Odběr plodové vody

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8276
25.6.10 19:13

Moje ségra měla amniocentézu taky kvůli věku - 35 jí bylo během těhotenství, výsledky byly OK a šla celkem bez přemýšlení, protože to je běžný postup, že se od tohoto věku posílají

Já měla amnio kvůli špatným tripple testům, takže jsem vůbec neváhala, zda jít.
Riziko malé samozřejmě je, ale hodně ho minimalizuje to, když se dodržeuje po odběru klidový režim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
26.6.10 14:18
Ijajeki píše:
Moc děkuju za vaše zkušenosti a názory já právě taky věřím, že když se u screeninku žádné ani malé riziko nenašlo je miminko v pořádku. Nevím ty výsledky ještě v číslech krev mi brali zároveň s ultrazvukem, ale pokud to nebude dobré zavolají hned z laborky a zatím se nikdo neozval tak je to snad v pořádku. Uvidím co mi řeknou na té genetické konzultaci, ale zatím se spíše přikláním k tomu, že s dobrými výsledky screeninku je ten odběr zbytečný zásah. Pokud by mi vyšlo nějaké podezření na postižení dítěte asi bych na odběr šla, ale dělat to jen kvůli věku se mi nechce. Jak budu mít po genetice dám vědět jak to dopadlo.

Myslím si,že k tomu přistupuješ rozumně.Přeju ti, ať na odběr půjdeš,nebo ne,ať ti vše dobře dopadne,narodí se ti zdravé a spokojené miminko a jste těmi nejšťastnějšími rodiči :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2203
29.6.10 19:39

Dneska jsem se byla objednat na tu genetiku a mám z toho tedy dost smíšené pocity ta doktorka se mi vůbec nelíbila a skoro nic mi nevysvětlila. Bere jako hotovou věc, že mě pošle na odběr plodové vody přitom mi o tom nic neřekla a ani nečetla papír od doktorky ze screeninku. A mám si to to července promyslet. Navíc mám dva termíny 21.7. a 27.7. v ten první má možná dovolenou tak mám den předtím zavolat a teprve se dozvím jestli mám přijít hned, nebo za týden. Mám hromadu papírů, které musím vypsat, chtějí znám sourozence, rodiče i jejich rodiče a sourozence u mě i manžela, jejich nemoci a případně příčinu úmrtí. Je to docela u mě problém mamka je adoptovaná a své pravé rodiče nezná a otec je z osmi dětí ani jeden z jeho rodičů už nežije a s nikým se nestýkáme tak se nemám šanci cokoliv dozvědět. A příští návštěva má mít asi takový průběh pohovor nad těmi papíry a druhý den šup na odběr. Já jsem teda předpokládala, že nejdřív udělá ten pohovor a pak až zváží rizika vývojových vad a všechno mi vysvětlí se teprve o odběru bude rozhodovat. Mám se rozhodnout už teď, když nevím ani jaká je pravděpodobnost, že se vady můžou vyskytnout a ani nic o tom odběru jediné co mi řekla, že pak musím mít klid a nemocenskou. Mám si prý do té doby užít dovolenou. Jako by to šlo takhle na povel, když my ji právě máme od 31.7. Tak vlastně nevím ani teď vůbec nic co by mi v rozhodovní pomohlo. Ale manželovi se tenhle přístup taky nelíbil a půjde v tom červenci na konzultaci se mnou tak aspoň nějaká dobrá věc, že to budeme řešit společněa nebudu na to sama. Přijde mi to strašně uspěchané jeden den pohovor a druhý už by se mělo jít n odběr bez toho, že bych se mohla pořádně rozmyslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
30.6.10 08:48

Já teda byla poslána na Genetiku kvůli věku, v době porodu 39, triply + 1.screening dobře. riziko 1:9100. Na plodovku mně netlačili, doktorka nám vše vysvětlila
Riziko potratu 1:100 a bylo to jasné podepsala jsem odmítnutí, manžel to chtěl taky tak. Doktorka nám to schválila. Takže asi záleží na lékaři.
Nemohou říct nechoďte, protože můžu být ta jedna z těch 9000, ale vysvětlila nám, že podstupuji riziko jako každá maminka, které vyjde dobře screening.

