Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Danca27… píše:
Manžel může zažádat v práci o potvrzení o zdanitelných příjmech za roky 2010 a 2011 a můžete si sami podat daňová přiznání a slevu na manželku uplatnit zpětně na FÚ - záleží tedy na jeho ročním příjmu, ale je dost možné, že Vám za každý rok těch 24840 Kč vyplatí…
A nevíš jestli mi to proplatí když jsme manzele od zari roku 2011?? myslím jako zpetně… bydlíme spolu od roku 2010 a vasik se narodil v srpnu roku 2010, nez jsem nastoupila na rd tak me zivil manzel a dodelavala jsem si školu… takze jsem zadne prijmy nemela…
Tak pouze od doby, co jste manželé, takže si podejte přiznání za 2011, kde uplatníte slevu na manželku za říjen, listopad, prosinec
@Hanula1212 píše:
Těch 68tis. se počítá za zd. období. Tzn. PPM za prosinec obdržená teď v lednu se do těch 68000 za 2012 počítá.
Hmm, bohužel, tak mi to těsně nevyjde
No co už teď nadělám
Díky moc za odpověď
Asi tuším odpověď, ale přeci se jen zeptám. Od ledna - prosince jsem pobírala rodičák. V průběhu prosince mi končil rodičák a zároveň jsem podepsala v práci dohodu ( nadbytečnost), dostala jsem odstupné, které bude vyplaceno v lednu 2013. Počítá se odstupné do roku 2012 nebo 2013 kvůli slevě na manželku?
Ještě se vloudim s jedním dotazem- jak hodně zpětně lze žádat? Jen o rok? V letech 2009-2010 jsem byla na RD, bohužel jsem toto vůbec netušila…ale to by se asi libilo každému, kdyby to šlo o roky zpětně, že
?
@Anonymní píše:
Asi tuším odpověď, ale přeci se jen zeptám. Od ledna - prosince jsem pobírala rodičák. V průběhu prosince mi končil rodičák a zároveň jsem podepsala v práci dohodu ( nadbytečnost), dostala jsem odstupné, které bude vyplaceno v lednu 2013. Počítá se odstupné do roku 2012 nebo 2013 kvůli slevě na manželku?
Pokud bude vyplaceno v lednu ve výplatě za prosinec, pak se počítá o příjmů 2012.
@dinulka píše:
Ještě se vloudim s jedním dotazem- jak hodně zpětně lze žádat? Jen o rok? V letech 2009-2010 jsem byla na RD, bohužel jsem toto vůbec netušila…ale to by se asi libilo každému, kdyby to šlo o roky zpětně, že?
Letos jde podat přiznání za 2012,2011, 2010 a myslím si, že do konce března i za rok 2009, ale to si nejsem úplně jistá.
@Hanula1212 tak jsem volala na financak, lze to jen 3 roky zpětně, tzn.2010,11,12. Mě spíš zajímal rok 2009, tak mám smůlu…
. To jsem byla celý rok na RD, ten další jsem už nastupovala do práce, zkusím najít výpisy, ale myslím, že mám víc než le ten limit. Tak alespoň příští rok!
Tak jsem se bavila s kolegyní z FÚ a podle nás za rok 2009 lze podat do 31.3.2013. Tak jedině to přiznání zkusit podat a uvidíte ![]()
@Hanula1212 to je zajímavé, zkusím tam zítra ještě zavolat…no kdyby to šlo, to by nemělo chybu
.
Ahoj holky jsem na mateřské dovolené manželé jsme 24.6.2011 malej se narodil 28.11.2011 prosím mám na něco nárok nebo jak to funguje.
nerozumím moc tomu moc Vám děkuji za radu.
Měl bych taky jednu otázku. Těch cca 68tis. se počítá v čistém nebo hrubém? Manželka měla cca 69tis. hrubého od ledna do května. Pak začla podnikat, ale byla ztrátová. Můžu si jí tedy dát taky do daní jako vyživovanou osobu? Nebo když byla podnikatelka, tak na to nemám nárok??
Díky za odpovědi.
Manžel může zažádat v práci o potvrzení o zdanitelných příjmech za roky 2010 a 2011 a můžete si sami podat daňová přiznání a slevu na manželku uplatnit zpětně na FÚ - záleží tedy na jeho ročním příjmu, ale je dost možné, že Vám za každý rok těch 24840 Kč vyplatí…