Od kdy a jaké kvalitní kravské mléko?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Také fávám přenost pasterizovanému mléku před UHT. Ale označení „krabicové bych NIKDY nedala“ mi přijde přehnané. Oproti čertvému mu „jen“ chybí některé vitaminy. Není nijak škodlivé či toxické oproti pasterizovanému. Takže poku jedemme na dovolenou, není k dispozici lednice nebo se poveze delší cestu mimo lednici, dám přenost krabicáku, aniž bych z toho měla černé svědomí.
Jinak „čerstvá mléka“ v obchodních řetězcích jsou vysokopassterizované, za vyšší st, teploty. Doma si můžete provést klasickou pasterizaci při min. Nechat projít varem z hlediska bakteriální kontaminace nestačí. Já jsem na nějaké míchání, měření a udržování konstantní teploty zdechlá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ema N. píše:
tohle je samozrejme nazor, ale pokud ho doma prevaris, tak take znicis potrebne vitaminy apod. A prevarit se pro male deti rozhodne musi, protoze pro takhle male deti (min. do 3let) neni cerstve mleko vhodne…takze pro me je lepsi varianta krabicove (i vzhledem k tomu, ze je doporucene opravdu odbornikem - dlouholetym vyzkumem), protoze to mohu malemu davat bez obavy, ze se mu po nem neco stane…
ale ja tento nazor pouze prezentuji, nikomu ho necpu…![]()
![]()
![]()
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj má od 13měsíců kaše z plnotučného čerstvého mléka, dělám do něj i pudinky. Na pití má zatím UM, ale už mám poslední kuponek na krabici a tak bych chtěla aby pil už normální. Kupuju Olma plnotučné čerstvé /Selské mléko/ stojí asi 28Kč. Když natrefím na jinou značku koupím i tu, záleží kde zrovna jdu do obchodu.
Krabicové nepiju ani já, kupuju si většinou polotučné čerstvé v plastové lahvi, bývají na něj někdy akce, takže stojí tak do 16kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kulišanda píše:
No nechci nic říkat, ale proč odsuzujete to krabicové? Liší se v tom, že projde technologíí UHT - to znamená po několik vteřin je vystaveno velmi vysoké teplotě, čímž se zničí všechny zárodky a bakterie. Proto pak vydrží tak dlouho. Tím, že převaříte mléko z automatu, z něj uděláte v podstatě uplně stejné jako je v krabici. Toť vše. Takže to z mlékomatu má cenu kupovat na sýry, smatanu atd, pro dospělého na pití ale provést pouze šetrnou pasteraci, dítěti bych ho nedávala. Převařením se změní chuť a všchny plusy čerstvého mléka se ztratí… Takže za mě - dítěti klidně plnotučné z krabice, je to pořád mléko, jen hodně zahřáté a zchlazené.
Plně souhlasím. V dnešní době, navíc jsou krabicová mléka, tak moc hlídána, že ani nejde, aby bylo nekvalitní. Pořád je to mléko, ať je z lahve nebo z krabice, nebo mlékomatu. Liší se jen úpravou. Mimochodem na čerstvé mléko bez UHT, vám může dítě reagovat velice špatně. Může přijít i průjem, jelikož to mléko má v sobě více tuku a kultur, které toto bez převaření způsobují. Dospělí člověk, většinou mléko stráví dobře, ale dokážete si představit, co to může udělat s malým dítětem? Takže vše je jen na uvážení matky, co se rozhodne vybrat a vyzkoušet,,ale chtělo by to zvážit i možná rizika, která mohou nastat. Toto je odborná rada.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím a oživuji debatu ![]()
Sice jsem jí přečetla, ale nějak jsem se v tom ztratila…mimo to jsem zkoumala i na internetu jak to je a překvapilo mě, že podle nejnovějších studií se může kravské mléko na pití dávat dětem už od roka (dříve se doporučovalo až od dvou či spíše tří let).
Svojí 15 měsíční dceru ráno a večer kojím, ale vzhledem k tomu, že se mi už potřetí vrátil zánět ucha, tak si budu muset jít pro ATB a skončit s kojením…bohužel… ![]()
UM kupovat nebudu, to mi připadá zbytečný, ale nějak jsem se ztratila v tom jestli je lepší krabicové plnotučné, krabicové polotučné nebo čerstvé mléko, které vydrží jen pár dní (přístup mám k pojízdné prodejně od farmáře) a nebo mléko v lahvi (např. třeba ta Olma).
