Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminy,
mám dilema ohledně botiček pro 9ti měsíční dceru. Poradíte mi jak jste to dělaly Vy? A jak to vaše ratolesti přežily?:-)
Cca v polovině devátého měsíce se začala stavět v ohrádce a v postýlce a od té doby jí to hrozně baví. Chodí bez problémů okolo ohrádky i nábytku, ale je ještě trochu nejistá a občas padá. Pokud nemá oporu leze po kolenou po celém bytě jak ještěrka. Moje máma s tchýní se ne a ne shodnout, kdy dát botičky. Jedna tvrdí, že hned, druhá, že až začne opravdu chodit. V kurzu plavání nám říkali, že když začneme dávat botičky ve chvíli, kdy ještě leze, začne pak chodit po špičkách. Na internetu jsem našla také spoustu rozdílných názorů. Některé děti běhají jen v ponožkách, jiné jsou sešněrované v pevných botičkách. Opravdu nevím co si vybrat. Budu vděčná za Vaši radu.
Máte zkušenosti s pražskými obchody s dětskou obuví?
Ariana
ahoj Ariano,
mam 9mesicniho chlapecka, ktery stoji a obchazi nabytek bez problemu uz nekolik tydnu. Na radu detske lekarky mame pevne-chodici boticky od chvile, kdy se postavil. Je to pry lepsi z toho duvodu, ze bota drzi nozku a „neklinka“, dite je tak ve vetsim bezpeci. Take se botky tolik nesmekaji. Rozhodne bych decko nenechala jen v ponoztickach. Ohledne obchodu s botkami Ti bohuzel neporadim, nejsem z Prahy.
Mej se krasne,
Lucie+Maxim
Ahojky,
dle informací, které se dostaly ke mě by to bylo tak, že dítko by mělo mít botičky až upřednostňuje chůzi před lezením. Pokud dítko v botičkách lozí, hrozí, že bude chodit s vytočenými špičkami směrem ven. Byla jsem se poradit i ve specializované prodejně dět. obuvi a tam mi řekli, že mám používat ponožky „protizkluzky“. Dcera chodila za ruce a tak jsme poté botky koupili, abychom mohli chodit ven. Domů jsme koupili papučky, ale až začala chodit.
Pro zlíňáky doporučuji prodejnu DPK, která sídlí na internátech. Jsou velmi ochotní a dobře poradí. S normální prodejnou obuvy (Baťa a spol) nemám dobré zkušenosti. Prodavačky vůbec nevěděli o co jde, jak správně určit velikost a jak poznat jestli dítěti boty vyhovují.
Ajka+Lenička 17 měs + Krtčátko 11 tt ![]()
Ahoj,
taky si myslím, že je vhodné dávat botičky až když dítě samostatně chodí (viz vysvětlení Ajky)..
Andrea a Ondrášek (18 měs.)
Ahojda!
Nezbývá mi než souhlasit s Ajkou.Já zkoušela Klárce dávat bačkůrky od doby,kdy se sama postavila,tj. v 8 měsících,ale byla si v bačkorách a později i v botičkách jakoby nejistá a dost zakopávala,i když velikost byla v pořádku.Máme doma plovoucí podlahu,tak jsem to řešila ponožkami „Ábéeskami“,prostě protiskluzovkami.
v bačkorách začala pravidelně chodit až v době,kdy jí chození šlo slušně a téměř nelezla,bylo to v necelých 13 měsících.
Ale jak jsi sama řekla,co člověk,to jiný názor.Zkus se pooradit s lékařem,nejlépe s ortopedem.
Ještě k nákupu botiček.Nejlepší jsou botky s logem žirafy,jsou atestované pro děti.
Zdraví Hanka
Ahoj Ariano!
Taky jsem řešila botičky. Máme osmiměsíčního Štěpánka, který se postavil týden před tím než mu bylo sedm měsíců. Moje mamča s taťkou říkali hned, že musí mít botičky.Ptala jsem se kamarádek co taky mají malé špunty a více zkušeností, ale je to těžký. Jedna říká ne a druhá ano. Ale převažovalo to ano a i naše doktorka schvalovala botky, když už stojí. Nevěděla jsem jaké koupit. Mají třeba hezké na zip, které mu koupila babička s dědou, ale vyzouvají se a nedrží nožky pevně. Nakonec jsme koupili v obuvi obyčejné bačkurky, které jsou kotníčkové a na šněrování. Stáli necelých 150 Kč a v těch se to panečku šlape. Určitě je zkus. Nejmenší měli 11 1/2, takže nám padli akorát. Tak uvidíš.
