Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@joe.k milá zakladatelko, nečetla jsem celou diskuzi a rozhodně bych si netroufla Ti kategoricky řici co je a co není správné nebo vhodné. Povím jen mou zkušenost, totálně pohodové těhotenství, pracovala jsem až skoro do porodu-porod bez problémů-malej byl zlatíčko, kojila jsem bez náznaku jakýchkoli trablů, zcela racionálně jsem si říkala, že budu už v šestinedělí potřebovat občas na pracovní schůzku, proto jsem malého asi ve 4týdnech začala učit na láhev a odstříkávat mléko, asi po týdnu ji vzal, ALE největší problém bylo těch 5-7 týdnů po porodu odstříkat byť tu maličkatou 50ml lahev! Pro malého jsem měla mléka dost, nikdy si nestěžoval
ale bylo právě tolik mléka, kolik potřebovat, tedy já odstříkala po kojení třeba jen 15ml a minimálně tehdy vypil těch 50 a pozdějí 70 ml…podle mě je zcela nereálné, abys odstříkala mléko na 5 dní i kdybys s tím začala už od porodu, ten nástup laktace je pozvolný. Btw. k tvému konstatování, že nechceš být na miminu 100% závislá…možná to každá máma má jinak, já si po celou dobu mateřství umím najít čas pro sebe a zároveň hodně času trávím prací, malého jsem nechávala na hlídání muži později mi pomáhala sestra, ale stačilo, abych v jeho 2 měsících když jsem volala domů jestli je vše OK slyšela malého plakat a jela jsem domů tak rychle, že jsem porušila snad všechny dopravní předpisy…prostě hormony a ten strach o dítě…a to byl pohodář, normálně skoro neplakal. I když v něčem jsem fakt střelec, tak na 5 dní bych od 2m mimina nejela ani za nic, umřela bych steskem a strachem. Když to shrnu, první půlrok jsem byla nejdéle pryč 7 hodin v kuse (ve 4m malého) a to jsem myslela, že mi s prominutím upadnou kozy, bohužel jsem byla na konferenci kde jaksi nebylo možné odstříkávat a bylo to celkem utrpení. Chápu, že to asi bude lákavá cesta, když to takhle zvažuješ, ale fakt vůbec v tuhle chvíli nemůžeš ani tušit jaké bude mít dítě potřeby, třeba to bude uplakánek co usne jen u tebe v náruči, možná nepřijme flašku ani UM…každopádně držím palce ať se rozhodneš jakkoli. ![]()
@kaca68 píše:
Neumím si to ani představit, zvládám nyní ve 4 měsících tak 1,5 hodiny ve městě po nákupech, kdy malého hlídá jeho táta…hrozně nerada ho „půjčuju“. Mé myšlení se po porodu změnilo o 360 stupňů, plánovala jsem spoustu věcí…
Myšlenka odpočinku je velmi lákavá, ale to pouto je prevít
Přesně tak. S radostí si vyrazím tak na 2hod na nákup a nechám malého tatínkovi
Ale třeba když malý spinká přes den víc jak 4hod, tak už se mi po něm regulérně stýská a těším se, až se probudí.. ![]()
Ty blaho, jak to tady ctu, tak jsem asi nejhorsi mama na svete
mam dcerku 7 tydnu, nemam problem s tim ji nechat na hlidani a odjet si na nakup treba na 5 hodin ( ma doma odstrikane mliko ) . V zari jedu na vikend pryc si odpocinout a odreagovat, to ji budou 4 mesice a strasne se na to tesim. Miluju ji nadevse na svete, ale to prece neznamena, ze s ni budu chodit i na zachod, ne? Kdyz tady ctu, ze nenechaj hlidat ani tatinka.. no to musi byt pak dost na palici ![]()
A hlavne nechapu maminky, co sedi s oblicejem v dlanich, jak nic nestihaj a nemaj na nic cas, kdyz pak odmitnou hlidani treba aspon na par hodin, aby si mohli nekam zajit a odreagovat se kvuli tomu, ze jsou na svych detech zavisle. Pak si nemuzou doma dojit ani vycurat bez toho, aby jim dite nebouchalo na dvere a delaj si to samy ![]()
@Kačka4691 píše:
A hlavne nechapu maminky, co sedi s oblicejem v dlanich, jak nic nestihaj a nemaj na nic cas, kdyz pak odmitnou hlidani treba aspon na par hodin, aby si mohli nekam zajit a odreagovat se kvuli tomu, ze jsou na svych detech zavisle. Pak si nemuzou doma dojit ani vycurat bez toho, aby jim dite nebouchalo na dvere a delaj si to samy
Jak sama píšeš. Tvá dcera má teprve 7týdnů
Ještě to ani pochopit nemůžeš.
Víš co je separační úzkost u dítěte? Třeba to zjistíš, třeba ne.. Ale toto si matky samy nedělají. S tím přijde samo dítě .. Někteří ani nemají možnost, komu své dítě svěřit.. Ani třeba ty tatínky a pak jsou rády, když jim na dveře záchodu buší aspoň to dítě ![]()
@Andrea.Tom
Bydlime docasne u mamky moji a ma k ni pekny vztah a kdyz odjedu, tak malou nikam neprevazim a je porad doma ve svem. Tak mozna i proto ![]()
@Kačka4691 píše:
@Andrea.Tom
Bydlime docasne u mamky moji a ma k ni pekny vztah a kdyz odjedu, tak malou nikam neprevazim a je porad doma ve svem. Tak mozna i proto
Tak jestli ti hlídá někdo, s kým je „nonstop“ a je na něj zvyklá, tak se nedivím, že takové problémy zatím nemáš
Zkus si ale představit, jak dá někdo hlídat jednou dítě někomu, kdo jen přijde na to pohlídání, nebo někdo, kdo prostě přijde 1-2× za měsíc
Nemůžeš prostě hodnotit, když na tom jsi jinak ![]()
@Kačka4691
To já malou nechávám hlídat od šestinedělí aspoň na hoďku až dvě, teď konečně v 17 měsících bude u babičky celou noc. Je zvyklá na hlídání, ale když jsem s ní sama doma, tak ji mám za zadkem pořád a opravdu si na ten záchod v klidu dojít nemůžu
Ale to ani babi nebo taťka, když hlídají…
@Kačka4691 píše:
Ty blaho, jak to tady ctu, tak jsem asi nejhorsi mama na svetemam dcerku 7 tydnu, nemam problem s tim ji nechat na hlidani a odjet si na nakup treba na 5 hodin ( ma doma odstrikane mliko ) . V zari jedu na vikend pryc si odpocinout a odreagovat, to ji budou 4 mesice a strasne se na to tesim. Miluju ji nadevse na svete, ale to prece neznamena, ze s ni budu chodit i na zachod, ne? Kdyz tady ctu, ze nenechaj hlidat ani tatinka.. no to musi byt pak dost na palici
A k čemu sis dítě dělala, když si od něj potřebuješ už tak brzy odpočinout? To asi nebude moc silný mateřský cit ![]()
@Andrea.Tom no to mas asi pravdu, nikomu jinemu bych ji nedala
tchyne ji 2× pochovala na pul hodky, tam bych z toho dobry pocit nemela ![]()
@lucenka
Tak dcerku jsem si “udelala” jak zmiňujes proto, ze jsme s manzelem byli pripraveni a chteli mit rodinu. Nic se na tom nezmenilo, dcerku oba milujeme nade vse a je pro nas stred vesmiru. Ale i presto nevidim nic spatneho na tom, ze si chci dojit ke kadernici po pul roce nebo jit koupit nejake nove obleceni, abych po porodu mela aspon co na sebe a necejtila se jak ropucha. To prece neznamena, ze k ni nemam matersky cit. Babicka je spokojena, ze muze pohlidat, ja jsem spokojena, ze si odpocinu a dcerka je taky spokojena, hlavne ze ji porad nekdo houpe a chova ![]()
Já bych počkala až se prcek narodí, ale pokud by bylo vše v pohodě, tak bych jela. Jak tu některé píšou o krásné, hormonální bouři, tak to se u mě nedostavilo a já začala tu pravou mateřskou lásku cítit až o hodně později. A kojení jsem nemusela řešit, protože pro mě nebylo důležité jestli budu kojit nebo ne, ale jestli malá bude spokojená.
@Kačka4691 No, pokud Ti hlídá někdo, kdo s dítětem je pořád, dítě je na ně zvyklé a hlídač ví, co které zabrečení znamená, tak se Ti nedivím, že jsi vysmátá. Navíc 7 týdenní, pokud netrpí nějakými kolikami, tak krom jídla a přebalení extra péči nepotřebuje.
Opravdu je zcela jiná situace, když dítě má hlídat někdo, kdo ho vidí jednou za měsíc a naprosto netuší, co ten brečící uzlík vlastně chce, nezná jeho režim a rituály a když se pak dítě začne hýbat nebo projevovat vlastní názor. Stejně tak je těžký nedostatek hlídačů např. pro kolikové dítě, které řve non-stop v kuse několik hodin.
Moje děti už mají 3 a 5 let. Jak ráda bych je šoupla ke tchýni alespoň na nejdnu noc. No, nechtějí tam, neb se u babičky při své akčnosti kapánek nudí. A když se moje děti nudí, je to o úraz. Takže na spaní u ní ještě nebyly a asi nějakou chvíli ještě nebudou. Fakt to není o tom, že bychom jako rodiče na nich byli závislí. ![]()