Odečet za manželku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
8503
18.2.13 10:08

Počítá se hrubý příjem, tzn. u manželky hrubá mzda + příjmy z podnikání. Takže v tomto případě si manželku neodečtete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cenich
25.2.13 23:15

Odečet hypotéky

Jsem od ledna 2012 na MD, od září na RD. Platíme hypotéku a životko a a dala jsem si částky do daňového přiznání. Za loňský rok to bude asi v pohodě, ale někde jsem četla, že pokud neplatím daně (což z RD neplatím), nemůžu si tyto položky do daňového přiznání odečítat-je to tak? Musel by to pak uplatňovat manžel, který má trvalý pracovní poměr? Děkuji za odpověď ;)

• Citovat
  • Upravit
665
26.2.13 03:48
@Cenich píše:
Jsem od ledna 2012 na MD, od září na RD. Platíme hypotéku a životko a a dala jsem si částky do daňového přiznání. Za loňský rok to bude asi v pohodě, ale někde jsem četla, že pokud neplatím daně (což z RD neplatím), nemůžu si tyto položky do daňového přiznání odečítat-je to tak? Musel by to pak uplatňovat manžel, který má trvalý pracovní poměr? Děkuji za odpověď ;)

Ano, je to tak - nemáte-li zdanitelný příjem, pak nemáte z čeho odečíst. Vaše životko samozřejmě manžel odečítat nemůže, hypotéku pouze, pokud jste spoluúčastníci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
26.2.13 04:25
@Cenich píše:
Jsem od ledna 2012 na MD, od září na RD. Platíme hypotéku a životko a a dala jsem si částky do daňového přiznání. Za loňský rok to bude asi v pohodě, ale někde jsem četla, že pokud neplatím daně (což z RD neplatím), nemůžu si tyto položky do daňového přiznání odečítat-je to tak? Musel by to pak uplatňovat manžel, který má trvalý pracovní poměr? Děkuji za odpověď ;)

Přesně tak, musí odečítat manžel pokud je majitelem nemovitosti a spoluúčastníkem dluhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
26.2.13 04:25

Myslím spolumajitelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.13 21:27

Ahoj, můžete mi poradit… uvažuji že se vrátím do práce, jestli se to vůbec vyplatí, nebo má hledat práci manžel? moc díky za reakce

chtěla jsem se zeptat, jak je to s vrácením daní (za rok 2013, co bude).

Např. kdybych měla 13000 hrubého měsíčně, 1 dítě na mě, manžel na rodičáku s příjmem do těch 68000, hypotéka kde byla vždy tak 10000 zpět z daní, a pak úleva životko cca 2000… dostanu vůbec něco zpět??? když bych neplatila skoro nic na daních???

Jde mi o to, že manžel je od včerejška na pracáku, bohužel mu to nevyšlo ve zkušebce, a já bych měla možnost se vrátit, ale šéf nám dává peníze bokem a dává ofiko jen malou částku, nevím jak se dohodneme, ale určo mi asi nedá 20 hrubého. :-( Vyznáte se v tom některá?

U nás kolegyně měla při min. mzdě 2 děti a zvedlo jí to o tu částku mzdu! Což jsem třeba vůbec nevěděla, že to tak funguje, tak si říkám jak by to bylo u toho ročního vyúčtování.

A kdybych nastoupila do práce, může být manžel na pracáku, vybrat podporu a pak nastoupt na rodičák? bude to někdo zjišťovat?

Díky za radu!

• Citovat
  • Upravit
8503
1.3.13 09:16

No, záleželo by na tom, jestli si dáte dítě do výplaty měsíčně nebo až v ročním zúčtování. Pokud měsíčně byla by čistá mzda cca 12100, bez dítěte asi 11000. V ročním zúčtování by bylo vráceno v prvním případě cca 6000, ve druhém 17000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lenka2812
25.7.13 21:12

Ahoj můžete mi prosím poradit jsem totální laik.chci se zeptat jak je to s odečtem daní na děti a manželku. musíme být s partnerem manželi, nebo jde o společnou domácnost? a jak je to s dětmi, první dítě mám s jiným partnerem a ted čekáme s nynějším partnerem druhé. svoje dítě si odečíst může a to, které neni jeho? bývalí partner si ji z daní neodvádí! děkuji za odpověd, nic o tom opravdu nevím tak aby jsme o něco nepřišli.

• Citovat
  • Upravit
8503
25.7.13 22:12

Pokud nejste manželé, může si partner odečíst pouze dítě svoje. Nebo by si Vaše první dítě musel osvojit. Stejně tak lze odečíst pouze manželku, nikoli přítelkyni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lenka2812
25.7.13 22:26

Děkuji za odpověd já jen, že jsem četla od nějaké paní že si její manžel odečítá z daní její první dítě, které nemá osvojené, bere od bývalého normálně alimenty atd..bylo mi to divné proto se ptám. nebo to chápu tak že pokud jsou manželé a žijí ve společné domácnosti s jejím prvním děckem tak si ho odečítat může??

• Citovat
  • Upravit
8503
26.7.13 14:22

Ano, pokud jsou manželé, pak si odečítat může. V zákoně je uvedeno, že odečítat lze na dítě vlastní, dítě druhého z manželů, dítě osvojené,…
Nikde není na dítě druhého z partnerů. Bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
30.8.13 18:18

Počítá se do příjmu také třeba příspěvek na péči, který by manželka pobírala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák