Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Započítává se do částky 68800 i PPM, který jsem obdržela za prosinec teď v lednu?
Pokud dostavas materskou tak ta se tam pocita..je to vypocet z tveho platu a pocita se…pokud rodicak nebo jak se to nazyva ten se bere jako nulovy..prvni rok jsme taky nemeli narok ale letos uz mame:-)
Vím, že PPm se počítá, ale jde mi konkrétně o ten prosinec, protože peníze jsem dostala až v lednu. Jde mi o to jestli se to opravdu počítá za rozhodné období (tzn. i PPM za prosinec) nebo se počítají ty peníze, které mi přišly na účet (tj. jen PPM za listopad, která mi přišla až v prosinci)
Ahoj holky, copak to čtu? Manžel si mě do daní nedával a teď jsem 3 rokem na rodičáku, můžete mi napsat o co jde a jak to zařídit? Ať to letos opět neprošvihnem.. ![]()
Také bych se chtěla zeptat, jde o letošní rok. Od začátku ledna jsem na nemocenské - rizik. těhu a pak budu brát mateřskou. Kdy je třeba u manžela v práci nahlásit, že jsme to nepřesáhli? Koncem roku 2013 nebo v lednu 2014?
@Semisek píše:
Vím, že PPm se počítá, ale jde mi konkrétně o ten prosinec, protože peníze jsem dostala až v lednu. Jde mi o to jestli se to opravdu počítá za rozhodné období (tzn. i PPM za prosinec) nebo se počítají ty peníze, které mi přišly na účet (tj. jen PPM za listopad, která mi přišla až v prosinci)
Těch 68tis. se počítá za zd. období. Tzn. PPM za prosinec obdržená teď v lednu se do těch 68000 za 2012 počítá.
@freeonit píše:
Ahoj holky, copak to čtu? Manžel si mě do daní nedával a teď jsem 3 rokem na rodičáku, můžete mi napsat o co jde a jak to zařídit? Ať to letos opět neprošvihnem..
Jedná se o slevu na dani na tzv. vyživocanou manželku ve výši 24840 Kč/ročně. Aby si Tě mohl manžel uplatnit, nesmíš obdržet za rok vyšší částku než 68000. Do této sumy se nepočítá rodičák, dávky soc. podpory apod. Pokud je manžel zaměstnaný, pak do prohlášení k dani (růžový formulář), které každoročně do 15.2. podepisuje uvede Tebe jako vyživovanou osobu - je tam na to kolonka. Zbytek zařídí mzdová účetní. Pokud manžel podává přiznání, pak Tě uvede do příslušné kolonky v daň. přiznání.
@Anabellkaa píše:
Také bych se chtěla zeptat, jde o letošní rok. Od začátku ledna jsem na nemocenské - rizik. těhu a pak budu brát mateřskou. Kdy je třeba u manžela v práci nahlásit, že jsme to nepřesáhli? Koncem roku 2013 nebo v lednu 2014?
Do 15.2. 2014 musí manžel uvést manželku v prohlášení k dani. Upozorňuji, že nemocenská i mateřská se do limitu 68tis. započítávají!
Ahoj,
Omlouvám se, ale jsem účetní analfabet a i když jsem diskuzi četla, raději se zeptam:-).
Vloni jsem byla na na MD do června, pak na RD. Mateřskou jsem měla skoro 15 tis., tak tedy nic odečíst manžel nemůže, že? Jen by mě zajímalo, jak to bude příští rok. Jsem pořád na RD, jestli jsem to dobře pochopila, tak ta se do toho nezapocitava? To znamená, že mám příjem 0kc a tím pádem by mohl odečíst celou částku? Jestli jo, tak jsem přišla o korunky z prvního rodicaku, jsem to vůbec netušila
. A nevite ještě někdo prosím jak je to s hypotekou? Máme ji teprve od února, tak jsme to ještě neresili, přišlo nám nejake potvrzení z banky, tak to muž ponese do práce. Platíme asi 4500 měsíčně, budou nám neco vracet? Děkuji:-).
@Hanula1212 píše:
Jedná se o slevu na dani na tzv. vyživocanou manželku ve výši 24840 Kč/ročně. Aby si Tě mohl manžel uplatnit, nesmíš obdržet za rok vyšší částku než 68000. Do této sumy se nepočítá rodičák, dávky soc. podpory apod. Pokud je manžel zaměstnaný, pak do prohlášení k dani (růžový formulář), které každoročně do 15.2. podepisuje uvede Tebe jako vyživovanou osobu - je tam na to kolonka. Zbytek zařídí mzdová účetní. Pokud manžel podává přiznání, pak Tě uvede do příslušné kolonky v daň. přiznání.
24000??? to si deláš srandu? no to je pecka!!! díky moc! Máme to jít potvrdit na čssz nebo stačí když si to vypíšeme doma? nerada bych něco zanedbala kdyz jsme to minulej rok tak blbe kvůli nevědomosti prošvihli… ![]()
@dinulka mateřská se počítá, rodičák už ne. Takže až příští rok.
S tou hypotékou to není tak jednoznačné. Odečítají se pouze úroky, takže záleží na tom, kolik z té částky 4500,– ty úroky jsou. Na tom potvrzení z banky by měly být napsané. To odevzdá manžel v práci mzdovce a ona mu řekne, co k tomu bude ještě potřebovat. Určitě smlouvu a pak další doklad, ten podle toho na co tu hypotéku máte.
@freeonit Nic potvrzovat nemusíte, co si do přiznání nebo prohlášení uvedete, za to si zodpovídáte. Max. můžete napsat čestné prohlášení, že po celý rok 2012 byl pouze rodičák. Jen pro upřesnění: to, že je sleva 24840 ještě nemusí znamenat, že tuto částku dostanete na ruku! Záleží na tom, jak vysoký měl manžel příjem a kolik mu sráželi na zálohách.
@Hanula1212 píše:
Do 15.2. 2014 musí manžel uvést manželku v prohlášení k dani. Upozorňuji, že nemocenská i mateřská se do limitu 68tis. započítávají!
jj, já vím, ale i tak to nejspíš vyjde. Děkuju