Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Počítá se hrubý příjem, tzn. u manželky hrubá mzda + příjmy z podnikání. Takže v tomto případě si manželku neodečtete.
Jsem od ledna 2012 na MD, od září na RD. Platíme hypotéku a životko a a dala jsem si částky do daňového přiznání. Za loňský rok to bude asi v pohodě, ale někde jsem četla, že pokud neplatím daně (což z RD neplatím), nemůžu si tyto položky do daňového přiznání odečítat-je to tak? Musel by to pak uplatňovat manžel, který má trvalý pracovní poměr? Děkuji za odpověď ![]()
@Cenich píše:
Jsem od ledna 2012 na MD, od září na RD. Platíme hypotéku a životko a a dala jsem si částky do daňového přiznání. Za loňský rok to bude asi v pohodě, ale někde jsem četla, že pokud neplatím daně (což z RD neplatím), nemůžu si tyto položky do daňového přiznání odečítat-je to tak? Musel by to pak uplatňovat manžel, který má trvalý pracovní poměr? Děkuji za odpověď
Ano, je to tak - nemáte-li zdanitelný příjem, pak nemáte z čeho odečíst. Vaše životko samozřejmě manžel odečítat nemůže, hypotéku pouze, pokud jste spoluúčastníci.
@Cenich píše:
Jsem od ledna 2012 na MD, od září na RD. Platíme hypotéku a životko a a dala jsem si částky do daňového přiznání. Za loňský rok to bude asi v pohodě, ale někde jsem četla, že pokud neplatím daně (což z RD neplatím), nemůžu si tyto položky do daňového přiznání odečítat-je to tak? Musel by to pak uplatňovat manžel, který má trvalý pracovní poměr? Děkuji za odpověď
Přesně tak, musí odečítat manžel pokud je majitelem nemovitosti a spoluúčastníkem dluhu.
Ahoj, můžete mi poradit… uvažuji že se vrátím do práce, jestli se to vůbec vyplatí, nebo má hledat práci manžel? moc díky za reakce
chtěla jsem se zeptat, jak je to s vrácením daní (za rok 2013, co bude).
Např. kdybych měla 13000 hrubého měsíčně, 1 dítě na mě, manžel na rodičáku s příjmem do těch 68000, hypotéka kde byla vždy tak 10000 zpět z daní, a pak úleva životko cca 2000… dostanu vůbec něco zpět??? když bych neplatila skoro nic na daních???
Jde mi o to, že manžel je od včerejška na pracáku, bohužel mu to nevyšlo ve zkušebce, a já bych měla možnost se vrátit, ale šéf nám dává peníze bokem a dává ofiko jen malou částku, nevím jak se dohodneme, ale určo mi asi nedá 20 hrubého.
Vyznáte se v tom některá?
U nás kolegyně měla při min. mzdě 2 děti a zvedlo jí to o tu částku mzdu! Což jsem třeba vůbec nevěděla, že to tak funguje, tak si říkám jak by to bylo u toho ročního vyúčtování.
A kdybych nastoupila do práce, může být manžel na pracáku, vybrat podporu a pak nastoupt na rodičák? bude to někdo zjišťovat?
Díky za radu!
No, záleželo by na tom, jestli si dáte dítě do výplaty měsíčně nebo až v ročním zúčtování. Pokud měsíčně byla by čistá mzda cca 12100, bez dítěte asi 11000. V ročním zúčtování by bylo vráceno v prvním případě cca 6000, ve druhém 17000.
Ahoj můžete mi prosím poradit jsem totální laik.chci se zeptat jak je to s odečtem daní na děti a manželku. musíme být s partnerem manželi, nebo jde o společnou domácnost? a jak je to s dětmi, první dítě mám s jiným partnerem a ted čekáme s nynějším partnerem druhé. svoje dítě si odečíst může a to, které neni jeho? bývalí partner si ji z daní neodvádí! děkuji za odpověd, nic o tom opravdu nevím tak aby jsme o něco nepřišli.
Pokud nejste manželé, může si partner odečíst pouze dítě svoje. Nebo by si Vaše první dítě musel osvojit. Stejně tak lze odečíst pouze manželku, nikoli přítelkyni.
Děkuji za odpověd já jen, že jsem četla od nějaké paní že si její manžel odečítá z daní její první dítě, které nemá osvojené, bere od bývalého normálně alimenty atd..bylo mi to divné proto se ptám. nebo to chápu tak že pokud jsou manželé a žijí ve společné domácnosti s jejím prvním děckem tak si ho odečítat může??
Ano, pokud jsou manželé, pak si odečítat může. V zákoně je uvedeno, že odečítat lze na dítě vlastní, dítě druhého z manželů, dítě osvojené,…
Nikde není na dítě druhého z partnerů. Bohužel.
Počítá se do příjmu také třeba příspěvek na péči, který by manželka pobírala?