Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@reinkarnace tak…vrátíme se k zakladatelce. Ne, nepíše o násilí, píše o disharmonii, stresu, nemoci atd…Nejspíš naprosté vyhoření a kdoví, co tam ještě je.
Ona asi potřebuje utýct sama před sebou a se sebou. Bez dětí.
Nejspíš potřebuje požehnání.
Možná by bylo nejlepší, kdyby se rozepsala.
Zatím to pro ty mámy, co odešly nevychází vs děti jako výhra.
Máma je pořád máma.
@berry4 píše:
@reinkarnace tak…vrátíme se k zakladatelce. Ne, nepíše o násilí, píše o disharmonii, stresu, nemoci atd…Nejspíš naprosté vyhoření a kdoví, co tam ještě je.
Ona asi potřebuje utýct sama před sebou a se sebou. Bez dětí.
Nejspíš potřebuje požehnání.
Možná by bylo nejlepší, kdyby se rozepsala.
Zatím to pro ty mámy, co odešly nevychází vs děti jako výhra.
Máma je pořád máma.
kecy v kleci
máma je rodič, stejně jako táta. pokud si samozřejmě dítě záměrně psychicky fixuješ od malička primárně na sebe, je to tvoje mínus (a dítě ochuzuješ, nepřímo ti slouží jako nástroj) ale jsi jiná generace než já a nezlobím se, že máš tento (poněkud předpotopní) pohled na rodičovství. ![]()
@reinkarnace tady je to ale o něčem jiném. O odchodu od partnera. S dětmi, nebo bez dětí. A tady je to už ne o tom, kdo má jaká práva, ale o jejich dalším žití.
@berry4 píše:
@reinkarnace tady je to ale o něčem jiném. O odchodu od partnera. S dětmi, nebo bez dětí. A tady je to už ne o tom, kdo má jaká práva, ale o jejich dalším žití.
a proč myslíš, že se nebudou mít děti s otcem dobře (nebo lépe)? zjevně jsi těžce poznamenaná onimi zmiňovanými letitými zkušenostmi a možná si pravou lásku mezi otcem a dítětem neumíš tak úplně představit. Moje dcera by prožívala bez svého táty takový žel, že si nejsem vůbec jistá, zda by prožívala stejný bez mojí přítomnosti. Ono to chce trochu míň myslet na sebe (já bych si dítě nenechala vzít) a víc na dítě. Ale jak říkám, záleží na tom, jak moc srabácky si to která mamina zařídí a jak moc na sebe dítě zafixuje.
@reinkarnace ty jsi asi neprožila rozchod. Potom bys pochopila to celé. Ano-děti jsou závislé na otci, pokud to doma funguje. To je logické. Potom bollí rozchod oboustranně. Děti samozřejmě. Tak jako tak zůstávají v drtivé většině u jen jednoho z rodičů. Otázka je, kolik za maminek by, nebo je schopno opustit kvůli lásce dětí k otci ty své děti.
Pobavme se o tom, až to zažiješ. Pak se budem bavit i o siláckých řečech, ju?
@berry4 Pocitově to mám stejně jako ty, na druhou stranu, a to si říkám pokaždé, když se tu některé radí, ať vezme děti, dvě tašky a jde pryč - jak by sis připadala, kdybys jednou přišla domů, děti nikde a chlap by ti po telefonu sdělil, že už s tebou nechce žít a budou teď s dětmi bydlet někde na ubytovně? Nebo v jednom pokoji u rodičů 200 kilometrů daleko?
@berry4 píše:
@reinkarnace ty jsi asi neprožila rozchod. Potom bys pochopila to celé. Ano-děti jsou závislé na otci, pokud to doma funguje. To je logické. Potom bollí rozchod oboustranně. Děti samozřejmě. Tak jako tak zůstávají v drtivé většině u jen jednoho z rodičů. Otázka je, kolik za maminek by, nebo je schopno opustit kvůli lásce dětí k otci ty své děti.
Pobavme se o tom, až to zažiješ. Pak se budem bavit i o siláckých řečech, ju?
ne děkuji, tento zážitek si s klidem nechám ujít. A děti vychováváme s velkou láskou k oběma rodičům. v případě, že bychom se (za nějakých normálních okolností) rozcházeli, oba bychom preferovali střídavou péči a byli bychom ochotni tomu přizpůsobit své životy.
jak jsi napsala, je to o prioritách..
@blobfish píše:
@berry4 Pocitově to mám stejně jako ty, na druhou stranu, a to si říkám pokaždé, když se tu některé radí, ať vezme děti, dvě tašky a jde pryč - jak by sis připadala, kdybys jednou přišla domů, děti nikde a chlap by ti po telefonu sdělil, že už s tebou nechce žít a budou teď s dětmi bydlet někde na ubytovně? Nebo v jednom pokoji u rodičů 200 kilometrů daleko?
a to je právě ono..můj muž by to neunesl. nikdy. děti jsou pro něj všechno.
