… Všecko má pro a proti :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
6.8.10 20:48
Angua píše:
bibixx píše:
Angua píše:
Naše doktorka je toho názoru, že je to pro takové malé miminko zbytečná pecka (hexa + pneumokok), ale pneumokoka určitě ano - takže jsme ho dávali v roce - dvě dávky…

Ale teď je to asi jinak s tím hrazeným…

Příspěvek upraven 05.08.10 v 19:47
A není to pozdě očkovat v 1roce?Cetla jsem právě nejvíce jsou ohroženy děti do 1roku :nevim: .Nechci nic zanedbat,ale také si myslím,že je to pro malá miminka velká zátež.Ach jo tak nevím :zed: :zed:

Nám doktorka zas říkala, že nejvíc jsou ohrožené děti, které chodí do kolektivu. Třeba kdybych ho dala v půlroce do jeslí nebo tak. Trochu nás teda strašila plaváním mimin, že tam to určitě chytne hnedka (nechytl nic), jinak do dětských kolektivů nechodíme, kamarádů s dětma moc nemáme, mateřská centra nenavštěvujeme. Takže u nás bylo dost nepravděpodobné, že by k tomu někde kolem baráku na pasekách nebo na procházce ve městě přišel :nevim:

Je to všecko na zvážení, no… Všecko má pro a proti :-?

Takže ty si své mimi očkovat nenechala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
6.8.10 21:07

No, je očkovaný proti těm normálním věcem - tbc v porodnici, hexa - zatím 3 dávky a ten Prevenar v 13. a 15. měsíci. Že bych neočkovala vůbec, to bych si zas nelajzla :mrgreen:

Ten předchozí příspěvek byl o pneumokokovi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
6.8.10 21:17

a co je povinné?? Vůbec se v tom nevyznám?? Například mně se nikdo neptal ani v porodnici, jestli chci nebo nechci, řekly že berou malého a píchnou ho.
Docela mně udivuje, jak některé maminky píší - mám, nemám, uvažujeme.
Ne, že bych se o to nezajímala a nebo nechala malého tak, ale mně přijde, že jsem se setkala s přístupem lékařů jako hotovka, prostě dáme to a to. Nikdy mně nenapadlo přemýšlet, jestli dáme nedáme, jestli to nebo no.
Snad jsem to napsala srozumitelně, jde o to, že se se mnou nic neřeší, ale prostě .. tak za 2 měsíce přijďte na Hexu pak dáme Prevenar, příklad. Ani mně nenapadlo, s doktorkou diskutovat, přišlo mně to jako, že ona o tom rozhoduje… :nevim:
Ani nevím, jak by hleděla, kdybych řekla, tak a my nedojdem, my to nedáme. To si tam můžete říct??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
6.8.10 21:29
kvaček píše:
a co je povinné?? Vůbec se v tom nevyznám?? Například mně se nikdo neptal ani v porodnici, jestli chci nebo nechci, řekly že berou malého a píchnou ho.
Docela mně udivuje, jak některé maminky píší - mám, nemám, uvažujeme.
Ne, že bych se o to nezajímala a nebo nechala malého tak, ale mně přijde, že jsem se setkala s přístupem lékařů jako hotovka, prostě dáme to a to. Nikdy mně nenapadlo přemýšlet, jestli dáme nedáme, jestli to nebo no.
Snad jsem to napsala srozumitelně, jde o to, že se se mnou nic neřeší, ale prostě .. tak za 2 měsíce přijďte na Hexu pak dáme Prevenar, příklad. Ani mně nenapadlo, s doktorkou diskutovat, přišlo mně to jako, že ona o tom rozhoduje… :nevim:
Ani nevím, jak by hleděla, kdybych řekla, tak a my nedojdem, my to nedáme. To si tam můžete říct??

Ahojky já se tu ptám na očkování proti pneumokokům a to je nepovinne a maminky si to rozhodují samy.tebe se doktorka na to neptala?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
6.8.10 21:44

ne, ne, asi budu za tele, ale opravu jsem myslela, že to je povinné, a teprve nás to čeká za týden

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
916
6.8.10 21:56

Kvačko, za dítě zodpovídáš ty. Doktorka ti nemá co nařizovat. Já neočkuji ani většinu povinných vakcín. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
6.8.10 22:00

TBC a hexa, pokud vím, povinná je. Pneumokok není. Divím se, že se tě nezeptala, ale asi je o to očkování takový zájem (teď, když je zadara), že ho bere každá maminka a tak jí ani nenapadlo, že bys byla proti :nevim: Myslím, že kdybys řekla, že si pneumokoka nepřeješ, tak by ti dle svého stanoviska (některé opravdu vehementně div nevnucují vše) řekla svůj názor, ale určitě by se neměla nějak urazit. Je to přeci tvé rozhodnutí.

A k věci…já mám Lukáška očkovaného synflorixem (od 3. měsíce vždy společně s hexou). Neplechu udělalo až poslední očkování teď po roce, kdy měl jednu nožičku v místě pichu dost nateklou a horkou. Naštěstí se nezdálo, že jemu by to vadilo (to já z toho byla úplně šílená) a nevím, zda to byla hexa či synflorix, protože si nepamatuju, do které nožky dostal co.
Jeden bratr trpíval strašně moc na záněty středního ucha a druhý má těžkou vadu sluchu (ne z pneumokoka-to má z mnohem více příčin).

Nemůžu ti poradit, zda máš či nemáš, nebo kdy své dítě očkovat. Ať se rozhodneš jakkoliv, bude to správně :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
milos22
12.9.10 01:55

neuveritelne

Toto je katastrofa…kupte si nejakou tu knihu a pak rozhodujte. Pediatr vam neporadi, neni to v jeho zajmu, cim vice ockuje tim vice penez dostane, vase dite ho nezajima naivky. Chci videt co budete delat az vase dite dostane detskou cukrovku, nebo ochrne nebo nedej boze umre nasledkem ockovani, pediatr vam na to rekne SIDS a vy reknete hmmmm smula…hrajete tu ruskou ruletu se zdravim vasich deti a nemluve o tom ze jsou vsechna ockovani uplne k nicemu a zbytecna. Az prectete vsechno todle, tak dejte vedet co si myslite o ockovani deti…pokut to vubec pochopite :-)
Očkování - pro a proti, Martin Hirte 2009
Očkování - obchod se strachem, Gerhard Buchwald, 2009
Očkování - pro a proti - příručka pro individuální rozhodnutí k očkování, Martin Hirte, 2002
Problémy s očkováním, Randall Neustaedter, 1995
 http://www.prozdravi.cz/…-miller.html

• Citovat
  • Upravit
10482
14.9.10 01:12

pneumokoka od 5měsíců, po třech dávkách pak hexa.
nemohli jsme očkovat kvůli vysokým jaterním testům po novorozeneckém ikteru, prevenar nám povolili až v 5m, hexu až od 7m, ale naše dr. neočkuje nikdy tyhle vakcíny společně, domnívá se, že je to velká zátěž, ta proto až od 8m.

pro druhého prcka máme jasno. začneme opět prevenarem, od 3m, a od 6m pak hexu. kterou z vakcín ale vybrat nevím - také to budu řešit. do vánoc (narození) času dost.. poradím se se svým pediatrem a manžel s kolegy..

za mě určitě očkovat co nejdříve, největší význam to má do dvou let, jako ochrana proti invazivním pneumokokům, ale jakou vakcínu vybrat neporadím. - co se také poptat u svého pediatra?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9868
14.9.10 08:26

TBC
Vojtíšek se narodil předčasně (33+3) a tbc jsme vynechali, s tím, že ho dostane až po povinném očkování v cca 2 letech.
Teď to vypadá, že ho ani dostat nemusí, ale přesto zrovna tbc bych mu ráda nechala dát.

pneumokok má hexu+synflorix, není pravda, že očkování současně je větší zátěž. na tyto neživé vakcíny se tvoří jedna imunitní odpověď, takže opak je pravdou - větší zátěž je očkování postupně.
nyní bych nechala dát Prevenar 13, ten tehdy ještě nebyl.

meningokok C také jsem nechala dát, na rozdíl od klíštové encefalitidy, která probíhá u dětí cca do 4 let jako chřipka, a proto se doporučuje očkovat až po 4.roce, meningitida je šíleně rychlá, třeba 48hodin…
a to teda fakt nehodlám riskovat.
do roka se daávají 2 dávky, od roka jedna, stojí kolem 800,–.

je taky pravda, že s Vojtíkem mezi děti chodím. plaveme, družíme se.
na to je také dobré pomyslet.

Vojtík neměl třeba (zatím) žádné potíže s oušky, kdežto kamrádky syn, která „blbne“ s očkováním a vymýšlí, jak co oočkovat jinak, a pneumo rozhodně ne a nejlépe by ho neočkovala vůbec (takové sobecké vůči ostatním dětem, že) tak Josífek měl do roka třeba 5× hnisavý zánět středního ucha.
no ale samozřejmě těžko říct, zda by se tomu s očko vyhnul :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Markéta Melicharová
14.9.10 10:02
obrazek píše:
TBC

je taky pravda, že s Vojtíkem mezi děti chodím. plaveme, družíme se.
na to je také dobré pomyslet.

Vojtík neměl třeba (zatím) žádné potíže s oušky, kdežto kamrádky syn, která „blbne“ s očkováním a vymýšlí, jak co oočkovat jinak, a pneumo rozhodně ne a nejlépe by ho neočkovala vůbec (takové sobecké vůči ostatním dětem, že) tak Josífek měl do roka třeba 5× hnisavý zánět středního ucha.
no ale samozřejmě těžko říct, zda by se tomu s očko vyhnul :nevim:

Obrázku, jak jsi myslela, že by se mělo myslet na to, že se družíte? Jakou to má s očkováním souvislost?

Jinak já neočkuji a děti neměly zánět středního ucha ani jednou /a to jich mám 5/. Svoji nejmladší dceru neočkuji vůbec, proč je to sobecké?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek