Odebrání dudlíka = pohroma s usínáním?

271
18.8.07 08:49

Odebrání dudlíka = pohroma s usínáním?

Ahoj maminky,
ráda bych se s vámi poradila s následujícím problémem. Malá bude mít 2,5 roku, a usoudila jsem, že už je dost velká na dudlík, který měla jen na spaní, ale taky někdy i na uklidnění, když si ho sama vzala. Zoubky má od malička dole dost pokřivené, jakoby i předkus, i když se to zlepšilo než když začínaly růst, pořád je to vidět. Zubařka v tom zatím problém nevidí.
Myslím že opravdu citlivě jsem jí vymyslela odevzdání dudlíků (asi6) přes její milované Teletubbies, že dudlíčky mají teď miminka zajíčci, dostala za ně něco moc dobrého, co má ráda, přinesl jí to Teletubbísek, který je zajíčkům předal, prostě myslím, že to bylo jemně a citlivě, hodně jsme si o tom povídaly a vypadalo to, že to chápe. Nejdřív ho samozřejmě hodně oplakala, ale samotné spaní bylo po dva dny docela v pořádku. Jenže pak nastal šílený zlom. Od té doby máme STRAŠNÉ problémy s usínáním. Strašně pláče, křičí, nechce do postýlky, vyvádí opravdu hrozným způsobem. Celá se mi vysvleče (taky se stalo, že v postýlce pak bylo nejen načuráno ale i nakakáno :roll: ), prostě co se týče odpoledního spánku, je s tím obrovský problém. Tak ji někdy nechávám beze spánku, ale je na ní vidět, jak hrozně by potřebovala spát (dříve spala cca 2,5hod a musela jsem ji pak budit). Je divné, že by to najednou mělo ustat. Večer je to s usínáním hodně podobné, vyžaduje abych tam s ní byla, vyloženě se chová trochu jak malý tyran, pohádka, další, ještě zpívat… samozřejmě že se tím nechci nechat zmanipulovat, ale kdybyste slyšely ten křik co následuje, na nejvyšší hlasitost, a hlavně strašně dlouho. Zkoušela jsem nechat vyplakat (tj. následuje vysvlečení do naha, zpocení apod.), přičemž jsem zažívala sama u sebe opravdu muka, protože je to fakt hrozný!, dále jít tam znovu, zkoušela jsem to po dobrém, po zlém. Výsledkem je, že jsme všichni naprosto vyčerpaní, podráždění, já jsem na tom psychicky velmi bledě, protože je to opravdu teď zápřah.
Nevím si rady. Všechno přisuzuju tomu dudlíku, opravdu ho milovala a byla na něm závislá. Uvažovala jsem o tom hodně, jestli to nebyl předčasný krok (i když už je podle mě opravdu na to velká), a prostě na to nebyla ještě zralá? Nevím jak z toho ven. Dát jí ho znovu? Ustřihávat? Nebo dát ustřižený, okousaný od zajíčků? Vydržet? Nedávat ji spát a nechat ji prostě být?
Ještě chci dodat, že nechce v postýlce žádnou plyšovou oblíbenou hračku, vyhazuje je z postýlky, jako hračku chce mě :o . Jinak je přes den, když je normálně vyspalá, moc hodná holčička, zlatíčko. Ale toto je fakt velký problém.
Jsem dost zoufalá. Pokud někdo zažil něco podobného nebo je v podobné situaci, nebo zná nějakou radu, moc ji uvítám.
Děkuji všem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15326
18.8.07 09:40

Ahoj sussie,
tady se řešilo odebrání dudlíku a odpolední spaní:
 https://www.emimino.cz/modules.php?…

K tvoji diskusi mě asi napadá jediná rada: musíš to přežit a trvat na svém. Malá už je opravdu dost velká na dudlík. Píšeš, že máte pokřivené zoubky a Vaše zubařka to zatím neřeší. Možná má pravdu, ale oproti tomu naše zubařka je ve vztahu k dudlíku dost radikální. Petanka měla zkřížený předkus a dudlíka jsme podle ní museli odebrat okamžitě, což jsme opravdu ze dne na den udělali. Sice jsme cca 14 dní dost drsně bojovali, podobně jako ty, ale nakonec se nám spánek opět upravil - tj. usínání v klidu a délka spánku stejná jako s dudlíkem.
Předkus se jí zlepšil a vypadá to, že se časem upraví úplně. Jinak prý by nás čekala dlouhodobá spolupráce s ortodoncií.
Ahoj M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jaa
1150
18.8.07 10:07