Je to opravdu jen tvě rozhodnutí, i když doktorka nebude mít chuť se bavit, zkus se zeptat na všechno, co je pro Tebe důležité při rozhodování a nenech se odbýt.
Budu Ti držet palce :kytka:
Třeba při osobním jednání bude vše lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2203
30.6.10 10:54

Vinge díky za podporu. Právě proto tam se mnou manžel chce jít, aby nám všechno pořádně vysvětlila a neodbyla mě jako teď. Ale jsem taky rozhodnutá na odběr nejít pokud nenajdou jiné důvody než věk. Nechci zbytečně riskovat, že bych pak třeba o zdravé miminko přišla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8276
30.6.10 11:10

no jo, oni berou automaticky - indikace z hlediska věku, tak neřešej to, jak ti dopadl nebo nedopadl screening, a automaticky posílají - já nešla kvůli věku ale tripple testům a na genetice taky neřešila, že UZ v 12.tt byl v pořádku, prostě čísla triplle testů - k tomu mi řekla pravděpodobnost výskytu vad, i riziko amnia - ale to až vše na tom pohovoru s rodinou zátěží a hned po tom pohovoru jsem šla na amnio, to už jsem byla objednaná. Předtím to taky nikdo neřešil - Dr. se mě zeptal, zda na amnio půjdu (nic jinýho mi k tomu neřekl) já řekla že jo a objenal mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
30.6.10 14:37

Ijajeki,
drž se, vím, že jsou to nervy (já to odmítla asi před 14 dni, ale těch 14 dní před tím to byl děs)
Moc vám přeji ochotného a rozumného doktora. :pankac:
Napiš jak jsi dopadla :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2203
30.6.10 14:53

Určitě napíšu jdu až 21.7. nebo 27.7. tak ty nervy budu mít ještě nějakou dobu. Ale zbytečně se trápit nenechám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
30.6.10 15:12

zkusenost s tel.z genetiky a obavy z amnio

Ahoj, mě v pondělí zavolali z gynekologie, že musím hned volat na genetiku (Gennet), že mě shání kvůli výsledkům tripletestu. Je mi 29, takže o věku to není. Volala jsem hned, vystresovaná, paní v telefonu mi řekla, že mě objedná na genetickou konzultaci a zarezervuje mi hned taky termín na amniocentézu. I po mých dotazem mi neřekla nic bližšího, což sice po telefonu chápu, ale takhle mě i muže vystresovat je fakt nehorázné.
Takže v pátek nás čeká konzultace a tak se připravujeme, jak to vlastně chceme. První screening vyšel negativní (1:720) a teď ty krevní testy asi ne. Před odběrem krve mi už podruhé posunuli stáří miminka (prý je dle ultrazvuku o týden starší), což ale může krevní testy prý značně zkreslit.
Nevím, na amniocentézu se mi moc nechce, protože jsem hodně slyšela zkušenosti, že amnio vyjde blbě, ale dítě se narodí zdravé, že výsledky stejně moc neodpovídají. Akorát ohrozí miminko (ač opravdu malé riziko) a vystresují rodiče.
Jsem teď dost naštvaná na doktory a jejich přístup.
Uvidíme na té konzultaci, co všechno nám doktorka poví a jak moc velké riziko vlastně jim vyšlo. Nevíte, jestli ten triple test také vyhodnocují v rámci pravděpodobnosti rizika jako u 1.trimestrálního screeningu?
Nemáte zkušenost s tím, když amnio vyšlo špatně? co a jak potom?
Slyšela jsem také, že další možností je velký ultrazvuk, kde je vidět mnohem více. Samozřejmě chromozomy ne…
Díky
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2203
30.6.10 15:24

Podle toho co jsem slyšela je první sreenink nejspolehlivější a právě triple testy jsou často falešně pozitivní na vady. Někde to právě řeší tak, že než se rozhodne pro odběr plodové vody dělá se další podrobný ultrazvuk a pak až pokud je něco podezřelé ten odběr, ale asi je víc doktorů, kteří to neřeší a nejradši by odběr plodovky udělali pokaždé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
1.7.10 09:08

Asi by měli vyhodnocovat ten prvotrim.screening + triply dohromady.
U rizika 1:1000 a víc se to bere jako, že je vše OK, u rizika 1:1000 až 1:250(někde uvádějí 1:300) se děla podrobný utz.

