Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, cítím se hloupě, ale stejně se zeptám. Od kdy se začínají počítat těhotenské týdny (tt) - od data poslední menstruace nebo od prvního dne teoretické ovulace??? jsem z toho trochu jelen. Zkoušela jsem s na rodině.cz vypočítat v jakém jsem týdnu a názor PC se liší s mým dr. (který ještě utz nedělal) asi o dva týdny. Tak kde může být zakopaný pes. Díky, Ziza.
ano, od poslední MS. Takže vlastně udávaný týden těhotenství je zhruba o dva týdny dál, než skutečné stáří plodu. Pokud předpokládám ovulaci v prostřed cyklu a cyklus 28 dní.
Takže v den, kdy máš dostat další MS a nedostaneš ji, jsi už vlastně 4 týdny těhotná, přičemže ale stáří plodu je menší. To tě ovšem nemusí zajímat, všichni to počítají od poslední MS. TP si vypočítáš tak, že ke dni poslední MS přičteš 7 a od měsíce odečteš 3 měsíce. Příklad: Poslední MS jsi měla např. 10.9. tak TP by byl 17.6.07
K.
Díky za odpovědi, nikdy jsem si to vlastně neuvědomila, že tam je asi zhruba dvoutýdenní rozdíl. No, s věkem moudřím…
Ziza.
Řekla bych že tak 95% doktorů počítá těhu týdny od prvního dne cyklu. Jasně termín porodu stanoví od poslední ms - ale jak už někdo nademnou psal - v době kdy máš dostat ms a nedostaneš jsi ve 4.týdnu. Když si to zadáš na rodině tak ti to tak sice vyskočí v tom počítadle, ale když si pak necháš posílat denní emaily o průběhu těhu tak to pak už posílá tak jak jsem psala na začátku jakoby od prvního dne cyklu. Proto se taky liší i názor že těhu je dlouhé 40 týdnů, někdo říká 42, někdo zase 38
) Je v tom guláš a aby to ještě nebylo jednoduché tak když si vlastně (od 1.DC) třeba v 6tt+2 (dny) tak jsi vlastně už v sedmém podle správnosti, ale můj dr. když jsem byla třeba 6+3tt tak mi do průkazky psal 6týden - prostě psal týden ukončený. No jsem si jistá že jsem tě teď asi ještě více doblbla
)) Ve zkratce řečeno - týdny těhu jsou od 1.DC - skutečné stáří plodu je od ovulace. Oni prostě berou že už prvním dnem cyklu začlo vznikat to vajíčko které se pak v ovu oplodnilo a stalo se embrijem.
TT se pocita od posledni ms, ale na rodine udavaji krome toho i stari ditete, coz je od ovulace
akorat, kdyz se termin podle UZ lisi od terminu podle mentruace o minimalne tyden, tak dr. upravuji termin porodu a stari tehotenstvi, jinak ne
zdenik
Vždycky mě hodně bavilo, ze za jistých okolností (otěhotnení při prvním milování) může být celé dva týdny těhotná panna ![]()
Je to nelogické…
L.