Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den, mám takovej menší problém.
Přítel si chtěl vzít půjčku přes Messenger přes jednu nebankovní půjčku, postupně když se dozvídal více informaci. Pak po něm chtěl vyfotit obcanku a když to přítel odeslal. Tak potom napsal, že první musí odeslat zhruba 6000 Kč na účet a to se už nám nelíbilo. Tak jsme mu odepsali, že jestli náhodou podvodník a nechce nás využít a on se obhajoval, že to není pravda atd. Přítel mu napsal, že by mu mohl zneužít obcanku a vzít na něho přes internet půjčky. A chtěla jsem se zeptat zda by tato osoba by toho mohla zneužít a zda by to vůbec šlo i třeba někde v cizine( např. Slovensko). Předem děkuji za přečtení
@Marie538 Tak brát si půjčku přes messenger
![]()
Příspěvek upraven 31.01.20 v 19:51
Acho jo - nic mu neposílejte a fakt si od něj nic nepůjčujte, nedávejte mu žádná data a řešte svoje finanční problémy nějak příčetně.
Evidentně máte hodně blízko k tomu naletět hloupým podvodníkům, tím spíš sofistikovanějším šmejdům.
Jinak u lichvářů by ta kopie OP mohla posloužit a ti by to pak vymáhali po tvém příteli.
Takže zajděte v pondělí na místní úřad a nahlašte OP jako ztracený a nechte si vystavit nový. Pak, pokud za ním přijdou vymahači, tak ukáže papír, že občanka v té době, kdy se sjednal podvodný úvěr byla ztracená.
Teda pokud si ten papír od toho uschová.
Pro začátek zajděte do nějaké slušné dluhové poradny - mapa je tady.
https://www.jakprezitdluhy.cz/…vych-poraden
Příspěvek upraven 31.01.20 v 19:54
@Ou píše:
Acho jo - nic mu neposílejte a fakt si od něj nic nepůjčujte, nedávejte mu žádná data a řešte svoje finanční problémy nějak příčetně.Evidentně máte hodně blízko k tomu naletět hloupým podvodníkům, tím spíš sofistikovanějším šmejdům.
Pro začátek zajděte do nějaké slušné dluhové poradny - mapa je tady.
https://www.jakprezitdluhy.cz/…vych-poraden
My jsme mu už naletěli, přítel mu už poslal před třemi měsíci svůj občanský průkaz a pak na nás vyvalil že chce po nás 6000 Kč pokud chceme tuto půjčku že takhle si nas ujistí ale peníze jsme mu nedali.
Některé věci prostě nepochopím ![]()
Půjčka přes mess.,poslat op někomu, o kom nic nevím…
A pak diskuse…mám exekuci, ale ne vlastní vinou…
@Petra Z píše:
Některé věci prostě nepochopím
Půjčka přes mess.,poslat op někomu, o kom nic nevím…
A pak diskuse…mám exekuci, ale ne vlastní vinou…
Já jsem právě byla na výpis dlužníků a zatím tam žádnou exekuci nemá, ale bojíme se toho že tam něco bude, protože nám přišel dopis že Slovenska a bojíme se toho že to bude na upomínka na nakou půjčku. Proto jsem se chtěla zeptat zda to ten muž může vzít i na Slovensku na přítele tu půjčku?
No když je přítel blbý a je ochotný sdílet svoji obcanku přes messenger s cizím člověkem, tak se pak nemůže divit že ho někdo podělá
nevim co čekal, seriózní půjčky se takhle nedělají. Samozřejmě to někdo zneužít může.
@Kriss Tina píše:
No když je přítel blbý a je ochotný sdílet svoji obcanku přes messenger s cizím člověkem, tak se pak nemůže divit že ho někdo podělánevim co čekal, seriózní půjčky se takhle nedělají. Samozřejmě to někdo zneužít může.
Jaké možnosti jsou toho zneužití a po třech dnech přítel nahlásil ztrátu občanského prukazu.
@ludmilaadamkova píše:
Já jsem asi úplně mimo ale co je to půjčka přes messenger?
někde našli nějakého podvodníka co nabízí „půjčím vám, když vám už nikdo nepůjčí“ a doufá že narazí na takového pitomce, kterému slíbí vlekou půjčku, když mu nejdřív pošle 6000 zálohy.
Posléze smaže profil a má 6000. A případně scan občanky - ten se hodí, pokud je to třeba šmejd co dělá v nebankovní lichvářské společnosti - na tu kopii napíše falešnou smlouvu, peníze zinkasuje, přiloží kopii občanky, jako že ověřil totožnost a lichváři to budou vymáhat z hejla co se nechal okrást dvakrát.
@Marie538 prokristovy rány - vyzvedněte ten dopis, zjistěte co tam je a řešte to. Případně s právníkem.
@Marie538 no jaké možnosti, může si na cizí obcanku vzít pujcku u nějakého lichvare.
@Ou easy money. Na lidske hlouposti se vzdycky nejlip vydelava.
@Ou To jako vážnš člověk pošle přes aplikaci na komunikaci s přáteli nějakýmu cizímu člověku ofocenou občanku? tak to potom jo. ![]()
Buďte v klidu Nevěřte fámám. Každý věřitel má ze zákona povinnost si ověřit nejen totožnost dlužníka, ale i jeho finanční poměry. Věřitel, který by toto neučinil, by nemohl být ve sporu úspěšný. Ke skutečné škodě nemůže dojít. Jen ve výjimečném případě ke ztrátě času.