Mně dr. řekla, že ani amniovka není 100%, jen 99,5-99,7%.
Já byla na konzultaci a chtěli hned podepsat souhlas s odběrem. Pak jsem měla jít na utz a na odběr. Souhlas jsem hned nepodepsala, řekla jsem, že chci počkat až jak dopadne utz. Nic nenamítali. Utz dopadl dobře, doktor nijak netlačil, ale vcelku nás přesvědčil, že bych šla. Problém byl, že nikdo mi předem neřekl o 14-ti denní neschopence. Takže mně objednali za týden a ať si to ještě dobře rozmyslím. No a já šla v pondělí podepsat odmítnutí, vzala si mně paní doktorka, vše se mnou prošla a vysvětlila a souhlasila, že by v mém případě také nešla. Jen prostě si nemohou dovolit to nenabídnout, vzhledem k věku.
Možná bych se být mladší rozhodla jinak, ale náš malej, byla náhoda a já vím, že další bych už vzhledem k věku nezkoušela.

Myslím, že i pokud půjdete holky bude to dobré a mimča budou v pořádku, jen je na vás jakou tu jistotu chcete. :palec:
Fakt na vás myslím, ty nervy jsou děsný :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1280
1.7.10 09:21
Načítám citovaný příspěvek, čekejte prosím …
Ijajeki píše:
Podle toho co jsem slyšela je první sreenink nejspolehlivější a právě triple testy jsou často falešně pozitivní na vady. Někde to právě řeší tak, že než se rozhodne pro odběr plodové vody dělá se další podrobný ultrazvuk a pak až pokud je něco podezřelé ten odběr, ale asi je víc doktorů, kteří to neřeší a nejradši by odběr plodovky udělali pokaždé.

přesně tak jak píšeš, taky jsem odmítla, triple testy jsou ve větším případě falešně potitivní…odmítla jsem plodovku a počkala si na gen.ultrazvuk ve 20tt, ten vyšel ok, pak nás ještě poslala na Fecho…a tam taky v pořádku…takže asi tak… :wink: zbytečně maminky stresují

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mišulina
11.7.10 21:07

Ahoj, pokud máš pocit, že je vše v pořádku, tak bych na plodovku nechodila. Moc lidí neví, že výsledky plodovky jsou „jen“ 60-ti % (info od mého gynekologa, který není zastáncem masového odebírání pv) a ne 100% jak si spousta lidí myslí a riziko, že ti následkem odběru zemře naprosto zdravé dítě je 1:100, což mě osobně příjde docela dost. Doktoři, kteří by ti plodovku odbírali ti ji samozřejmě doporučí i v případě, že riziko je minimální, protože za každý odběr maj pěkný prachy. V prvním těhotenství jsem dala na svůj vnitřní pocit, že je vše ok a na plodovku jsem nešla a nelituji toho.

• Citovat
  • Upravit
478
12.7.10 08:45

Ahoj,
mě je 28.let a při tripl testech mi vyšlo riziko 1:15 a doporučili mi odběr plodovky. Manžel mi to rozmlouval, ale já to podepsala, že chci. Nesl to hůř, než já, byl nervozní, mačkal mi ruku při odběru, na všechno se ptal… :-) Vše jsme přežili, sice mě pak asi po hodině bylo zle, ale spíš to asi bylo nervama, že ze mě vše tak nějak spadlo a tak se projevili i mé obavy… Čekání dlouhý, ale výsledek super :dance: Nebolí to, jde spíš o pocit, břicho je samo o sobě citlivé, když tě do něj mají píchnout a ještě když víš, že tam je miminko… Ale prostě vydržet se to dá a až budeme mít druhé, asi bych to podstoupila zase, kdyby bylo třeba. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
12.7.10 08:49

Jo a známéj doktor nám nezávisle na testech řekl, že většinou, když se z odběru potratí, ukáže se pak, že dítě bylo nemocné, proto i slabší a odběr nezvládlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí