Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Ahoj, pořád zvažuji jestli se dát naočkovat proti klíštové encefalitidě? Dost se o tom ted' mluví, že je čím dál více nakažených klíštat. Jaké máte s tímto očkováním zkušenosti, nemá to nějaké nežádoucí učinky? Děkuji za názory.
Kamarádka dětská lékařka z Motola mě od tohoto očkování odradila. Klíšťová encefalitida má prý totiž nejhorší komplikace u starších lidí nikoliv u dětí. I náš pediatr radí očkovat až větší děti.
No já myslela dát naočkovat dospělého. U malého mě doktorka také říkala že abych počkala do školního věku.
pokud jste nebo často jezdíte do místa s častým výskytem nakažených klíšťat, tak asi jo…ale jinak ne
Tak my jsme se nechali naočkovat loni, hromadně, celá rodina. Letos nás má čekat 3.dávka. Doktorka nějak u malého neprotestovala a to ona není zastánce očkování. Jen nevím jak teď…3. dávku máme mít myslím nejpozději do května a já jsem těhotná. Tak teď musím dořešit, jestli mi ji dají, nebo jestli celé očkování u mě propadne. Nevíte náhodou někdo?
já nevim, jestli to propadne, ale rozhodně bych se v těhotenství očkovat nenechala
Nejrelevantnější informace i stran toho, do kdy musí být ta poslední dávka, ti řekne očkovací centrum
Já sem očkovaná od dětství, vedlejší účinky žádné. Malého nechám naočkovat po létě aby na to další léto už byl chráněný.
Leska myslím, že v těhotenství se očkování nedoporučuje, ale to ti nejlépe řekne doktor. Já v těhotenství byla na přeočkování, protože sem o tom ještě nevěděla a malej je v pořádku. I gynekolog říkal, že to je v pohodě, že se to jen nedoporučuje ne že by to bylo vysloveně nebezpečné, ale jistota je jistota, tak proč to riskovat, že ![]()
Příspěvek upraven 14.01.11 v 20:58
ahoj, my očkovaní zatím nejsme, i když v endemické oblasti bohužel jsme. Děti očkovat nechám až ve školním věku, pediatrička mi říkala, že neurologové do 5 let to nedoporučují očkovat, navíc mají teď dost jiných očkování povinných, tak počkáme. Spíš tlačím na své rodiče (oba kolem 60 let), protože u těch se bojím víc a hlavně, chodí hodně do lesa a taťka je vyloženě magnet na klíšťata, moje mamka se 5 let léčila z hnusné boreliozy, takže u nich to vidím jak dost důležité. Bohužel mám z práce zkušenost, že jeden kolega v důchodu na to zemřel - byl nějak přes 60 let, žil na chalupě, denně v lese, jednou se v noci probudil a zjistil, že nepohne nohama, hrozná bolest, z posledních sil se doplazil k telefonu a zavolal kamarádovi /bohužel žil sám, vdovec/, kamarád poslal RZP, přijeli, vylomili dveře a našli ho mrtvého. Prý první fáze - a la chřipka, se vůbec nemusí projevit a to druhé už mělo rychlý spád.
Byl to moc hodný člověk, zdravý, pořád v lese…
Gabinka1 píše:
já nevim, jestli to propadne, ale rozhodně bych se v těhotenství očkovat nenechalaNejrelevantnější informace i stran toho, do kdy musí být ta poslední dávka, ti řekne očkovací centrum
Obecně se očkování v těhotenství nedoporučuje. Ne, že by byl prokázaný nějaký škodlivý účinek, ale proto, že nikdo si nedovolí testovat na těhotných (a nikdo to ani nedovolí), takže to není dost otestované. Je to hlavně na doktorovi, aby zvážil, co je větší riziko - jestli očkovat nebo ne.
Leska píše:
Tak my jsme se nechali naočkovat loni, hromadně, celá rodina. Letos nás má čekat 3.dávka. Doktorka nějak u malého neprotestovala a to ona není zastánce očkování. Jen nevím jak teď…3. dávku máme mít myslím nejpozději do května a já jsem těhotná. Tak teď musím dořešit, jestli mi ji dají, nebo jestli celé očkování u mě propadne. Nevíte náhodou někdo?
Lesko,tak zrovna na tohle jsem se ptala gyndare,a on rekl,ze zadnej problem s ockovanim,i kdyz budu tehu,ze aspon mimco bude naockovany tez.
já to chápu. Šlo mi jen o to, že v očkovacím centru jí dají lepší informace, co se týče intervalů a případného způsobu doočkování.
Dost se jejich informace liší od informací, které dostáváme od lékařů v ordinacích (speciálně co se intervalů a pak nátlaku na očkování kvůli případnému promeškání týče)
Betty03 píše:
ahoj, my očkovaní zatím nejsme, i když v endemické oblasti bohužel jsme. Děti očkovat nechám až ve školním věku, pediatrička mi říkala, že neurologové do 5 let to nedoporučují očkovat, navíc mají teď dost jiných očkování povinných, tak počkáme. Spíš tlačím na své rodiče (oba kolem 60 let), protože u těch se bojím víc a hlavně, chodí hodně do lesa a taťka je vyloženě magnet na klíšťata, moje mamka se 5 let léčila z hnusné boreliozy, takže u nich to vidím jak dost důležité. Bohužel mám z práce zkušenost, že jeden kolega v důchodu na to zemřel - byl nějak přes 60 let, žil na chalupě, denně v lese, jednou se v noci probudil a zjistil, že nepohne nohama, hrozná bolest, z posledních sil se doplazil k telefonu a zavolal kamarádovi /bohužel žil sám, vdovec/, kamarád poslal RZP, přijeli, vylomili dveře a našli ho mrtvého. Prý první fáze - a la chřipka, se vůbec nemusí projevit a to druhé už mělo rychlý spád.Byl to moc hodný člověk, zdravý, pořád v lese…
To já vím, že to proti borelii není, jen jsem tím dokumentovala, že rodiče zkrátka s klíšťaty do kontaktu přijdou často. Vakcína na borelii se vyvíjí, tu já osobně bych ještě raději, protože ta se přenáší mnohem častěji a je jí infikováno víc klíšťat i další hmyz, muchničky např. Ale tu encefalitidu bych pro rodiče ráda už teď.
My jsme v oblasti velkého výskytu klíšťat - prakticky žijeme na samotě přímo v lese.
My dospělí nejsme očkovaní. Já jsem otěhotněla, když jsem měla jít na přeočkování ,takže jsem nešla a propadlo to. Tenkrát jsem to zjišťovala a prý v těhotenství se to očkování nedoporučuje.
Já jsem někde slyšela, že prý když se klíště vyndá nejpozdějí do 24 hodin, tak prý to není nebezpečné (i když by bylo infikované). Nevíte někdo, co je na tom pravdy?
Z toho jsem si odvodila, že tu vakcínu nebudu u malých dětí riskovat. Dokoud jsou malí a jsou jen doma, tak je každý večer stejně prohlížím. Až budou větší a budou třeba jezdit na tábory a školy v přírodě, tak je očkovat nechám.
Nás dospělé bych každopádně chtěla nechat očkovat.
ahoj, taky jsem to četla, o těch 24 hod., jde pak taky o extrakci klíštěte, dělat to dobře. Borelie jsou podstatně nakažlivější /to ovšem očkování zatím neřeší/, ty jsou na povrchu klíštěte a infikovanost je prý velmi vysoká. Borelie se tedy dostane do kontaktu s rankou již tím, že se klíště dotýká těla. Virus encefalitidy má klíště „v sobě“ a do těla se dostane, když klíště je přistáté, tak do rány vstřikuje látku, která brání, aby se krev srážela, aby ji mohlo sát. Pakliže se klíště neodborně vytáhne, tj. zmáčkne, dusí apod., tak vstříkne do rány „obsah střev“ a s ním i ten virus. Tak nějak laicky si pamatuju, že jsem to slyšela. Když je dlouho přisáté, dostává se ten virus i s tím, co vstřikuje do rány. Takže opravdu, když rychle odstraníme, měla by se rizika nákazy hodně eliminovat /100% to asi nebude/.