Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Podívej se na seznam CNB, zda ta společnost je registrovaná jako nebankovní poskytovatel uveru nebo zprostředkovatel úvěru. Pokud ne, tak podejte trestní oznámení (když už nic jiného, tak na neopravnene podnikání). Nikdo jiný než registrovaný subjekt nemůže půjčku poskytnout/zprostředkovat. A nahlaste, že si vyzadali kopii OP. Základní pravidlo - nikomu neověřený nedávat kopii dokladu totožnosti, natož dva… Krádeže totožnosti jsou naprosto běžné. I když tady to spíš vypadá na neopravnene poskytování úvěrů.
Ano, je možné si vzít na Slovensku půjčku (vlastně kdekoliv) pokud poskytovatel ty peníze půjčí.
Dobry den, uz pred 2 roky se mi stalo to, ze si zamestnavatel ode me asi na pul hodiny vzal obcansky prukaz a kartu VZP. Vubec mi nesdelil proc.. Mam psychicke a zdravotni problemy a beru hodne leku. Proste jsem naletela. Vubec jsem si neuvedomila ze to muze byt problem. Nikde jsem to nenahlasovala. Novou obcanku jsem si nechala udelat az rok po te az kdyz mi ta stara koncila.Ted mam strach ze si nekdo na me treba pujcoval nebo prijde nejaka exekuce nebo nevim co. Ma s tim nekdo nejakou zkusenost? Je opravdu realna obava ze to nekdo zneuzije? Maji moji pracovni smlouvu atd. U toho zamestnavatele jsem byla zamestnana asi jen 2 tydny. Celkove tam byly spatne podminky ani mi nedali vystupni dokumenty atd.
@Anonymní píše:
Dobry den, uz pred 2 roky se mi stalo to, ze si zamestnavatel ode me asi na pul hodiny vzal obcansky prukaz a kartu VZP. Vubec mi nesdelil proc.. Mam psychicke a zdravotni problemy a beru hodne leku. Proste jsem naletela. Vubec jsem si neuvedomila ze to muze byt problem. Nikde jsem to nenahlasovala. Novou obcanku jsem si nechala udelat az rok po te az kdyz mi ta stara koncila.Ted mam strach ze si nekdo na me treba pujcoval nebo prijde nejaka exekuce nebo nevim co. Ma s tim nekdo nejakou zkusenost? Je opravdu realna obava ze to nekdo zneuzije? Maji moji pracovni smlouvu atd. U toho zamestnavatele jsem byla zamestnana asi jen 2 tydny. Celkove tam byly spatne podminky ani mi nedali vystupni dokumenty atd.
Při nástupu do zaměstnání si zaměstnavatel kopíruje občanský průkaz i kartičku pojištěnce.
@Anonymní píše:
To ze si to zamestnavatel bere a kopíruje neni nic neobvyklého
@Anonymní píše:
Ted mam strach ze si nekdo na me treba pujcoval nebo prijde nejaka exekuce nebo nevim co.
Buď v klidu a nepodléhej panice. Jsou to jen řetězově šířené fámy. Nic takového se nemůže stát. Kopie občanky není nikomu k ničemu dobrá. Vždycky je ale potřeba přebírat poštu. To platí obecně.
Já bych to tak nepodceňovala. Manžel ztratil občanku a za půl roku si na ni někdo vzal telefony a paušály. I když byla nahlášená jako ztracená, tak na ni stejně byly sepsány smlouvy, podvod i u operátora. Přišlo se na to až když mi byl zablokován účet a manžel měl exekuci na plat. Naštěstí vše dobře dopadlo, ale 14dni jsem se nedostala k penězům.
@Anonymní píše:
Já bych to tak nepodceňovala. Manžel ztratil občanku a za půl roku si na ni někdo vzal telefony a paušály. I když byla nahlášená jako ztracená, tak na ni stejně byly sepsány smlouvy, podvod i u operátora. Přišlo se na to až když mi byl zablokován účet a manžel měl exekuci na plat. Naštěstí vše dobře dopadlo, ale 14dni jsem se nedostala k penězům.
To je neco jineho, ten clovek mel fyzicky obcanku v ruce. Tady ma zamestnavatel jen papirovou kopii.
Kopie účtenky OBČANKY sama o sobě nikomu nepomůže. A navíc při kopírování už delší dobu platí, že na té kopii (teda na papíře pod tím) musí být ručně psaný souhlas s pořízením té kopie. A psát to má majitel té občanky. Ani nějaký předtištěný text a jen podpis by neměl stačit.
Z praxe: údaje z OP se dají zneužít, ale to by ta prostistrana - třeba poskytovatel půjčky musel být poněkud „nedbalý“.
EDIT: opravena blbost
Příspěvek upraven 12.03.21 v 15:48
@Anonymní píše:
Přišlo se na to až když mi byl zablokován účet a manžel měl exekuci na plat.
Jako vždy, tak i v této informaci něco plave. K exekuci musí být exekuční titul, což je v tomto případě pravomocný rozsudek. Při řádném přebírání pošty je vyloučené o soudu nevědět. Navíc před podáním žaloby musí přijít upomínka, bez které by žaloba nebyla úspěšná. Aby měl operátor důvod něco upomínat, tak muselo přijít normální vyúčtování.
@JTom píše:
Jako vždy, tak i v této informaci něco plave. K exekuci musí být exekuční titul, což je v tomto případě pravomocný rozsudek. Při řádném přebírání pošty je vyloučené o soudu nevědět. Navíc před podáním žaloby musí přijít upomínka, bez které by žaloba nebyla úspěšná. Aby měl operátor důvod něco upomínat, tak muselo přijít normální vyúčtování.
To vis, od anonymu se tu temer nikdy nedockas pravdive informace.
Pokud doslova nelze a zcela nefabuluje, tak ti zamlci zasadni informace, ktere verohodnost prispevku minimalizuji.
Ale to se neni co divit, kdyz adminky trolleni a zneuzivani anonymity navzdory pravidlum ve velkem podporuji ![]()
@JTom To, že nevěříte, je Váš problém. V životě jsem nikdy nikomu nic nedlužila. Až dva dny po zablokování účtu mi přišla obálka s pruhem, manželovi nic. Pochybuju, že by to někdo nechal zajít tak daleko, aby si nechal obstavit půlku baráku kterou má od rodičů napsanou na sebe. Vše se řešilo na policii, bylo jasný, že jde o podvod jak ze strany toho co OP našel, tak člověka co smlouvy vystavil.
Musím se zastat anonymní slunečnice. Taky jsem se dostala do situace, že jsem najednou měla zablokovaný účet a další den jsem dostala dopis o exekuci kvůli nezaplacení pokuty.
Ta nezaplacená pokuta byla moje blbost, za nepřepsání auta. Ale nic jiného mi nepřišlo.
Jediné dva dokumenty které mi přišly byly : složenka na zaplacení pokuty a rok na to exekuce. Nic jiného mezi tím. Taky mne to zaskočilo. Myslela jsem, že lidi kecají, když říkají, že nedostali žádné upozornění. Ale z vlastní zkušenosti už vím, že se to může stát.
@Anonymní píše:
To je sice možné, mohou s tím být nějaké tahanice, ale bez naděje na úspěch u soudu nebo ČTÚ. To, že má někdo kopii mé občanky, nic nedokazuje, především to samo o sobě nedokazuje můj souhlas s jakoukoliv smlouvou. Jestli to někdo použije k podvodu, tak je to hlavně problém toho, kdo se nechal podvést, když vymyslel děravý způsob autentizace.
@Anonymní píše:
Tak od operátora je k exekuci cesta přinejmenším přes ČTÚ a u půjček přinejmenším přes soud.
A oba - soud i ČTÚ by se vás nejdřív pokusili kontaktovat, než by vydali exekuční titul.
Tak, že někdo má kopii občanky a jen na základě toho sesmolí exekuční titul bez toho, aby její držitel byl kýmkoliv kontaktován, to fakt nefunguje.
Jestli jste ale navíc nekontaktní na adrese trvalého pobytu ani nemáte aktivní datovou schránku, to už je jiná.
@ZS656 píše:
Musím se zastat anonymní slunečnice. Taky jsem se dostala do situace, že jsem najednou měla zablokovaný účet a další den jsem dostala dopis o exekuci kvůli nezaplacení pokuty.
Ta nezaplacená pokuta byla moje blbost, za nepřepsání auta. Ale nic jiného mi nepřišlo.
Jediné dva dokumenty které mi přišly byly : složenka na zaplacení pokuty a rok na to exekuce. Nic jiného mezi tím. Taky mne to zaskočilo. Myslela jsem, že lidi kecají, když říkají, že nedostali žádné upozornění. Ale z vlastní zkušenosti už vím, že se to může stát.
Nezaplacení pokuty je jiný případ, než podvod s půjčkou. Pokuty dávají úřady a úřady mohou poslat exekutora. Než přišel exekutor, tak jste dostali rozhodnutí správního orgánu o udělení pokuty, které se stalo pravomocným. Pravomocné rozhodnutí správního orgánu je exekučním titulem.
Úřady ale neposkytují půjčky. Půjčky poskytují subjekty soukromého práva, a ty nemohou poslat exekutora, aniž by měly v ruce exekuční titul (platební rozkaz nebo rozsudek) od soudu.