Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Když udělal první samostatné krůčky, tak jsem říkala, že už udělal první krůčky a týden na to už sám přešel celý byt a od té doby více chodí než leze, takže to už říkám, že sám chodí, přijde mi to logické ![]()
Že chodí jsem začala říkat, až když dokázal samostatně ujít víc než pár krůčků. Nemusí vysloveně přejít celým bytem, ale víc než tři krůčky ano. Můj mladší syn (13 měsíců) také umí zatím jen kolem nábytku, jenže to dělá také už od toho 9-10 měsíce. Sám se krůčků bez přidržení bojí. Mladší syn mi začal chodit těsně před prvními narozeninami. Ale tehdy mě taky šokovala moje máma prohlášením, že utekl roku, když sám udělal dva krůčky od stolu ke mně, když jsem seděla na sedačce
Utéct roku říkám také tomu, když dítě samo chodí před 1. narozeninami. Což se nakonec povedlo, ale máma to prohlásila dost předčasně ![]()
Že chodí, jsem začala říkat, až chodil tedy sám přešel aspon pulku pokoje
Chodí kolem nábytku = chodí kolem nábytku
chodí = chodí - sám, bez opory… řekněme, že přejde místnost
@Anie22 píše:
Když udělal první samostatné krůčky, tak jsem říkala, že už udělal první krůčky a týden na to už sám přešel celý byt a od té doby více chodí než leze, takže to už říkám, že sám chodí, přijde mi to logické
Taky když udělal první kručky, říkala jsem, že dělá první kručky
Já teda neříkám že chodí a to samostatně bez držení přejde celý pokoj, postavi se v prostoru a dojde ke mně, ale pořád neříkám, že chodí, protože ještě mnohem víc leze, venku chodí jen zaruku nebo max 6 kroků ke mně, ale podle mě dítě chodí, když ho snesu ze schodů postavim na zem a ono jde, kdežto ta moje si sedne, nebo udela tři kroky a sedne si a začne lezt. Takže určitě ne od prvních samostatných krůčků. U nás to tak bohužel nebylo, že by se pustila nábytku a chodila. Kolem nábytku chodí od 9.m, to bych už 5m tvrdila že chodí
a ona je porad posranda a bojí se ![]()
Muj kluk kolem nabytku defacto ani nechodil, takze tohle jsem pouzit nemohla, kazdopadne kdyz zacal delat prvni krucky, rikala jsem, ze zacina pomalu chodit, ze to zkousi, ze chodi jsem rikala az v okamziku, kdy sam bez opory presel par metru
coz ale neznamena, ze v te dobe jeste i nelezl, neumel si stoupnout sam v prostoru, takze lezeni bylo jeste dlouho soucasti prepravovaciho systemu ![]()
Já tol říkala až tehdy, kdy přestal lézt, strarší udělal první krok ve 13m, ale stejně do 15,5 silně preferoval lezení, takže říkám že začal chodit v 15,5. Mladšímu bude 17m, a ještě ani první krok do prostoru neudělal, lenochod. ![]()
Pokud převažuje chození (sám v prostoru) nad lezením, říkám že chodí. Starší od 15,5m..mladší ještě ne..udělá krůčky sám, když chce přejde půl pokoje, ale preferuje lezení, takže říkám že začíná chodit, ale ne že chodí. Nábytek obchází 3měsíce.
Mala uz 2 tydny udela sama 3 krucky a netvrdim ze chodi, chodit bude, az projde cely pokoj ![]()
Já říkám, že malý chodí od 14M.
V 10M se postavil, v 11 začal obcházet nábytek, ve 12M sem tam nějaký ten krok, ale až ve 14M se prostě zvedl a odkráčel, když něco chtěl.
@lekarnicka28 píše: Že „děcko chodí“ se říká, když umí udělat samostatné kroky bez držení se čehokoli. A den D, kdy začalo chodit, se označuje den, když se poprvé rozejde do prostoru a právě toho nábytku pustíKamarádka si dobře fandí, ale asi nemá cenu jí brát iluze
![]()
![]()
přesně tak
Naše malá se prostě pustila a vyrazila když jí bylo 10 měsíců a 27 dnů. Udělala 3 krůčky a kecla si na zadek. Dolezla k nábytku, vyšplhala do stoje a znovu vyrazila. Lezla jen k nejbližšímu nábytku a nahoru. Za týden už přešla celý pokoj. Do dvou týdnů se naučila vstávat ze sedu i v prostoru a to byl definitivní konec lezení. ![]()
Já říkala, že od 9 měsíců se začal stavět a od 10 měsíců chodí. Tím jsem myslela, že už přešel celý obývák, chodbu. Prostě za mnou po bytě nelezl ale chodil.
Když dítě chodí já beru tak, když samostatně z bodu A dorazí do bodu B bez jakékoliv pomoci někoho jiného. Zkráka chodí po pokoji. ![]()
Já říkám, že malej chodí od té doby, co si prostě dojde kam potřebuje a skoro již neleze. Do té doby jsem říkala, že udělá pár krůčků nebo zkouší chodit.