Díky za vaše názory ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evikus podle me idealne plnotucne bio pasterovane, nekdo muze rikat, ze je to mleko mrtve i kdyz je jen pasterovane, ale osobne bych nemela odvahu dat rocakovi cerstve nepasterovane ci pasterovat doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To me taky zajima. Starsi byl na UM tak do roka a pul, kase atd jsem teda varila z klasickyho. Pak od toho roka a pul klasicky mliko
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bibi239 Prosím tě a krabicové mléko je pasterované nebo ne?
To o kterém píšeš je teda asi to v plastové lahvi co se běžně koupí v supermarketech?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evikus Tak ono to dítě mlíko jako mlíko nějak extra v tomhle věku nepotřebuje. Pokud má mlíko rádo a pilo by ho pravidelně jednou a víckrát denně, tak plnotučné a to čerstvé (paterizované nebo jinak šetrně tepelně ošetřené).
Já teda dávala donedávna UM, na vaření (občas pudink, br. kaše) ale používám polotučné krabicové.
Po vysazení UM nehodlám dítěti pravidelné dávat žádné mléko, mám u něj podezření, že věkem začal hůř tolerovat laktózu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evikus je mleko trvanlive, to je to v tetrapacich mimo chladak, pak pasterovane, to je jak v lahvi tak maji i krabice, je chlazene a musi se spotrebovat vetsinou do tydne az dvou. A pak je opravdu cerstve od kravy, ktere nijak upravene neni, to se treba u nas prodavalo v mlekomatu, trvanlivost snad dva az tri dny.
Takze za me to prostredni, ani uplne mrtvy s trvanlivosti nekolik mesicu, ani to uplne zivy. Vyraz cerstve se mi prici pouzivat, i kdyz je tak oznacovane, cerstve neni, ale prijde mi bezpecnejsi nez neupravene
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evikus píše:
@Bibi239 Prosím tě a krabicové mléko je pasterované nebo ne?To o kterém píšeš je teda asi to v plastové lahvi co se běžně koupí v supermarketech?
Krabicové je UHT (ultra high temperatute), takže určitě je tepelně upravené. Pasterizace je tuším mnohem šetrnější „sterilizační“ technologický postup.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, malý má 15m a dávám mu mlíčko z farmy, které si doma vždy převařím, jezdím si co dva dny pro čerstvé a moc mu chutná:-) Ještě ho teda i ředím vodou v poměru 2:1 (mléko:voda):-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evikus určitě bych si pozjišťovala jestli je opravdu nutné přestat kvůli ATB kojit, je opravdu jen hodně málo léků s kterými je kojení vyloučeno (týká se to spíše chemo atd…), většinou jen dr. nemají chuť a náladu hledat informace o léku
pokud by jste se rozhodla i přesto ukončit kojení a hledala alternativu, teď se hodně doporučuje i rostlinné mléko (rýžové, kokosové, makové…), kravské mléko pokud možno dávat opravdu až později, kolem toho třetího roku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bibi239 Díky moc. K nám jezdí s tímhle mlékem:
http://www.mlekozfarmy.cz/…elske-mleko/
Je sice přímo od krávy, ale pasterizované je, takže snad by to šlo.
@Svistice No taky jsem četla zajímavý článek od paní Margit Slimákové a ta teda taky psala, že UM vůbec a kravské vlastně dítě taky nepotřebuje…jenže taky doporučuje kojit do tří let…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evikus Ono MM je prostě nejvíc uzpůsobeno dítěti a tomu se minimálně do těch 3 let vyvýjí zažívací trakt. Všechno ostatní je pro něj v podstatě náhražka.
Já ale spíš tím svým příspěvkem měla na mysli, že spousta maminek si pod vlivem masáže typu „mlíko obsahuje vysoké množství vápníku důležitého pro růst“ myslí, že pokud dítě přestane pít mlíko, tak bude mít nedostatek vápníku apod. Jenže už se neví, že ač mlíko skutečně bohaté na vápník je, tak lidský organismus ho neumí z mlíka nějak extra zpracovat.
Takže pokud nebudeš moct kojit, nebudeš dávat UM, nebudeš dávat pít kravské mléko, ale budeš dítěti podávat jinou stravu s dostatkem využitelého vápníku, tak se prdku stane.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit