Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli některá nemá zkušenost s tím, že když dítě začalo spát ve svém pokojíku, začalo se budit v noci méně nebo se přestalo budit úplně. Já mám 7 měsíční holčičku, do šesti měsíců byla plně kojená, takže když se mi v noci probudila, tak jsem jí vždycky nakrmila ode mě, neboť jsem nevěděla, jestli nemá hlad. Teď jí už měsíc přikrmuju, hlad mít v noci určitě nemůže, protože toho přes den sní hodně, ale v noci se stále budí tak 3×-4× a pokud jí nenakrmim, řve jako tygr a stále na nás kouká z postýlky. I jakmile se hneme v poslely, okamžitě zvedne hlavu a sleduje, jestli někam neodcházíme atd. Proto přemýšlím o tom, jestli jí nepřesuneme do jejího pokojíčku, který je vedle našeho z manželem, takže by stejně byla kousek o nás. Možná by to lepší jak pro ní tak pro nás, že by jsme se všichni víc vyspali. Z druhé strany by mi bylo líto, že bych jí neměla v noci u nás u postele. Prosím kdo máte zkušenosti, poraďte. Díky Ela
Ahoj Elinko,
Péťu jsme šoupli do vlastního pokojíku v deseti měsících a klíďo jsem to mohla udělat dřív.
Petřík se přestal budit, skončilo i noční kojení.
Takže určitě zkusit můžeš, kdyby vám to nevyhovovalo, tak se vrátit může vždycky.
Alča.
AHojky,
možná to je věc názoru, ale my jsme provedli přesun našeho syna až před pár dny a chtěl jít dobrovolně (jeho mladší sestře začaly růst zuby, tak ho asi nebavily prokřičené noci). Jsem za to moc ráda, neboť věcí, které dělá dobrovolně momentálně není tolik.
Kdysi jsem četla knihu Jiřiny Prekopové a ta tvrdila, že minimálně do sedmého měsíce by měly děti spát v ložnici s rodiči…
Moje dcera (bude mít 9 měsíců) spala do teď nádherně ve své postýlce, ale momentálně spí se mnou v posteli a opravdu je mnohem větší klid.
Raději si ji dám ke mně do postele, než každou hodinu lítat do vedlejšího pokoje a kontrolovat, co se děje…já nemám ráda vyřvávací metody, tak je to u mě jasná volba…
Další věc je, že kolem osmého měsíce mají děti období, kdy jsou více závislé většinou na maminkách..
Ale znám případ, kdy přesun do vedlejšího pokoje pomohl a dítě se nebudí…asi si to nakonec budeš muset rozhodnou stejně sama ![]()
Tak ať to dobře dopadne, omlouvám se za dlouhý komentář…
Theo, Kryštof 28m, Julie 9m
Ahoj tak nase Terynka ma taky 7 mesiců (skoro
a rozhodne bych ji do pokojicku nedava protoze by to znamelo konec kojeni.Uz tak mam malo mleka.Kojim jenom v noci(3×). A hlad to urcite neni.Myslim si, ze je holt na to prso v noci zvykla. Ale me to nevadi, chtela bych kojit co nejdele. Docela v noci pekne spi budi se jenom na to kojeni a pres den si taky parkrat zdrimne. ![]()
Ahojky,
mám holčičky dvojčátka, noci byli od začátku dost hrozný, a od šesti měsíců do roku nejhorší, vstávala jsem prostě pořád a to jsem jednu z nich už měla v posteli…byla to fakt zábava…
Už jsem nevěděla co s nimi, pokud nedostaly prso, tak taky křičely jako šílené… Ale když jim bylo 14 měsíců, tak manžel řekl dost a přestěhovali jsme je do pokojíčku… Stala se neuvěřitelná věc, první noc se probudily jen jednou a tak jsem je zase nakojila, další noc byla první po 14 měsících, kterou jsem celou spala… Je to asi fakt nevuěřitelný, ale v podstatě ze dne na den začaly spávat celou noc bez kojení, když občas zakřičely, tak jsem tam jen šla, pochovala, pohladila a dala spát a byl klid… Teď je spíš divné, když se mi v noci někdo probudí… Takže doporučuji. Mám ještě čtyřměsíčního prďolku a toho tam chci přestěhovat taky, ale až v létě, až mu bude kolem toho roku…tak snad bude stejně chápavý jako holky… ![]()
Přeju hodně štěsí a co nejdříve spoustu prospaných nocí.
Evásek a robátka
Ahoj.
Opravdu se doporučuje nedávat dítě spát samotné do pokoje dřív než po proběhnutí tzv. „separační krize“, která probíhá +- 7-8 měsíc života. Její skončení se pozná podle toho, že dítě postupně přestane plakat pokaždé, když nevidí matku.
Taky bych byla opatrnější u citlivějších a úzkostněších dětí. Vhodná doba není taky když se v jeho životě děje něco jiného významně stresujícího- odstavení, příchod sourozence atd.
Synovi je 17m a zatím sám nespí.
CIBULKA
Ahoj,
jen chci dodat, taky kojím 3× za noc, ale nakojím a Julie usne..je to prostě záležitost na 10 minut , tudíž maximální pohoda.. absolutně nijak mě to neomezuje…tudíž to vůbec neřeším… starší syn byl větší éro, ale stejně bych ho nepřesunula dřív…
Theo
Ahoj,
malej spí sám už asi 3 neděle. Nejdřív dole ve známém prostředí obýváku, kde jsme spolu spali předtím, a asi 4 dny je přesunutý do vlastního
Spal celou noc, takže už to bylo proveditelné. Necháváme otevřené dveře, takže ráno slyším, když se začne chrouňat.
Separační krizi jsme asi ještě neměli, nebo není tak výrazná, každopádně Pepík nevypadá, že by mu to vadilo - večer usne jako obvykle bez brekání a sám a ráno taky nebrečí, tak se snad ničeho nebojí.
Zkuste a uvidíte…
Věrka
Moje kamarádka má 10měs. mimčo a taky chtělo v noci několikrát kojit. Tak to udělali tak, že dočasně spala ona v obýváku a malej s taťkozu v ložnici aby ji neviděl…ze začátku vždy smutně koukal a čekal na maminku, ale přešlo to a noční kojení si odvykl.
Moje sestra zase syna z nočního kojení převedla na pití čaje z lahve, nemusela ho přikládat, jen když se probudil tak mu dala napít přímo v postýlce čaj a spal dál.
Alenka
Moje kamarádka má 10měs. mimčo a taky chtělo v noci několikrát kojit. Tak to udělali tak, že dočasně spala ona v obýváku a malej s taťkozu v ložnici aby ji neviděl…ze začátku vždy smutně koukal a čekal na maminku, ale přešlo to a noční kojení si odvykl.
Moje sestra zase syna z nočního kojení převedla na pití čaje z lahve, nemusela ho přikládat, jen když se probudil tak mu dala napít přímo v postýlce čaj a spal dál.
Alenka
ahojky
malej spinká ve svým od 3 měsíců - měli jsme s tátou střevní virozu a nechtěli jsme aby to chytl - a taky jsme ho nechtěli budit tak jsme ho odstěhovali - na zkoušku - spal tam výborně tak už tam zůstal
Já nevím - sice byla doba kdy když mě M neviděl tak řval - ve dne - ale kdyby spal u nás tak stejně chodí spát v 20:00 a my kolem 23:00 takže by tam byl 3 hodiny sám… takže to si myslím že až takkový vliv nemá… samozřejmě jsou děti, které se v noci často budí a chtějí jen pohladit , nakojit - prostě mít pocit že tam ta máma je vedle nich… no Michal nebyl jiný… já k němu vstávala nejdřív 2×, pak 3× v půl roce pak4-5× v 9 měsících - máme v jeho pokojíčko gauč tak jsme si tam vždycky nůa chvilku spolu lehli, on se uklidnil a spalo se dál. V 10 měsících se sám odstavil - prostě když viděl prso tak řev největší - tak se v noci přestalo kojit - když jsem mu chtěla dát vodu nebo čaj tak taky řev, no a od předvánoc spí celou noc - v 20:00 jdeme usnout (lehnem si spolu dám sunar, zazpívám pohladím, a dám do postýlky - usne během 15 minut bez řevu - vstává mezi 8-9. V noci se nebudí nebo se vzbudí jednou a to si k němu zase lehnu a uspávám jak večer - teda krom toho sunaru:o)
Jinak jsem moc vděčná že může mít svůj pokoj, protože tak kolem jeho 5 měsíců měl v noci nějaký krizičky a nechtěl spát - prostě byl v postýlce hral si a vykládal a vykládal..... takže jsem mu nechala rozsvícenou lampičku, nějakou hračku v postýlce, otevřený dveře a šla jsem spát… vydržel si povídat i hodinu a půl… a já mohla spinkat:o))
takže tak to bylo u nás ..... nejhorší krizi jsme měli kolem 4-6 měsíce kdy usínání bylo dvou a vícehodinový maraton, takže jsem ted vděčná za to jak krásně se to vyvrbilo:o)
Ahoj mamči,
Elinko, v tomhle období je to asi normální stav. Když bylo Terezce kolem 9ti měsíců dokonce jsme se s manželem večer synchrnonně ukládali do posltele, aby bylo c nejmíň hluku. A převracení z boku na bok? Hotová gymnastika s co nejmenším počtem pohybů
neexistovalo povídat si ani nic jiného
- no strašný období. Až kolem roka se ustálila tak, že ji po večerním uspávání u nás v posteli šoupnu do postýlky a už jí nevzbudí snad nic - když vezmu v úvahu, že prospala i silvestrovské rachejtle u nás pod okny paneláku. Před tím koukala skrz šprušle, jen jsme se hnuli, a to byl lepší případ - většinou hned začla brečet, jen jsem usedla na postel. Takže podle mě je to přechnodné období, ale každé mimi je jiné. Osobně jsem chtěla Terku šoupnout do svého tak kolem 8mého měsíce, ale často marodila a teď nebydlíme doma, takže to nelze. Snad se nám to bez většího křiku povede i později.
Měj se hezky a prospané noci přejeme tobě, miminku i taťkovi
čauky Nenicka
Já jsem dala malou do dětského pokoje ve 14-ti měs. Vůbec jí to nevadilo, nebudili jsme jí, když jsme šli spát. Svůj pokoj miluje a ví kam patří a ani jí nenapadne, že by přišla spát k nám.
Ahojky Elinko,
u nás to bylo trochu jiné v tom, že moje holčička spala celou noc již od narození. Zpočátku jsem to byla já, kdo jí v noci budil na kojení, ale vzhledem k tomu, že dobře prospívala, nechala jsem jí spát. Takže jiné to bylo v tom, že když se malá otočila, mlaskla nebo když si pobroukávala tak já ( staroslivá matka ) ihned vyskočila, nejlépe rozsvítila, čímž jsem jí samozřejmě totálně naštvala a rozhodila a prakticky jsme se neustále navzájem rušily. Naučila se dokonce na mě jakoby " vrčet ". Trvalo mi 8 měsíců než jsem přišla na to, že bych jí mohla přestěhovat do pokojíčku. Od té doby spíme celou noc obě dvě. ( manža ten spal jako špalek vždycky ). Každému vyhovuje něco jiného a za zkoušku nic nedáš. Zdravím. Kyra
Nas maly spi sam od 2mesicu…budil se jenjednou za noc, tak jsme ho zkusili dat spinkat do pokojicku a od ty doby spi celou noc…kazdopadne mevim cim to je ale cítí se tam dobre uz od narozeni, vzdy kdyz mi jako novorozwnec plakal a sla jsem snim k nemu prestal…je tam asi neaka pozitivni “energie”😂kazdopadne davam ho spinkat i po obidku a taky…neni zadny problem spi sam krasne
![]()