Měj se
Simona
Ahoj,
musím se přidat k názoru, že botičky až začne chodit. Malý je narozený v březnu, a tak přes zimu jsem mu dávala botičky někdy do kočárku, když se mi zdálo, že mu jenom v ponožkách bude ve fusaku zima. Ale v botičkách (papučkách) po bytě nelozil. I moje dětská doktorka byla téhož názoru a dokonce mi říkala, že může po bytě chodit bez papuček, jen tak.
Pa Helča + Ondrášek 22měsíců + 26tt
Ja jsem cetla dva clanky a oba doporucovaly nozky obouvat az pote, co dite samostatne chodi. Tak jsem se tim ridila a ted uz Luky nosi boty a zvlada je v pohode.
Ahoj Ariano,
Já jsem se synem chodila s nožičkama na rehabilitaci, kde nás kontrolovali, i když už měl nožky v pořádku. Rozhodně mi doporučovali na doma protiskluzky. Ta nožička prý potřebuje kontakt s podložkou (přes podrážku ho skoro nemá), protože se tím balancováním tvoří klenba. I proto by v létě měly děti být co nejvíc bosky venku. Pokud má ta nožka jen trošku špatné postavení, za týden je ta bota podle toho vyšlápnutá (můžu potvrdit) a pak je v té botě jako ve špatné dlaze. Botičky na ven jsme dávali až doopravdy slušně chodil.
Musím se ohradit proti názoru, že boty se žirafou jsou nejlepší, vyšlo to i v testu MF Dnes. Nám na rehab. každé boty kontrolovali a moc jich neprošlo. Musí mít pevný opatek (na což výrobci kašlou), pružnou podrážku (ale hodně ohebnou), měly by být šněrovací, aby se daly utáhnout podle potřeby a měly by být kožené. Podle těchto kritérií se slušné boty takřka nedají sehnat. Ale určitě se vyplatí aspoň se o to pokusit. Z Prahy nejsem, takže v tomto bodě neporadím.
Ahoj Jana
Ahoj Ariano,
článek o botičkách napsaný ortopedem jsem Ti poslala mailem. Je to moc dlouhý na to abych to kopírovala sem, v každým případě doporučuje botičky už od doby kdy začíná lézt, nejpozději v době kdy se začne stavět.
Katka
Ahoj holky,
děkuji Vám všem za příspěvky. Jsem zas o něco moudřejší.:-)
Lucince rostou zoubky a tak mě už zas dvě noci nenechala pořádně vyspat. Jo, je to velká radost mít miminko.:-) Ale mě minulý týden popolezl moudrák, takže plně chápu jak je to nepříjemné. ![]()
Mějte se moc hezky a ať Vás Vaše ratolesti co nejmíň zlobí.
Ariana
Katko, prosím mohla bys ten článek od ortodepa tady zveřejnit? Jestli je dlouhý, můžeš ho přece poslat jako hlavní příspěvek emimina, určitě by nás to všechny maminky zajímalo. díky Irena
Ahojky,
vim,ze odpovidam trochu pozde,ale muze to poslouzit dalsim maminkam.Kdyz byl muj syn v choditku,tak mel jen ty protiskluzove ponozky(sest mesiciu).Kdyz jsme s nim sly pen a vedely,ze s nami bude chodit za ruce,tak mel takove tenisky s platenou podrazkou a proti skluzovymi cupliky(bylo jaro).Co ja jsem se docetla s ceskych,nemeckych a americkych knich.Nejlepsi pro spravny vyvoj decke slapky je citit podlahu,ci zem.Cily doma behal v protiskl.ponozkach a venku v protiskl. botickach.Az kolem jednoho roku,kdy behal sam bez opory zacal dostavat boticky s pevnou podrazkou,ale vzdy dostatecne ohebnou.To je zaklad. Ne tvrda jako poleno.Taky by mela byt snerovaci ci na suchy zip,aby se mohla sevrit,tak jak potrebuje.Dostat uplnou volnost svym proporcim.Nesvazat nozicku prilis brzy do pevne obuvy je dulezite.Budete ji formovat do tvaru boticky a ne podle jeho potreb.
promyslete to a uznejte za vhodne jak se citite.
Ahoj Barou
Celkem zajímavý článek o obouvání batolat a o obouvání vůbec -
http://www.leatherindustry.cz/zdrava.html
a odpovědi na otázky na stránkách Bati:
http://www.bata.cz/faq.php?…
Souhlasím s Ajkou a ostatními maminkymi, které píšou, že dítě se má obout, až je větší část dne na nohou.
U nás byl problém v tom, že moje holčička má pravou nožičku o něco kratší, ale i tak se začala sama stavět a chodi napřed naboso a to v 15ti měsících. Pak dostala kotníčkové sandálky.
Alice