Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. Taky si tu trochu pripadam divna ![]()
Ale kdyz jsem se tak zamyslala, tak se nam snad jeste nikdy nestalo, ze by detem neco nabizel nekdo uplne cizi… ![]()
Proste vzdycky to bili znami, pratele, ucitele… proste lide, od kterych je normalni si vzit nabidnutou vec..
Tak když jsme na hřišti a máme třeba sušenky tak se nejdřív zeptám maminky dítěte jestli můžu nabídnout.
Učím od mala že nesmí brát od cizích a snažím se jim i vštěpovat od mala že když má jiná maminka na hřišti sušenky tak že se k ní nemají hned hrnout se slovy dej mi to, ale že se musí slušně zeptat. Naše starší dcera je hrozný žebrák, mohla by se tím živit
a musím to krotit zatím já. (Opravdu stačí když nějaká maminka řekne svému dítě pojď já ti dám banán, a holka už na nich visí že chce taky
, člověk aby se za ní styděl.
A jinak když u mě nějaké dítě pochtívá sušenku, nebo po dceři, tak rychle hledám souhlas maminky, právě kvůli např. alergii. Sama jsem alergik a vím jaké jsou s tím problémy.
Když byly holce asi tři, tak ji na zastávce místní bezdomovec dal cokoladovy bonbóny zabalený v orig. obalu/ s tím, ze je moc hezká princezna. Dcera si je vzala a ja ji hned v podchodu musela vysvětlit, ze si nemá brát věci od cizích kvůli nemocem atd. Bonbóny jsme nechaly na zábradlí a šly koupit jiný /čistý/ Při ty příležitosti jsem ji i vysvětlila, ze některý lidi lákají děti na sladkosti a pak je ukradnou, takže s cizími se nebavime.jen s těmi, co maminka nebo tatínek pozdraví.
Mně nabízely dokonce pro malýho v Globusu párek!!! Synovi bylo kolem roku, takže se prodavačce dostalo mého zděšení, že v žádném případě. Studený párek ročnímu dítěti…, já myslela, že si ze mne dělá prodačka srandu.
Venku si to nikdo zatím z cizích nedovolil. Přijde mi to nevhodné nabízet malému dítěti něco, když ostatní neví, jaké mají stravovací zvyklosti (alergie, nejí sladkosti typu Brumík…). Je jasné, že dítě bude chtít pravděpodobně ochutnat. Ale nabízející by se měl zeptat vždy rodičů, zda smí nabídnout. A to nehodnotím hygienické záležitosti (cizí ruce na sušence bez obalu).
Jak učit, aby si syn nic od nikoho nebral, to zatím nemám odzkoušeno.
A b tramvaji jsme uvolnilymísto k sezení starému pánovi /holka dva a půl/ a on za odmenu vyndal z kapsy nějaký bonbón. No a to jsou přesně důvody, proč učím, ze si brát od cizích nesmí, dokud to ja nedovolím.
Přidám tedy svou zkoušenost odtud ze severu Čech. Malé jsou necelé tři roky. Již zhruba od jednoho roku jejího věku se tu opakovaně setkávám s tím, že jí při placení v obchodech prodávající chce něco navíc strčit - sladkost - bonbón, lízátko, jednou i Vietnamec v takové jejich večerce, kam jdeme opravdu vyjímečně. Malou rozhodně nešidíme, ale slakostti jí dost hlídáme - trpí na zažívací potíže. Tohle nabízení se mi vůbc nelíbí. Snad jenom jednou nebo dvakrát se stalo, že se ten dotyčný přeem zeptal slušně, jestli jí to může nebo nemůže dát. Zpravidla se to snažím odmítnout a vysvětluji ty naše obtíže po tom. Vadí mi to ale ze zásady. Malá je docela do světa, družná, upovídaná. Je tady ovšem spousta pofidérních lidí a té obezřetnosti jí učíme už od malička, protože by opravdu skoro s každým pro svou otevřenost šla.
takže, má zkušenost je taková, že sladkosti strkané tímto způsobem zpravidla odmítáme. Bereme bonbón jako bolestné od její dětské doktorky - ta si jí tady taky takhle naučila, jinde ne. ![]()
Já to zase vidím do jisté míry tak, že pokud maminka nechce, aby jejímu dítěti někdo cokoliv dával(zejména na hřišti, a bavím se o dětech v batolecím věku), tak si to dítě hlídám, jsem mu takříkajíc „za zadkem“. vemte si to, přijde ke mě cizí dítě, moje dti papají, cizí se tváří velmi hladově, no pokud má maminku na doslech, tak se zeptám, ale ono se taky stává, že maminka sedí zabraná do důležitého rozhovoru s kamarádkou na druhé straně hřiště, 50m ode mě. POkud má mé dítě alergii, nebo spešl potravní návyky, tak si ho hlídám, a když vidím že k někomu kdo má jídlo jde, tak jdu za ním, a předejdu tomu že něco dostane do ruky
![]()
@Petra Z píše:
Tak když jsme na hřišti a máme třeba sušenky tak se nejdřív zeptám maminky dítěte jestli můžu nabídnout.
Také to tak dělám…a přijde mi to jako solidní jednání, neboť nevím, zda to dotyčné dítě na něco netrpí
a očekávám, že to bude i naopak… ![]()
@slavuska1 píše:
Já to zase vidím do jisté míry tak, že pokud maminka nechce, aby jejímu dítěti někdo cokoliv dával(zejména na hřišti, a bavím se o dětech v batolecím věku), tak si to dítě hlídám, jsem mu takříkajíc „za zadkem“. vemte si to, přijde ke mě cizí dítě, moje dti papají, cizí se tváří velmi hladově, no pokud má maminku na doslech, tak se zeptám, ale ono se taky stává, že maminka sedí zabraná do důležitého rozhovoru s kamarádkou na druhé straně hřiště, 50m ode mě. POkud má mé dítě alergii, nebo spešl potravní návyky, tak si ho hlídám, a když vidím že k někomu kdo má jídlo jde, tak jdu za ním, a předejdu tomu že něco dostane do ruky![]()
Tak mu řeknu, ať se zeptá maminky, jestli si může vzít, že bych mu ráda dala, ale prostě nevím, zda mu můžu dát…a ať si vypadá „hladově“ jak chce… ![]()
@Lenka512 přesně
A pokud je ditko starší tak ho pošlu za maminkou at se ji zeptá, jestli si muze dat bonbon, sušenky nebo co zrovna mame
@Lenka512 píše:
Tak mu řeknu, ať se zeptá maminky, jestli si může vzít, že bych mu ráda dala, ale prostě nevím, zda mu můžu dát…a ať si vypadá „hladově“ jak chce…
tak spousta batolat nemluví
a jako pokud u mě stojí půl minuty, a maminku na druhým konci hřiště to nevzrušuje, nevstane že by se šla podívat, co se děje, tak klidně dám, klidně mě ukamenujte
jak se říká, podle sebe soudím tebe, a já mít doma malýho alergika, nebo dítě kterému nepovolím sladkosti, tak startuju, jakmile se ke komukoliv dospělému přiblíží
starší do roka půl nedostal nic sladkého, ale taky jsem mu byla furt v patách, rozhodně jsem se z druhé strany hřiště nekoukala, jak stojí u paní, která má v ruce brumíka, abych to následně dítěti rvala z ruky, a paní ještě vynadala
![]()
@slavuska1 No já se taky přiznám, že jsem stejně nezodpovědná „cizí maminka“ ![]()
@slavuska1 @hanka.br.
Já prostě nedám…ať si kouká jak chce ![]()
Jako dám ráda, ale prostě když nevím, tak nedám… ![]()