Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám takový dotaz, mám 9m holčičku, už asi měsíc je na všech čtyřech a jakoby péruje, snaží se dostat vpřed, kolínka má krísně pod sebou, ale ručičky neumí popostrčit dopředu, asi na to nepřišla, takže pořád neleze..:-(zkoušeli jsme různý povrchy, koberec, podlaha, dečka, postel, ale nic. už dokáže i sedět bez opory, i když radši za ni dáváme polštáře, občas padne dozadu, ale víceméně už vážně sedí. ale po:,–(it se sama nedokáže.prosím vás, od kdy vám děti začaly lézt nebo se nějak šoupat kupředu a kdy se naučily po:,–(it se? moc vám děkuju.
nam dcerka zacala lezt az v pulce desateho mesice a tak tyden na to si i sama sedla.Jestli ji samotnou posazujes a davas za ni polstare,docela dost ji tim skodis,vsude se tu o tom pise.Deti si maj sednou az sami,nebo vubec neposazovat,ono tim i ztraci tu motivaci a nezapojuje ty svaly ktere by melo kdyz mu k tomu dopomahas.Takze bud trpeliva,pak uz je to vsechno sup sup:))
Už si moc nepamatuju, tak jsem vytáhla knížku a úplně se zasnila, jaké to bylo, když byli malinkatí. Tak mám tam - plazit se začal - 5 měsíců, lézt po čtyřech -6 měsíců, poprvé se sám po:,–(il - 7 měsíců, sám seděl 5 měsíců, sám chodil - 13 měsíců.
Neboj, každé dítko všechno jednou zvládne, do školy už žádné dítě neleze po čtyřech (-:.
Ahoj,tak tímhle bych se vůbec nezabývala,každé dítě je jiné,některé začne vše dělat brzy,některé později.Myslím si,že dítěti nic neuteče,nakonec začnou chodit,sedět,lézt po čtyřech všechny děti.První moje holka seděla před 6 měsícem,sama chodila v 11 měsících,druhá holka se poprvé po:,–(ila po 8 měsíci a chodit začala plynule bez padání v 15ti měsících.Ani jedna nelezla.
Kluk začal sedět teprve před 14 dny,na čtyři se nepostaví,ale ze sedu se v postýlce zvedne.
Ahojky,
malý začal lézt na začátku 9 měsíce a hned na to se po:,–(il sám. Bylo to u nás podobně, měsíc peroval na čtyřech a vypadalo to, že neví jak použít ručičky, ale ze dne na den se naučíl sám lézt. Motivovala jsem ho hračkami, neuměl se plazit, tak se k hračkam snažil lézt po čtyřech. V polovině 9 měsíce se začal stavět k nábytku a pomaly ho obcházel. Chodit začal pár dnů před prvním rokem.
Neměj strach ona se to naučí sama. A nesnaž se děti srovnávat, každé dítě je jiné. Od kamarádky malý začal lézt po čtyřech ve 12 měsíci a je mu 15 měsíců ještě nechodi. A od další kamarádky malý začal lézt v 10 měsíci a ve 14 měsíci chodit. Opravdu každé dítě je jiné.
Taky bych se tím netrápila, všechno se naučí.
Dcerka (10měsíců) neleze, sedí tedy sama (asi tak dva měsíce, řekla bych), ale jinak je naprosto pohodlná…po zadečku docestuje kam potřebuje, občas jde na čtyři, ale ještě na to nepřišla, jak se rozhýbat…já jsem tedy v klidu, už mám druhé dítko, tak vím, že všechno přijde…
V tomhle se srovnávat nedá, jsou tak velké rozdíly.
Malej leze od 6.m, sedět umí, ale nevydrží, je pořád v pohybu, pokud nespí, staví se.
Tak to tu vidíš, jak je to všude jinak.
A taky mi přijde, že holky jsou opatrnější, než do něčeho nového jdou. Ten můj raději desetkrát spadne, než pochopí…
Ahoj, náš Vojtíšek začal lézt po 3 měsících plížení. A 14 dní na to začal sedět sám. Každé dítě to má jinak, hlavně klíííd a neporovnávat - na to jsme my mámy fakt hrozné
.
Ahoj,
tak Domča si poprvné sama sedala z leže 13 dní před svým rokem (na moje narozeniny
), jinak si zá:,–(ně stoupala ze stoje, od 9 měsíců se dokázala o cokoliv postavit. No a lozit po čtyřech začala až ve 13 měsíci (už jsem si myslela, že začne chodit
) a chodit začala na konci 15 měsíce, takže se neboj, ono to přijde ![]()
Náš Jonášek začal lézt na začátku 10. měsíce, uprostřed měsíce si sám sednul a ke konci 10. měsíce si stoupnul. Teď mu je 15. měsíců a ještě nechodíme
![]()
Mates se v 9 1/2m sám po:,–(il, asi týden na to si sám stoupnul a teprve za další týden začal lézt… A všechno jde teď hrozně rychle dopředu, skoro nestačíme reagovat na jeho pohybové novinky… ¨ …ale přesně před tím měsícem jsem byla taky nervozní,jako ty… ![]()
vulpes píše:
Mates se v 9 1/2m sám po:,–(il, asi týden na to si sám stoupnul a teprve za další týden začal lézt… A všechno jde teď hrozně rychle dopředu, skoro nestačíme reagovat na jeho pohybové novinky… ¨ …ale přesně před tím měsícem jsem byla taky nervozní,jako ty…
vulpes , koukám, že Mates je na den stejně jako náš Vojta
![]()
Naše Terezka od 6.měsíce pružila na všech čtyřech, kolínka šoupala, ale s rukama nehnula. Vydrželo jí to měsíc. Teď už umí krásně po čtyřech, ale když někam pospíchá tak se raději plazí. Naučila se už i šikmý sed - to z toho pružení se jakoby svalí na bok. Terka má spatné držení těla od narození a tak chodíme k fyzioterapeutce, která mě utvrdila v tom, že se dítě NEMÁ POSAZOVAT DOKUD SI SAMO NESEDNE, a vůbec se nemá k ničemu nutit. Protože tím jak se vyvíjí - pruží na 4, plazí se atd. tak se mu vyvíjí postupně všechny svaly, zádové, krční, břišní a tak. Takže se má počkat až si samo sedne a vlastně nechat všechno na něm. Taky říkala, že děti, které rodiče podpírali nebo posazovali, nebo dávali do golfek v poloze seďmo dokud samy neseděly, tak teď v pubertě k ní chodí a nadávají, že musí nosit různý ortézy na záda kvůli držení páteře, mají skolyózu a tak. Takže doporučuju faakt nechat všechno na nich. Navíc ptát se kdy co dělaly jiný děti taky není směrodatný, protože každý mimi je jiný. Synovec třeba vynechal pružení i plazení a rovnou lezl a zatím žádný problémy nemá, ale tvoje mimi by mohlo mít. Takže naše Terka jezdí pořád v kočárku, ale na bříšku aby viděla a zároveň posilovala zádové svaly tím jak vyrovnává drncání při jízdě. Takže až se jí svaly udělají, tak si sedne. A já na to čekám s golfkama připravenýma ve sklepě a s autosedačkou vyhlídnutou. Jediný co dělám, že s Terkou cvičím na balonu a tím ona taky posiluje. Takže držím palce ať z toho posazování nemáte problémy a malá se brzy sama po:,–(í a přijde na to, jak pošoupnout ručičky. Jo a Terka na to přišla, když uviděla ovladač k telce, na který nemá sahat, to se najednou rozjela za ním a už lezla. Mrška jedna. ![]()
Ahoj P.
zrovna vcera jsem dodelavala album, tak si to pamatuju ![]()
Prvni lezeni vpred probehlo v 8 mesicich a 3 tydnech, poradne lezeni, kleceni a pak teprve sezeni nekdy v 9,5 mesicich. Proste pohodar ![]()
Ted sice pekne stoji, nekdy i bez opory, ale jak neco potrebuje, rychlosti blesku si pro to doleze, pochybuju, ze zacne chodit driv, nez za mesic, mozna za dva
![]()
Je jasny, ze to nuti srovnavat, me taky, ale proste to nejde ![]()