Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Můžu se zeptat jaky jsi měla průběh těhotenství a porod? Máte autismus v rodině? Vím, že se autismus nedá předem zjistit, ale přeci musí existovat nějaký spostec. Držím palce ať se vám daří a máte jen pěkné dny! A klobouk dolů před každým rodičem autisty!J.
Ahoj,
Tohle je dobrá otázka, ohledně spouštěče. Ovšem řekla bych, že se dá vystopovat společný původ v genech. Za sebe jsem si 100 % jistá že autismu je dědičný. Poruchy ze škály PES pozoruji i sama u sebe a vím o nich od mala. I když za mého dětství mi dali spíše nálepku dislexie a hyperaktivita.
Těhotenství jsem měla celkem normální dá se říci že i porod.
Někde jsem četla, že mezi nepotvrzené teorie, které mohou nastartovat autismus patří podávání antb. v ranném dětství, infekční nemoc (nevím, zda v těhotenství nebo u miminka), vysoký testosteron (nevím, zda v těhotenství či u miminka). Najdete se v nich některá? ![]()
@Pudloslava píše:
Jsem v tom našeho (neautistického) syna celkem našla, snad až na přehnané emoční reakce a oční kontakt. Přijde mi to trochu jako horoskop, celkem univerzální popis potíží s kojenci a batolaty.
Máš pravdu je to trochu univerzální, ale když tohle vše přetrvává třeba až do 2,5-3 let dítěte tak je opravdu důležité nebrat to na lehkou váhu a uhánět k dr. Mohla bych k tomu přidat desítky dalších věcí a působilo by to stejně.
Čekám v dubnu miminko- kluka, mám PŘÍŠERNÝ strach, aby se něco nepotento. Byli jsme na odběru plodové vody- kvůli věku, vyšetření dopadlo dobře, ale ten autismus mě straší ![]()
@Kassor píše:
@lucirachel muzu se zeptat, jaky typ autismu byl diagnostikovan? U nas to je atypicky autismus, nektere body se shodovaly, nektere ne. Jeste pridam, ze dost bojujeme se skripanim zubu a jidlem. Jinak ma lidi a hlavne deti rada. Dlouho, cca do 2 let na nic neukazala. S mluvou to je take bida. Ma rada pisnicky a nejhorsi je, ze v anglictine, takze porad zpiva. Ale vetu v cj neda. Pojmenovava veci, ocni konrakt ma dobry, nelpi na ritualech. Nekdy mi prijde jako bezne dite, ale nekdy jako z jineho sveta. Je schopna se naucit behem chvilky to, co ji bavi, ale co by mela znat, tak to nam bojkotuje.
Ahoj,
Synek má rovněž atypický autismus.No máme to hodně podobné. Malej taky skřípal, ale přestal s tím, zůstala mu tendence zatínat silně zuby.
Jinak třeba po emoční stránce je malej zlatičko - dokáže projevovat city a emoce i když rozostřeně. Dokonce se mazlí dává pusinky atd.
A ohledně jídla
to Je prokletí všech autistů. Jestli ti mohu poradit zameř se na barvy tvary a vůně které preferuje. Náš malej chce jíst jen oblé, hnědé nebo oranžové věci s ostatním je boj.
@elena.78 Jestli jsi ročník 78, tak mám pár kamarádek stejného věku a teď rodily, vše bylo v pohodě, dokonce rodily přirozeně. Hlavně klid, všechno dobře dopadne!
@elena.78 píše: Čekám v dubnu miminko- kluka, mám PŘÍŠERNÝ strach, aby se něco nepotento. Byli jsme na odběru plodové vody- kvůli věku, vyšetření dopadlo dobře, ale ten autismus mě straší[/citace
Bohužel to nejde zjistit nějak do předu gen. Testem nebo tak. Ale nepropadej panice. Je to zbytečné. Buď pozitivní dá ven miminko pozitivní energii a určitě bude vše o. k
@elena.78 je spousta veci, ktere se pri bezne amnio nezjistuji (nebo ani zjistit nedaji) a jsou mnohem horsi nez autismus. Vim, divam se na to z pohledu matky autisty, ktery nema MR, ale takovych je hodne, spousta z nich bylo drive nediagnostikovanych a nediagnostikovanych zustava i v dnesni dobe (zvlast holky to umi dobre „tajit“). Nekteri jsou genialni. Neni treba se desit temi nejhorsimi pripady, porad je mnohem mnohem vyssi sance na naprosto „normalni“ dite nez na jakkekoliv „specialni“ ![]()
@elena.78 píše: Čekám v dubnu miminko- kluka, mám PŘÍŠERNÝ strach, aby se něco nepotento. Byli jsme na odběru plodové vody- kvůli věku, vyšetření dopadlo dobře, ale ten autismus mě straší
Rozumim ti, ja mam 43, rocni holcicku. Pred porodem vsechna genetika, UZ, vse v poradku, ale autismus je ted tak casty a nikdo ti nerekne, jestli bude nebo ne…z tohoto jsem mela strach jak z niceho jineho. Jedine, co u tech malych deti se da sledovat, je ocni kontakt. Jak se narodila, porad jsem to sledovala…pritom to samozrejme trva, nez jsou schopni…tak po par mesicich se z ni vyklubalo velmi kontaktni, komunikativni dite, ktere miluje ostatni deti, lidi obecme, absolutne vse je jak z ucebnice, uz jsem klidna
Ja vim, ze jsem to podle nekoho asi prehanela, ale mame diabetika, tak uz jsem si prosla tim, ze nemoci se nedeji jen ostatnim, ale i nam (kazdyho onemocneni ditete mimojine prekvapi:() zamavalo to s nama pekne…vlastne nevim, proc to pisu, jen ti rict, ze proste musis verit, ze to bude dobry ![]()
@ELIbeta píše:
@elena.78 je spousta veci, ktere se pri bezne amnio nezjistuji (nebo ani zjistit nedaji) a jsou mnohem horsi nez autismus. Vim, divam se na to z pohledu matky autisty, ktery nema MR, ale takovych je hodne, spousta z nich bylo drive nediagnostikovanych a nediagnostikovanych zustava i v dnesni dobe (zvlast holky to umi dobre „tajit“). Nekteri jsou genialni. Neni treba se desit temi nejhorsimi pripady, porad je mnohem mnohem vyssi sance na naprosto „normalni“ dite nez na jakkekoliv „specialni“
@elena.78 píše:
Někde jsem četla, že mezi nepotvrzené teorie, které mohou nastartovat autismus patří podávání antb. v ranném dětství, infekční nemoc (nevím, zda v těhotenství nebo u miminka), vysoký testosteron (nevím, zda v těhotenství či u miminka). Najdete se v nich některá?
Tak nic z toho u nas neplati. I ten ocni kontakt jako miminko mel bezvadny (s rodinou ho porad ma, s cizimi ne) a smal se porad, povidal. Pak se to zlomilo. Nicmene rikam, ze u nas stoprocentne geneticka zatez. Alergie mame take minimalne, potravinove zadne, vsichni se dozivaji pres devadesat let, jen jsou proste socialne „mirne“ jini. Muj syn je hodne jiny, socialni stranka je vlastne jediny problem, nebo spis jinakost. Jo, jeste jidlo, velka citlivost na hluk.
Existuje teorie, ze autismus je dalsi stupen vyvoje cloveka. To je moje vira ![]()
Jojo, máte všechny pravdu, vím, zbytečně se tím zaobírám, ale nejde mi to z hlavy, no
moc obdivuji všechny rodiče a především mamínky, kteří se s láskou starají o jakkoli hendykepované děti, protože hlavně na nich leží to břímě odpovědnosti ![]()
@ELIbeta
To jsou ti profesoři v rodině? Tak syn bude třeba taky jednou přednášet na nějaké univerzitě ![]()
@elena.78 no, akorat matematik z nej nebude, dyskalkulie ![]()
Jinak, ja vim, z v CR se to asi bezne pouziva, ale vyraz handicapovany neni moc ok, v podstate to znamena zebrajici (zebra s cepici v ruce). Jen upozorneni
A s temi detmi, dite milujes, at je jake je, tim padem se staras, jak jen muzes a objevis necekane sily. Potkavam opravdu obdivuhodne Matky, jejichz deti maji opravdu velmi tezke postizeni, ja se s nimi neporovnavam, v podstate dekuji kazdy den za me zvlastni, ale v podstate bezne dite. Priznam, ze je to tezsi s naprosto ‘normalni’ dcerou
Poslednicka jsem take mela po ctyricitce a klidne bych si dala jeste jedno ![]()
@ELIbeta
Jsem opravdu vděčná všem co tu projevují svůj názor a zkušenosti s Autismem. „Děkuji vám z celého srdce“ ![]()
Přála bych si, aby naše společnost přestala být tak pokrytecká a přestala škatulkovat. Aby zmizela ta všude přítomná NETOLERANCE.
Musím sama za sebe říct, že jedna z nejtěžších věcí na autismu není on sám,,ale reakce okolí a ( neskutečná blbost) některých lidí.
Když jste rodič, tak své dítě milujeme, at je jakékoliv. Děláme maximum, aby dítě bylo spokojené, šťastné a to si přejeme pro naše děti všichni.
Víte co je hrozné? My rodiče dětí s PES děláme maximum pro to, Aby se naše dítě dokázalo nějak začlenit do kolektivu ostatních dětí. Jsme při tom absolutně ohleduplní k ostatním dětem.
A často nám bývá odměnou paradoxně trest. ![]()
Podařilo se mi dostat synka do normální školky i když tedy s asistentem. Měli jsme z toho všichni radost.
Až do doby, než jsem zjistila jak to syn ve školce má. Děti se mu vyhýbají obloukem dokonce i učitelky.
Navíc na něj všichni koukají přes prsty a rodiče doma Děti nabádají aby s ním nemluvili a vyhýbali se mu se slovy, že není normální a nikdo neví co by jim mohl udělat.
TOHLE JE HNUS.