Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak u nas to bylo v naproste pohode, Samula spaval s nama v posteli mozna tak mesic, pak uz v kosiku a od 4 mesicu spi v postylce v pokojiku, je ale pravda, ze se budil treba jen jednou za noc, a ted prospi noc uz celou, takze ja nikam nemusim tak casto behat. Ale zase jsem nemela problem v tom, ze by si od nas musel odvykat a zvykat si, ze je sam, to z toho tenkrat nemel rozum, tvoje ditko z toho uz rozum mit bude.
Ja byt tebou uz bych to asi zkusila, do starych koleji se muzes vratit vzdycky, a treba te mile prekvapi a bude tam spat lip, nez spi ted. ![]()
Hodne zdaru. ![]()
Naše Eliška spí sama v pokojíčku od dvou měsíců.. ![]()
Několikrát jí chodim sice kontrolovat, než jdu spát, ale má klid ona, i my..
![]()
Starší syn spal ve svém pokojíčku od 6-ti měsíců a spával o hodně lépe než v ložnici. Budil se jen jedenkrát za noc na mlíko.
Za to mladší je s námi v ložnici pořád, špatně spí, často se budí
Už jsme ho 3 x zkoušeli přesunout za bráchou do pokojíčku, ale nedopadlo to dobře. Pořád jsem tam musela chodit a vzájemně se budili ![]()
Martina
Já bych zase naopak ze stěhováním do pokojíčku nespěchala..Neřeším teď bytové podmínky.My máme malý dvoupokojový byt a máme ho upravený jeden pokoj jako obývák a druhý jako ložnici.Časem plánujeme přestavbu na obývák s ložnicí a dětský pokoj..
Ale i kdybychom ty prostory měli,nespěchala bych.Záleží na každém dítěti.Zkusit se může všechno.Pokud to dítě zvládne,je vše v pořádku.Pokud ne,ještě nemá ani dva roky,podle mě je brzo.
Jinak obecně nesouhlasím s tím,že dítěti duševně ublíží,pokud nemá vlastní pokoj,nebo v něm začne spát až později.Samozdřejmě,že pro starší dítě je to lepší,i z hlediska soukromí..Ale moji příbuzní mají taky 2 děti,dvoupokojový malý byt a celý život měli jeden pokoj obývák a druhý ložnice pro všechny..Nikdo tím netrpěl.Dcery jsou dnes dospělé,jedna už bydlí ve svém bytě a rozhodně tím poznamenané nejsou..
Když to nepůjde,není kam spěchat.
hugísek spí sám od cca 8 měsíců. prve jsme ho asi týden nechali spát samotného v ložnici, kde měl postýlku (aby si zvykl, že je sám, ale prostředí znal). a po tom týdnu jsme postýlku přestěhovali do dětského pokojíčku. vše proběhlo v klidu.
Emicka spi v pokojicku od chvile kdy jsme ji privezli z porodnice domu.
ahojky,
my stěhovali starší do pokojíčku v 10 měsících. mladší pak šla za sestřičkou v 8 měsících. u obou se spaní znatelně zlepšilo po přestěhování od matky, ze které je cítit mlíko
mladší se sice v noci občas budí, ale většinou stačí podat dudlík a spí dál. v pokojíčku u nich máme rozkládací gauč, takže když jsou nemocné nebo rostou mladší zuby, spím tam s nima. u nás to ale bylo tak, že naše přítomnost děti v ložnici dost rušila, museli jsme být jak myšky nesvítit atd., jinak se hned budily.
Lukáš šel do svého pokojíčku v 17měsících,do velké postele se zábranou a v noci se přestal budit úplně.
Anežka spí ve svém pokojíčku od cca 1,5 roku, kdy jsme se přestěhovali. Spojili jsme tak dvě změny v jednu. Zezačátku jsem tam spávala s ní, dala jsem si vedle postýlky matraci z naší postele (to mi poradila známá dětská psycholožka). Později jsme tam já nebo manžel s ní už jen usínali a když usnula (a my se probudili
), tak jsme ji tam nechali spát samotnou. Nejdřív v malé postýlce, teď už má větší (ale ještě pořád ne dospěláckou). Sama usne málokdy, ale většinou stačí přečíst pohádku - já po pohádce odcházím, tatínek zůstává většinou až dokud Anežka neusne (jemu odchod neprojde, mně jo
). O víkendu si ráno často v pokojíčku i nějakou dobu hraje, než nás přijde vzbudit. Jinak k takovým změnám chce dojít v době, kdy dítě zrovna neprochází nějakým zlomem v psychomotorickém vývoji. V tom 1,5 roce se nic zvláštního neděje, proto jsem si troufla současně s přestěhování do úplně nového prostředí rovnou nastěhovat Anežku do svého pokojíčku.
Já jsem dceru odstěhovala do pokoje v 10 měsících a od té doby prospí celé noci, asi jsme se navzájem rušily. Okolo 20 hodiny ji nakojím, zanesu do postýlky a v mžiku chrní a vstává mezi 7 - 8 hodinou.
Když jsme spaly spolu, jedla i několikrát za noc, nebo se rozhodla ve 2 ráno vstávat…byl to děs. Teď už je to pohodička ![]()
tak náš mladej spí sám ve svém pokoji od půl roku, taky jak je ta cesta do vedlejšího pokoje dlouhá, tak jsem se naučila nereagovat na každé zamrmlání ![]()
ahoj …
mám roční holčičku a od deseti měsíců jsem ji postupně učila usínat i spinkat samotnou v pokojíčku a je zlatá.. když byla u nás, budila se třeba třikrát za noc s pláčem a já k ní běhala a občas ji musela vzít do postele… co jsem ji přesunula, postupně se začala budit jen jednou.. ale samo s řevem.. chodila jsem k ní pak třeba po dvou minutách, pohladila, řekla, že jsem hned vedle a že musí spinkat a odešla.. za chvilku jsem šla znovu.. Byla ale zlatá.. nejdřív bulela třeba 15 minut, postupně míň a míň… To trvalo cca 14 dní.. pak se vzbouzela v noci čím dál tím méně často.. ob noc a pak najednou už vůbec. A tak jsme začali učit i samostatné usínání. Šlo to taky postupně.. zpočátku jsem ji držela za ručičku a počkala jsem až usne, pak jsem ale začala odcházet už po písničce.. nejdřív hystericky plakala, ale naštěstí třeba jen 10 minut, maximálně 20 pak už jen minutku a posledních 14 dní usíná bez pláče a spinká celou noc ![]()
takže pro mě to opravdu zabralo a znamená to prostě klid pro nás a hlavně pro nic! spí od osmi do sedmi!!
bez pláče, bez volání po nás.. až ráno si zavolá, že už je teda vzhůru a já pro ni dojdu a je veselá ![]()
za pár dní přijde na svět moje druhé mimčo, tak jsem strašně ráda, že máme jedno spaní vyřešené.. nicméně myslím, že začít by se mohlo už dřív.. když je mimi zvyklé spinkat v postýlce v pokojíčku od malička, odpadají pak i tyhle učící metody.. jsem ale zvědavá, jak to budu řešit s druhým, protože se budu bát, že bude budit Barču, když ho k ní přemístím.. no uvidíme.. :_)
Od narození, ale pak od 10 týdnů. Spali jsem spolu v pokojíčku. Oba jsme se navzájem rušili, ale dřív jsem to psych. nezvládla. Pak se mi ale hodně stýskalo po manžovi, tak jsem se z pokojíčku odstěhovala. Monika
Myška od 2 let, to jsme se přestěhovali do nového a vzala to v pohodě, jak uviděla pokojíček nikde jinde spát nechtěla ![]()
Ahoj maminky, jsem zase tady a prosím o radu, názory. Od kdy ste dali děti do dětského pojíčku spát??? Malej spí s náma v ložnici, někdy se v noci vzbudí, jen ho v polospánku vezmu k nám do postele a chrníme dál. Jenže když bude vedle, budu muset tam jít a co pak? Nebo je taky možny, že začne spát hezky? Myslím, že čím později ho dáme do pokojíčku, tím to bude pro něj horší, myslím to zvykání. Jak ste to měli vy??? Díky.