Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mohla by mi prosím některá z vás poradit? Jsem v 7 tt a zítra jdu na odběr krve na endokrinologii. Léčím se na štítnou žlázu už asi od 18 let, mám sníženou funkci a beru Letrox.
Jde mi o to, že teď mám po ránu docela silné nevolnosti a jediné co mi uleví je snídaně. Myslíte, že bych se mohla najíst než půjdu na odběr krve? Samozřejmě, že je mi jasné, že kdyby to byl odběr na cukr, tak bych asi nemohla, ale budou zjišťovat hladinu hormonů štítné žlázy, tak to třeba vliv mít nemusí. Neumím si představit, že tam půjdu s prázdným žaludkem, to bych asi neustála ![]()
Co myslíte? Máte s tím některá zkušenosti? ![]()
Předem díky za vaše názory ![]()
@Yasminn léčila jsem se štítnou žlázou několik let a doktor se vždy ptal, jestli jsem opravdu nalačno, zapisoval si, i když jsem třeba vypila jen mléko, tak nevím, asi bys měla být na lačno… ![]()
Na odběry na šž chodím vždycky nalačno. Zkus si zavolat k doktorovi a zeptej se, jestli to má vliv na výsledky. Když mi brali v těhot. krev, tak jsem mohla být po snídani, ale to nebylo na šž.
Podle mě by bylo lepší jít na lačno, ale u doktora se nahlaš, že jsi těhotná a musíš se proti nevolnostem nasnídat, měli by tě vzít přednostně, at tam zbytečně dlouho nečekáš…jinak štítná žláza ovlivńuje např. metabolismus a když se najíš, tak začne více pracovat a může vyplavit víc hormonů…
Taky sem se lecila v tehotenstvi..a sestra mi kladla na srdce ze musim byt nalacno..at si vezmu rohlik s sebou ze si muzu dat hned po.
Já teda taky vždy chodila na lačno, ale je pravda, že u mě na to přišly až ve 14. týdnu a to už jsem nevolnosti neměla, takže tohle jsem neřešila… Každopádně bych tam raději asi zavolala a nastínila jim situaci, ať tam nechodíš zbytečně…
Na odběry TSH, FT4 se můžeš normálně najíst. Akorát před odběrem nebrat Letrox. ![]()
Navzdory všem příspvkům výše na odběr krve kvůli hormonům štítné žlázy nalačno být nemusíš ![]()
Vím to na 1000%, se štítnou žlázou se léčím už 15 let a pokaždé na žádance do laboratoře stojí, že doporučují přijít později a vyhnout se ranní špičce a nalačno být netřeba, v těhotenství mi to i dr. připomínala.
Něco jiného jsou samozřejmě ostatní odběry, ale na klasický náběr TSH a fT4 nalačno opravdu být netřeba.
Já beru také letrox, sice nevolnosti nemám, ale v těhu jsem tam chodila až jsem si zakousla aspon do rohlíku
Taky beru Letrox. Doktor mi vždy říká, ať si před odběrem vezmu prášek a normálně se najím.
Na odběry krve kvůli štítné žláze jsem nikdy nešla na lačno, zvlášť v těhotenství ne. A pokud si pamatuju, tak i ten prášek (Letrox) jsem si vždycky vzala…Nikdy mě nikdo neupozornil, že dělám něco špatně.
Taky jsem vzdy prasek rano vzala. Jinak zadanka z Narodniho endokrinologickeho ustavu na kontrolu TSH a fT4:
Také jezdím jednou za čas na endokrinologii na krev a nikdy jsem nalačno být nemusela
Jezdím tam od té doby co jsem byla těhotná a také beru letrox.
Na odbery chodim na lacno. I v tehotenstvi jsem to tak bohuzel musela absolovovat a i thyroxin ( Letrox, Euthyrox ) se uziva az po odberech. Take mi to vrtalo hlavou, ale dr. me upozornila, ze na lacno a bez uziti leku jsou hodnoty nejpresnejsi. Jak jinak porovnat hladiny hormonu v krvi, kdzy jednou si vezmu prasek treba hodinu pred odbery, podruhe 2, priste ho nevezmu a najim se? Resila jsem to namazanou svacinou s sebou v tasce.