Odhad nemovitosti a hypoteční úvěr

14
19.10.24 16:23

Odhad nemovitosti a hypoteční úvěr

Zdravím, chtěla bych poradit. Budeme kupovat byt 3+1 na hypotéku, konkrétně na úvěr ze stavebního spoření přes MPSS. Máme vše předschváleno a za nedlouho budeme řešit odhad přes jejich nasmlouvaného odhadce. Odhad se bude dělat osobní a ne online. Historicky tu jsou nějaké diskuze na toto téma, ale staré. Chtěla bych se zeptat těch z vás co kupovali byt a měli ho financován, tak dopadnul odhad stejně nebo spíše méně než byla kupní cena? Moc děkuji za odpovědi :mavam:

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19.10.24 17:07

Může vyjít i stejně, ale samozřejmě záleží na ceně. Osobní odhad vyjde lépe než online, ale stejně bych na to nespoléhal. Vy tam nemáte finanční vatu a bojíte se, že se nevejdete do LTV?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
19.10.24 19:00

@Rozumný investor
To co píšete, je mi jasné. Já se ptám na zkušenosti. Mám tam rezervu 60 000. Kupní cena 4 500 000, já do toho budu dávat svých 510 000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.24 19:25

Nám odhad dopadl asi o 30 % méně než kupní cena. Bylo to ale před pěti lety.

• Citovat
  • Upravit
22605
19.10.24 20:07
@Anonymní píše: Více

Taky tak, o tech 30% nizsi a je to jeste dele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.10.24 20:34
@Alcaalca25 píše: Více

No mně to právě jednou vyšlo přesně na kupní cenu, ale byla to novostavba, to je trochu něco jiného. Jinak to bylo ve dvou případech těsně pod. Oni to zas tak nepodstreluji, jak tady píšou někteří o 30%. Tam musel být důvod jediný. Vysoká kupní cena, mnohem vyšší než tržní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.10.24 20:47

Jinak ta rezerva je příliš malá. Při 90% LTV to reálne znamená, že odhad musí být aspoň 4,435 mil. To je nepravděpodobné, že to vyjde vzhledem k tomu, jak obecně prodejci nemovitostí mají tendence je prestrelovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
19.10.24 22:02

Mimochodem ptám se na odhad BYTŮ, ne domů. Vím, že u domů se to může lišit klidně o 500 000. Bydlím v krajském městě, novostavby se pohybují klidně od 6 - 7milionů a výš. Cena klasickych větších zrekonstruovaných panelákových bytů začíná právě od 4,5 a výš 😀. Kdyžtak mám záložní plán zástavy jiné nemovitosti. Jen mě zajímaly zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
19.10.24 22:02
@Anonymní píše: Více

A byl to dům nebo byt? 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
19.10.24 22:03
@Oriseka píše: Více

A dům nebo byt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
19.10.24 22:05
@Rozumný investor píše: Více

Děkuju za zkušenosti, to jsem chtěla vědět 😊. A byly to byty? A o kolik cca procent to podhodnotili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
19.10.24 22:23

U bytu to bylo bez problémů. Taky osobní odhad. Když jsem dělala pozdeji nový, odpovídal i tomu, za kolik bych ho chtěla případně prodat. Pokud cena odpovídá dle okoli tak bych se toho asi nebála, navíc byt má lepší likvviditni hodnotu než rodinný barák = mnohem rychleji ho banka muze výhodné prodat kdybys nesplacela.
Jinak odhad byl u CS.

Problémy bývají u rodinných domů, tam to muze byt 15-20% méně. Což může udělat nepekny vítr.

Pokud máš čas tak můžeš odhad i napadnout soudit se. Ale s tím nemám zkušenosti. Rozdíl můžou delat i jednotlivy odhadci, kdy budou mit jiný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22605
19.10.24 23:05

Byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
19.10.24 23:07

Doplňuji jedna se u mě o odhady v rozmezi ca 3 let a taktez krajské město.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.10.24 08:30

To byly byty pred rekonstrukcí od lidí, co se toho chtěli zbavit, takže lehce podtržní ceny. Odhad byl myslím přes -5%. U jednoho jsme „smlouvali/vyjednávali“ s odhadcem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel