Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Kyrnyj…jsem ráda za tvou zprávu. Amnio mě čeká 11.8. v 17.tt. Bylo mi doporučeno kvůli věku. Je mi 35 let a partnerovi je také starší. Žádné screeningy ani tripply mi zatím nedělali. S manžílkem jsme to prodebatili a chceme mít co největší jistotu, že je miminko zdravé. Věřím, že ve FN jsou kapacity. Nedávno byla na amnio i kamarádka a také vše úplně v pořádku. Ještě jednou díky za zprávu…uklidnilo mě to. ![]()
tak to jsem ráda, že to pomohlo, opravdu to nic není, jen se pak doporučuje 1-2 dny polehávat a pak už se zas plně věnovat tomu čemu dřív ![]()
Ahojky holky, mate prosim nektera zkusenosti s odberem plodove vody v FN v Ostrave porube a zda se za to plati? Existuje nejaka natoda ktera dokaze prosetrit vsech 24 chromozomu? Moc dekuji za odpoved
@Nela12 Ahoj, moje exkolegyne, na kterou ale bohuzel nemam uz kontakt, odmitala na radu znameho /uznavaneho gynekologa- docenta/ odber plodovky kvuli rizikum, co jsou s tim spojena, a zaplatila si nejnovejsi metodu, co existuje- dela se z krve, ale stoji bohuzel kolem 10tisic. Nevzpomenu si na nazev, poprve to zacala delat nejaka nemocnice v Olomouci. Jde pouze o odber krve. Rozbor se dela nejakym vychytanym strojem. Pan docent ji rikal, ze se tak zjisti vse a naprosto presne, ze lepsi metoda neexistuje, a pokud clovek ty penize muze dat, urcite to stoji zato.
@nevia metoda se jmenuje Panorama test. Odebírají se na ni 2 zkumavky krve matky. V krvi matky je kromě její DNA také část buněk plodu, ty dokáže tato metoda izolovat a zjistit vývojové vady. Spolehlivost je přes 99%, provádí se už od 9. týdne a zjistí mj. i pohlaví plodu. Do letošního roku se test dělal v některých centrech v CR, ale vzorky se posílaly na rozbor do USA nebo Hong Kongu. Teď se nové certifikuje laboratoř v Plzni, čímž by se test měl o něco zlevnit, i tak stojí kolem 10 000. Na výsledky by se mělo čekat 2 týdny. Tato metoda je bez rizika pro matku i pro plod.
Všech 24 chromozomů téměř určitě nevyšetřuji, jen ty nejnebezpečnější syndromy - Down, Edwards apod.
Příspěvek upraven 02.10.16 v 13:23
Tech testu je vic, nejen Panorama. Zkus si googlit neinvazivni prenatalni test.
Stoji 10-15 tis, ale bohuzel netestuji vsechno, jen nejbeznejsi chromozomalni vady.
@Nela12 - vše udělá jen odběr plodové vody, jiný testy zatím bohužl nejsou.
a taky ty testy z krve, kdyby se něco objevilo, stejně posílají na odběr plodové vody.
tak spíš záleží proč Vás na to posílají.
@Lu1234 Diky moc za info.
Sama bych to chtela vedet, kdybych cekala nahodou na stary kolena dalsi
Kdybych mela volit, tak ty prachy za to rozhodne dam.
Ahojky holky dekuji za Vase zkusenosti. Chci spis podstoupit odber klku nebo plodovku. Jelikoz potrebuji udelat genetiku rozsahlejsich chromozomu - nejlepe vsech. Meli jsme totiz drive udelanou genetiku zamrazenych embrii tzv. PGS a byly zde vady jiny nez ty zakladni co se testuji. Takze v Prenascenu - nevidim moc duvod- ten testuje pouze ty zakladni vady. Je skoda ze nevymysleli neco jineho
Ahojky holky dekuji za Vase zkusenosti. Chci spis podstoupit odber klku nebo plodovku. Jelikoz potrebuji udelat genetiku rozsahlejsich chromozomu - nejlepe vsech. Meli jsme totiz drive udelanou genetiku zamrazenych embrii tzv. PGS a byly zde vady jiny nez ty zakladni co se testuji. Takze v Prenascenu - nevidim moc duvod- ten testuje pouze ty zakladni vady. Je skoda ze nevymysleli neco jineho
Mě je 32let. Ve 12tt dělali screening, v 16tt náběr krve kvůli vývojovým vadám, hodnota jednoho ze tří hormonů, které zkoumaly byla nižší, tak mi doporučili amnio a můžu to všem jen a jen doporučit!!! Sice se o nějakém minimálním riziku píše, ale můj doktor mi řekl, že osobně se s tím ještě nesetkal a to to není žádný mladíček a jeho praxe je fakt obrovská. Výsledky jsou pak za 2 týdny a pokud chcete navíc vědět pohlaví mimíska, tak je to na 100%. Odběr vůbec nebolí!!! A máte pak jistotu, že je vše opravdu ok, protože žádný screening ani žádný odběr krve vám to nikdy s takovou přesností nezajistí … Né, že by se pak nemohlo i tak stát, že miminko nějakou tu vadu mít bude, ale tady je pak riziko už tak minimální, že je přímo zanedbatelné a nemá smysl o něm ani mluvit.