Ahojky:O)
U nás se stalo úplně to samé, akorát cca ve dvou letech. Já jsem Sáře ale dudlík vrátila, protože mi bylo jasný, že ještě nenastal na odebrání ten pravý čas a ona se s tím nedokáže vyrovnat. V poledne bez něho nedokázala usnout, vyváděla přesně tak, jak popisuješ. Bez spánku ale byla unavená a protivná. Řekla jsem si, že to zkusíme později s tím, že do tří let věku bych to fakt nehrotila. A zkusili jsme znovu po třech měsících - a dneska jsme 5. den bez něho, vše proběhlo v naprosté pohodě, poo spinká jako dřív. (Sára už dudlík měla jenom na polední spaní a ráno na dospání.) Sice usínání trvá trochu déle, protože se bez něho ještě neumí uklidnit, ale jde to:O)
Opravdu si myslím, že nemá cenu to lámat přes koleno, vždyť o co jde? O to, že bude mít křivé zuby? Vždyť spousta dětí si cucá palec pomalu ještě ve škole… (a nikde není psáno, že si malá po odebrání dudlíku ten palec nezačne cucat). Pokud to nehrotí zubařka, nehrotila bych taky. Počkala bych třeba měsíc, dva a zkusila to znovu. Když to nepůjde, tak to nepůjde…počkala bych znovu. Myslím si, že ona do toho momentu, kdy už na tom nebude tak závislá, dozraje. Zatím bych se snažila jí ho dávat opravdu jen na spaní (nenechávala bych jí tu možnost vzít si ho sama), po usnutí bych jí ho případně vyndala…
Myslím, že víc škody může napáchat stres, který to v ní vyvolává a následné nevyspání než dudlík…ale je to jen můj názor.
Takže držím palčky, ať už se rozhodneš jakkoliv! Kdybys potřebovala ještě nějak poradit, klidně se ozvi třeba na SZ:O)
Pa, Jaa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
18.8.07 11:11

Ahoj, taky máme dudlíka na spaní, ale zatím to neřeším, zkusíme odevzdat čertovi a mikulášovi a uvidíme… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
18.8.07 12:12

Radim dudlik na chvili vratit a pak ho zacit strihat, az bude usinat jen s tim plastem v ruce. U nas to fungovalo na 100% a nemohla si stezovat, ze dudu nema. Mela ho, ale nefunkcni, hihi…casem samozrejme nevyzadovala ani ten zbytek dudu. Odnaucovali jsme uz ve 20 mesicich. Videla jsem problem v mladsi sestre, ktera dudlik mit proste musela, ale ani ji ho nebrala, takze se s tim smirila dobre…

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
18.8.07 12:20

Terik, s tím stříháním jsem taky slyšela, že to funguje. Už jsem to chtěla praktikovat, ale vždycky si zapomenu koupit náhradní, kdyby to nevyšlo :lol:
Taky to asi zkusím… :idea:
A jak moc se stříhá :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jaa
1150
18.8.07 12:31

My jsme teda taky kdysi stříhlali, Sára ustřihnutej dudlík nechtěla, ale stejně jí chyběl a nemohla spát. Takže radím mít opravdu při ruce náhradní:O)
 Jaa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
18.8.07 15:27

My se rozhodli v 16m pro odebrání (jeden z důvodů byly zuby), nejdřív dírku jen jehlou, pak hodně pomalu stříhat, trvalo to asi měsíc, ale bez řevu. Od 17m je bez dudlu. . . U druhého bych chtěla zkusit stejnou metodu, uvidíme. Ale já kdybych už dudlu vzala, už bych ho nevrátila, přišlo by mi to, že si nestojím za svým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
18.8.07 17:01

Ahoj Sussie,
myslím, že dudlíkatých dětí je dost a dost :lol: Náš Kubík ho přímo zbožňuje, vždycky jde ochotně spát, protože dostane dudínku. Už jednou jsme zkoušeli dudínku vzít a vydrželi jsme ten řev přesně hodinu. Taky se bojím, že z toho bude mít trauma, protože je to cíťa, navíc teď do toho ten bráška - vetřelec. A odpolední siesty se vzdát moc nechci :cry: Mám sice trošku strach ze zubů, já i manžel jsme nosili rovnátka, tak jsem mu alespoň koupila dudlíka z té nové řady Chicco. Když ho má Kubík v puse a leží na tváři, tak z něj vyjde všechen vzduch a je tudíž úplně placatej a neměl by tolik vadit. Je pro děti od 18m, z té fyziologické řady. Trošku jsem teda spoléhala na to, že ho nebude chtít a jinej mu nedám / je celokaučukovej a ošklivej/, ale Kubík jen párkrát prohlásil, že je ošklivej a špinavej a pak ho vzal za svůj, čímž můj pokus selhal… Čertama doma nestrašíme, tak nevím, komu ho dáme, snad k tomu dozraje sám. Babička si vždycky dělá legraci, že ho dostane do kornoutu, až půjde do školy…
Uvidíme…držím palce, jestli se rozhodneš už dudu nedat :) Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
19.8.07 00:08

Ahojky Sussie,taky jsme museli řešit problém se závislostí na dudlíku a musím zcela souhlasit s názorem Jaa ,pravděpodovně ještě nenastal čas pro jeho odebrání.My jsme si jako hranici stanovili nějaký ten měsíc před třetím rokem a to nástup do školky,kde samozřejmě musí být dítko bez dudlíku.Měsíc jsme to „lámali“ a trápila jsem dceru i sebe a to zdaleka nemělo tak dramatický průběh jako u vás.Tak jsem jí dudlík vrátila a odnaučování jsme posunuli o měsíc a praktikovali metodu ustřihnutí špičky dudlíka.Zjistila,že se špatně dudá a sama ho vrátila.Komentovala jsem to " že ho dáme čertíkovi a že ho opraví pro druhé miminko " (anebo si vymysli něco jiného :lol: ) a fungovalo to.Takže to je můj názor a zkušenost a doufám,že bude fungovat i u mé druhé dcery (1 3/4 roku a též závislé na dudlíku),které se snažím dudlíka dávat jen na spinkání a když je unavená.Přeji hodně sil a pohody 8) Luca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1084
19.8.07 07:27

Ahoj!
Dcerka dudlík neměla, odmítala, místo něj ukazováček 8O Vyřešily to ve dvou letech afty, ze dne na den přestala. Kdyby toho nebylo, cucá si prst doteď. Takže jaká úleva, když druhorozený dudlíček přijímal. Za týden mu budou dva, a jsem už přes měsíc bez dudlíka. Vybrali jsme týden, kdy Eliška byla u babičky, aby se mohl v klidu „vyřvat“ (spí spolu v pokoji). První den po obědě, skutečně nemohl usnout. Řekla jsem mu, že dudlíček už byl starý a nemocný (což byla vlastně pravda, měl jeden jediný oblíbený, už dost dlouho) a půl hodiny jsem ho držela v pevném objetí (tahle metoda nám dost pomáhá u obou dětí s různými problémy, naučila nás ji psycholožka), on se vztekal, plakal, řval a pak usnul. Večer už to proběhlo v pohodě. Je pravda, že občas po obědě neusne a večer mu to někdy trvá dýl, ale já netrnu, co mu to udělá se zuby. Navíc v říjnu čekáme třetí miminko a bála bych se brát mu dudlík někdy v té době, už tak to pro něj bude záhul.
Sussie, holky Ti radí vrátit dudlík… . Určitě je to na první pohled nejjednodušší. Ale měla bych trošku strach, co tím tomu dítěti „řekneš“. To, že když se patřičně vzteká a vyvádí, rodiče vyměknou a dítě si pro:,–(í svou. Je otázkou co je pro psychiku dítěte horší. Zda trvat na svém (za cenu nějakých scén), nebo pro tuto chvíli vyhovět a posílt pocit moci nad rodičemi. Nejsem psycholog a rozhodně nechci dávat radu, jen bych se nad tím prostě takhle zamyslela. Asi se mi to lehce řekne, malá skutečně asi dost vyvádí. Každopádně přeju hodně štěstí a přinejhorším bych se nebála kontaktovat nějakou psycholožku.
Katka a spol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
19.8.07 10:53

Děkuji za rady

Milé maminky,
mockrát vám všem děkuju za rady.
Jsem pořád dost na vážkách, jak s tím naložit. Souhlasím i s názorem, že i když je fakt u na dudlík veliká, asi na to ještě nebyl ten vhodný čas, a já sama mám opravdu dost velké obavy, aby jí to neublížilo víc než prospělo. Aby z toho neměla nějaké trauma. To bych hrozně moc nerada. Pro nás dospělé je to jako poměrně nedůležitá věc, ale pro malé, závislé dítě je dudlík tak trochu jako maminka - když to trochu přeženu, prostě od malička jistota, která se najednou sebrala, i když citlivě. Vím, že by ho chtěla, ale chápe, že je už veliká a dudlík je pro miminka. Ukončení odpoledního spánku je dost nepříjemný, často býváme samy, a když to řeknu trošku sobecky, je to prostě dost dlouhý ten den. Ráda bych aspoň aby si odpočinula, ve školce přece taky musí poo ležet. Problém je, že jí fakt asi chybí nějaká ta jistota, teď začala dělat v noci to, že když vypije láhev (naštěstí se budí už jen jednou), a já jí ji chci vzít prázdnou, začne vyvádět a chce, abych ji držela za ruku. Což je fakt hrozný, kolem 4.-5. ráno, potřebuju hrozně spát a ona když jdu pryč (spí ve svém pokojíčku cca 2 měsíce, což nebyl problém), začne strašně ječet, takže nás slyší všichni sousedi…
Kdybych ho vrátila, určitě začnem brzy ustřihávat, ale nerada bych přišla právě o tu rodičovskou autoritu. Tu se právě snaží prolomit tím čtením dalších a dalších pohádek, což určitě není v pořádku.
Jak jsem psala, nemá žádnou oblíbenou hračku na usínání, prostě je nechce, tak zase tím stříháním by jí aspoň zůstal ten plast, když nic.
Jenže to jsem bohužel asi měla udělat na začátku, jak jí ho vrátit? Určitě bych něco vymyslela, ale aby pak neměla v hlavičce jen chaos a pocit, že opravdu dosáhne všeho co si umane.
Zoubky bych taky byla ráda, aby měla v pořádku, nemyslím si, že to má kvůli dudlíku, už jí tak začaly růst a jsou tak asi založeny, ale určitě tomu dudlík neprospíval. Taky se mi moc líbí ten Chicco dudlík, vypadá to opravdu moc dobře a asi škodí míň, ale asi by bylo škoda ho začat stříhat. :?
Takže opravdu zase nevím, co je menší zlo a čím bych jí míň uškodila? Asi ještě týden počkám, uvidíme, třeba se to ukáže samo.
Moc děkuju za podporu a rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
19.8.07 22:04

Ještě jednu poznámku na závěr Sussie.Já si myslím,že pokud budeš dudlík dávat vyloženě na spaní a nebudeš ho nechávat malé přes den,budes ji zdůrazňovat ,že dudlíček je jen na spinkání,tak Tvoje autorita nijak neutrpí.Já se ve věcech taky snažím být zá:,–(ová a důsledná,ale někdy je na zvážení,zda přišel ten správný čas,vždyť každé dítě je jiné.Bylo by škoda,aby vám „vypadlo“ spaní po obědě,jak pro malou,tak pro Tebe,všechny víme,jak jsou děti protivné,když jsou nevyspalé.A hlavně ho bude potřebovat ve školce.Ono se to nezdá,ale posunutí termínu odvykání třeba o měsíc opravdu funguje.Asi jsem „měkčí“ protože já sama jsem dudlík měla do tří let,tak jsem to nelámala.Buď v pohodě,ono se to spraví,co má dělat kámoška,co má syna,který si cucá palec a v září mu budou 4 roky,paleček prostě nevezmeš a to už zkoušeli ledacos i sebrali oblíbené hračky,bohužel to dělá bezděčně,ve spánku a neví o tom,takže to těžko ovlivníš.Takže u vás to bude „brnkačka“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ha
514
20.8.07 21:35

Sussie,
tak já tě tedy obdivuji, že jsi to i tak několikrát zkusila, pokud by mi měla malá dělat toto, protože nemá dudlík, raději dudlík nechám, do školy s ním přeci nepůjde, ne ? :D
Kde je dáno, do kdy má mít dítě dudlík ???
Jak opravdu velký vliv to má na předkus ???
Taky o tom přemýšlím, protože my máme taky závisláčka, na obě spaní, do auta a taky na uklidnění, ale abych jí ho rvala z pusy, protože má už 18m, 19m nebo 20m, to tedy asi ne 8O
Možná je to trošku alibismus, ale koukám kolem sebe (převážně v zahraničí), tam maj děti dudlík i ve 4 či 5 letech, protože se prostě jen chtějí na chvilku uklidnit a nikdo to neřeší.....

Pa, Ha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.9.08 12:08

myslim, ze je to typicky ceske

Nektri zubari tvrdi, ze to na predkus vliv ma a nekteri, ze nema. Takze je to jasne naprosto neprokazane. My tady v cesku proste porad zavodime, aby dite bylo bez plen uz v pul roce, dudlik je „ostuda“ a podobne. Hrozne me to stve. Delaj to vsechny moje kamaradky. Pritom jsou to inteligentni zensky, vzdelany, a stejne zavodej.
Ja si myslim, ze ten saci reflex ma svoje opodstatneni, deti nezvladaj svoje emoce, jejich mozek neni jeste uplne vyvinuty a potrebujou fyzicky uklidnit.
Kdo vytahne paty kamkoliv do zahranici, vidi kolem stovky dudlajicich ctyrletych deti a nikdo to neresi. A nevsimla sem si, ze by americani, nemci nebo francouzi meli predkusy.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí

SCD 510