@berry4 Musim se te zastat…Neznam jediny duvod proc bych nekdy opustila sve deti. Urcite jsou ženy slabsi nebo nevidi jine vychodisko. Ceske soudy stoji primarne pri matce. Z vlastni zkušenosti to vim, protoze uz leta chci do pece holcicku o kterou se matka nestara a nema pro ni ani zazemi. Urady to vidi a stoji pri me, ale matka je matka i kdyz o malou stoji jen kvuli davkam ktere dostává. Svou prvni dceru jsem porodila v 16.letech..nevedela jak to vse udelam, ale vedela jsem, ze i kdyz byli vsichni proti tak to zvladnu a zvladla. Dnes je ji třináct let a nikdy me nenapadlo, ze bych se rozhodla spatne i kdyz prvni roky byli náročné. Materska laska je natolik silna, ze zenska udela nemozny a dite si vzit nenecha. Nesoudim nikoho, ale vzdat se vlastniho ditete a jednoduse si udelat jiny je pro me nepredstavitelne. Samozrejme, ze otec je dulezity, ale pokud je mama jak ma byt nikdy ji otec nemuze nahradit.
@reinkarnace píše:
ne děkuji, tento zážitek si s klidem nechám ujít. A děti vychováváme s velkou láskou k oběma rodičům. v případě, že bychom se (za nějakých normálních okolností) rozcházeli, oba bychom preferovali střídavou péči a byli bychom ochotni tomu přizpůsobit své životy.jak jsi napsala, je to o prioritách..
Ja s tebou souhlasim. Neumim si predstavit, pripravit sve deti o jejich milujiciho otce.. Fakt ne. Pokud by v tom byly jen rozpory mezi nami, je pro me nemyslitelny sbalit deti a odejit. Co kdyby to udelal on, ze - sbalil deti a tasku a utekl. To by ho mistni zeny rozskubaly zaziva ![]()
@sarka 24 píše:
ale pokud je mama jak ma byt nikdy ji otec nemuze nahradit.
tvůj velmi omezený pohled je bohužel zasažen tvojí smutnou zkušeností. Za sebe můžu prohlásit, že mě manžel nahradí ve všem (snad kromě kojení). A není to rozhodně tím, že bych nebyla „matka jak má být“. Spíš naopak. Nejsem ženská, která je sobec a vidí v mateřství kult, převahu a: Já jsem matka, kdo je víc? ![]()
@Banshee píše:
Ja s tebou souhlasim. Neumim si predstavit, pripravit sve deti o jejich milujiciho otce.. Fakt ne. Pokud by v tom byly jen rozpory mezi nami, je pro me nemyslitelny sbalit deti a odejit. Co kdyby to udelal on, ze - sbalil deti a tasku a utekl. To by ho mistni zeny rozskubaly zaziva
přitom u žen se to toleruje a tak nějak se to čeká, schvaluje…ale když má někdo opačný názor, tak je nenormální. Asi něco jako „vadný kus mezi matkama“. Přitom jen nejsem slepá. Vidím, co všechno otec pro mé dítě znamená, co vše může nabídnout…upnout dítě na sebe je veeelice jednoduché a je to záměrem mnoha žen (ať vědomým či nevědomím). Umění ale je, dát chlapovi prostor, aby se v rodičovství podílel a realizoval stejnou měrou (pokud o to samozřejmě stojí). To, čím jsou ve vašich domácnostech vaši muži, to jste si z nich udělaly dámy samy ![]()
@reinkarnace
Jestli myslis kdyz si odskocis zacvicit či na nakup, tak verim. Pokud by jsi se mela sebrat a odejit napořád, tak pochybuji, ze te manzel náhradi natolik, aby jsi detem nechybela. Ver ze muj pohled neni omezeny…naopak se dokazu zivotnima zkusenostma podivat ze vsech stran. Nikdo ti tu prece nebere tvuj nazor. Co je prosim te sobeckeho na tom, ze mama ma za sve dite bojovat?
Od nás odešla mamka když mě bylo 11 a bráchovi 8. Odešla za milencem, nynějším manželem když jí na to můj táta přišel. I když, odešla je asi špatné slovo, prostě ji s igelitkou nennutnějších věcí odvezl k prarodičům, kteří jí také vyhodili a pak za milencem.
Vztahy máme v pohodě, bylo období kdy jsem jí to dost vyčítala, ale dnes musím říct, že její důvody chápu.
A pro ty, co se ohání tím, že by tam dítě v žádném případě nenechaly, a to ani dočasně mám jen jedno: Jsem jí vděčná za to, že odešla bez nás, že nás nevytrhla z našeho prostředí, že nás netahala po ubytovnách atd…
A můj táta, jak nikdy předtím nebyl pečující rodič co se dětem věnuje (pamatuji si, že neuměl vařit, zapnout pračku, netušil do jaké třídy chodíme…), tak se postaral na 100%
@reinkarnace píše:
přitom u žen se to toleruje a tak nějak se to čeká, schvaluje…ale když má někdo opačný názor, tak je nenormální. Asi něco jako „vadný kus mezi matkama“. Přitom jen nejsem slepá. Vidím, co všechno otec pro mé dítě znamená, co vše může nabídnout…upnout dítě na sebe je veeelice jednoduché a je to záměrem mnoha žen (ať vědomým či nevědomím). Umění ale je, dát chlapovi prostor, aby se v rodičovství podílel a realizoval stejnou měrou (pokud o to samozřejmě stojí). To, čím jsou ve vašich domácnostech vaši muži, to jste si z nich udělaly dámy samy