Odečet za manželku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Martas1234
2.2.11 12:12

a jeste jedna otazka,pocita se do toho podpora v nezaměstnanosti?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.2.11 12:18

Tak já měla jen rodičák, ale vzhledem k tomu, že jsme v 2010 prodávali byt, který byl psaný i na mě, tak máme smolíka, protože příjmy z prodeje nemovitostí se doho započívají :-?

• Citovat
  • Upravit
1
13.2.11 19:19

jak zjistit hrubý příjem?

V loňském roce jsem několikrát krátkodobě pracovala a pár týdnů pobírala podporu v nezaměstnanosti. Podle výpisů z účtu jsem zjistila, že jsem si celkem vydělala něco přes 50.000,– čistého, ale nevím, jak zjistit kolik to bylo hrubého. Taky si nejsem jistá, jestli do toho počítat i tu podporu a jestli do toho počítat i výplatu z prosince, když mi přišla až letos…
Děkuji N.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
14.2.11 20:18
nikolice píše:
V loňském roce jsem několikrát krátkodobě pracovala a pár týdnů pobírala podporu v nezaměstnanosti. Podle výpisů z účtu jsem zjistila, že jsem si celkem vydělala něco přes 50.000,– čistého, ale nevím, jak zjistit kolik to bylo hrubého. Taky si nejsem jistá, jestli do toho počítat i tu podporu a jestli do toho počítat i výplatu z prosince, když mi přišla až letos…
Děkuji N.

Záleží na tom, na základě jakých smluv jsi pracovala. Jestli na pracovní smlouvu, na dohodu o pracovní činnosti nebo na dohodu o provedení práce. Pokud jsi měla jen DPP do 5.000,–Kč, tak máš daně vyřízené a nic už zúčtovávat nebudeš. Prosincová výplata by se do toho počítala, protože byla zúčtovaná v prosinci, i když byla vyplacena v lednu.

• Citovat
  • Upravit
3
11.4.11 10:56

Dobrý den,může manžel žádat zpětně odečet za manželku?Mateřská mi skončila 8.8.2009.Děkuji za odpověď.Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Picino
17.1.12 16:22

dotaz na slevu na dani za manželku

Dobrý den,
rád bych si udělal jasno v jedné věci. Za rok 2010 byla manželka celý rok na MD. Jelikož manželka neměla za celých 12 měsíců příjem víc jak 68000-, dostal jsem slevu na dani 24840kč. V roce 2011 už manželka skončila MD a od června je již opět zaměstnaná. Za období červen - prosinec již vydělala více jak 68000,– ale od ledna do června jsem jí vlastně vyživoval. Otázka: Je možné v daňovém přiznání zadat počet vyživovaných měsíců (6 měsíců) a uplatnit tím aspon nějakou slevu na dani? Díky za informace. S pozdravem Pavel.

• Citovat
  • Upravit
10975
17.1.12 16:27

Rozhodující je příjem za kalendářní rok. Takže pokud u manželky přesáhl 68tis nemůžete si na ni slevu uplatnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10652
17.1.12 17:57

mišoa jak je to s RP a PPM ?o kousek výš někdo psal že se do toho rodičák nezapočítáví ale byl to starý příspěvek :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
17.1.12 20:26

rodičák se opravdu nezapočítává, PPM ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10652
18.1.12 08:07

super děkuji:-)
ještě dotaz když jsem vdaná až od 9/2011 a od té doby jsem pobírala RP tak se to vypočítá z toho období?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
18.1.12 09:05

Ne, příjem se počítá vždy za celý rok. Ale pokud jste se brali až v září, sleva na manželku bude jen za říjen - prosinec. Tedy 24840/12×3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
18.1.12 19:54

Taky potřebuji radu.Za manžela to přiznání bude podávat zaměstnavatel, ale je to špekulant,nemůže nás o tu vrácenou daň za manželku nějak okrást? My jsme svaji od června takže máme nárok za 6 měsíců to je 12420,–..Brala jsem jen RP nic víc takže to dostanem 100%??? Nemůže nám to jeho zaměstnavatel nějak zatajit a prachy si nechat? Manžel musí to přiznání podepsat a já to chci u té příležitosti zkontrolovat jestli to tam jeho zaměstnavatel třeba nějak blbě nevyplnil(on si to vyplnuje sám aby ušetřil)..V zadu na tom růžovém přiznání je kolonka 65a písm. b) zákona(na manželku/manžela)tam se má vepsat ta částka 24840? Co se mě týče tak jen 12420??(jsme manželé jen 6,5 měsíců. Takže ten zaměstnavatel to tam musí vepsat do té kolonky 65a?A k tomu dám čestné prohlášení, že jsem neměla jiné příjmy než RP. Ptám se jek blbeček ale at mám jistotu,že to nějak nepokazí..A až dojde na to vrácení daní,musí nám předložit nějaký papír z finančáku, nějaké potvrzení o tom kolik manžel dostane zpátky? Manželův kolega z práce nám tvrdí,že na to loni měli s manželkou taky nárok a zaměstnavatel jim nic nedal, že prý na to nedošáhli..tak tomu zaměstnavateli moc nevěřím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
18.1.12 20:14

Pokud požádá manžel zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně, neznamená to, že ten za něj vypíše a podá daň. přiznání. Znamená to, že mu provede přepočet daně a záloh za rok 2011 a vyplatí mu přeplatek. Manžel požádá na str. 3 a 4 Prohlášení poplatníka (také růžový formulář)o roční zúčtování a sem napíše údaje o vás jako o vyživované manželce. Nám teda v práci každý rok mzdová ukazovala výpočet, abychom si mohli zkontrolovat, že nám zúčtování bylo provedeno správně. A částka přeplatku byla vrácena ve správné výši. Pokud ale zaměstnavateli nevěříte, není problém podat si sami DP a peníze vrátí FÚ. Jenom asi o měsíc později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
18.1.12 20:47
Monali píše:
Taky potřebuji radu.Za manžela to přiznání bude podávat zaměstnavatel, ale je to špekulant,nemůže nás o tu vrácenou daň za manželku nějak okrást? My jsme svaji od června takže máme nárok za 6 měsíců to je 12420,–..Brala jsem jen RP nic víc takže to dostanem 100%??? Nemůže nám to jeho zaměstnavatel nějak zatajit a prachy si nechat? Manžel musí to přiznání podepsat a já to chci u té příležitosti zkontrolovat jestli to tam jeho zaměstnavatel třeba nějak blbě nevyplnil(on si to vyplnuje sám aby ušetřil)..V zadu na tom růžovém přiznání je kolonka 65a písm. b) zákona(na manželku/manžela)tam se má vepsat ta částka 24840? Co se mě týče tak jen 12420??(jsme manželé jen 6,5 měsíců. Takže ten zaměstnavatel to tam musí vepsat do té kolonky 65a?A k tomu dám čestné prohlášení, že jsem neměla jiné příjmy než RP. Ptám se jek blbeček ale at mám jistotu,že to nějak nepokazí..A až dojde na to vrácení daní,musí nám předložit nějaký papír z finančáku, nějaké potvrzení o tom kolik manžel dostane zpátky? Manželův kolega z práce nám tvrdí,že na to loni měli s manželkou taky nárok a zaměstnavatel jim nic nedal, že prý na to nedošáhli..tak tomu zaměstnavateli moc nevěřím..

Ono je taky důležité, aby bylo co vracet… pokud je skutečně odvedená daň menší, tak se může stát, že přeplatek daně bude menší… do mínusu se vyplácí jen daňový bonus na dítě, pokud je na něho nárok… jinak pokud nevěříte zaměstnavateli, dejte si daňové přiznání na finanční úřad sami a máte jistotu, že to bude v pořádku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
19.1.12 10:03

děkuji za rady:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie